Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Četvrt stoljeća jedinstvenog popisa najboljih restorana u Hrvatskoj
Objavljeno: 08.07.2020. 15:18  
U kolovozu nova knjiga s popisom 100 vodećih restorana Hrvatske
U kolovozu nova knjiga s popisom 100 vodećih restorana Hrvatske

25. izdanje knjige Restaurnat Croatica: „100 vodećih hrvatskih restorana - i njihovi recepti za 2020/2021 godinu" izaći će u biblioteci Gastronaut, poduzeća Abisal u kolovozu 2020. godine.

Vodeći restorani će u njemu biti predstavljeni opisom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane, u knjizi su prikazani kvalitetni i vrhunski proizvodi određenih odredišta s pripadajućim prehrambenim i enološkim svojstvima.

„100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica” najstariji je nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu. Nositelji naslova jednog od vodećih okupljeni su i u projektu Klub Gastronaut koji je do sada organizirao preko 120 tematskih gastronomskih skupova i zalaže se za predstavljanje odreišta, turističkih mogućnosti, kulture i povijesti kroz gastronomiju. Projekt je 1995. godine pokrenula prof. Karin Mimica u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. 

Tijekom studenog i prosinca prošle godine, za restorane su u prvom dijelu izbora preko portala www.gastronaut.hr glasali gosti između preko 2400 restorana, a u drugom ugostitelji. Završnu riječ je dao Časni odbor projekta provjerom podataka koji se odnose na ponudu i uslugu restorana te utvrdivši listu restorana s kojom se možemo ponositi na razini države i koja je temelj za vodič kroz 100 vodećih hrvatskih restorana i njihove specijalitete. 

Izabrani restorani postaju i nositelji naslova Restaurant Croatica 2019., a uz plaketu, dodjeljuje im se i naljepnica koja preko QR koda vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

U novom izdanju moguće je, između ostalih, pronaći i recepte restorana:

San Rocco, Brtonigla: Marinirani filet švoje s majonezom od vlasca 

Domino, Dramalj: Cesta plave ribe 

Marina, Krk: Zapečeni ovčji sir

Marina, Punat: Janjeća kruna

Aratore, Mali Lošnj: Pijani kvarnerski škampi

Vinko, Konjevrate: Janjeće tripice

Kadena, Split: Pšenica s dimljenim plodovima mora

Knez, Omiš:  Poljički soparnik

Porto Rosso, Lastovo:  File ribe u umaku od konjaka

Villa Neretva, Metković: Dalmatinska pašticada

Frankopan, Ogulin: Krem juha od koprive

Gradina, Josipdol: Sarma od ogulinskog kiselog kupusa i mesa divljači

Karlo, Plešivica: Krem juha od medvjeđeg luka

Potkova, Zagreb: Juneći obrazi u portu

Mala hiža, Mačkovec:  Meso iz tiblice

Academia, Marija Bistrica: Teleći file s pireom od buče i ciklom 

Bernarda, Varaždinske toplice: Obrazi mladog vola na kremi od krumpira i celera

Podravska klet, Koprivnica: Guščja jetra

Schön Blick, Vetovo:  Šaran na rašljama

Zlatni lug, Donji Emovci: Podolac ispod peke

 

Tiskano izdanje će biti distribuirano u knjižare, na veće kioske i u poštanskim uredima početkom kolovoza. 

Dodjela plaketa Restaurant Croatica je ove godine odgođena za 6. listopada, kako bi se na njoj mogli pridružiti i ugostitelji koji trenutačno odrađuju glavnu sezonu. 

  isprintaj članak