Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Četvrt stoljeća jedinstvenog popisa najboljih restorana u Hrvatskoj
Objavljeno: 08.07.2020. 15:18  
U kolovozu nova knjiga s popisom 100 vodećih restorana Hrvatske
U kolovozu nova knjiga s popisom 100 vodećih restorana Hrvatske

25. izdanje knjige Restaurnat Croatica: „100 vodećih hrvatskih restorana - i njihovi recepti za 2020/2021 godinu" izaći će u biblioteci Gastronaut, poduzeća Abisal u kolovozu 2020. godine.

Vodeći restorani će u njemu biti predstavljeni opisom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane, u knjizi su prikazani kvalitetni i vrhunski proizvodi određenih odredišta s pripadajućim prehrambenim i enološkim svojstvima.

„100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica” najstariji je nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu. Nositelji naslova jednog od vodećih okupljeni su i u projektu Klub Gastronaut koji je do sada organizirao preko 120 tematskih gastronomskih skupova i zalaže se za predstavljanje odreišta, turističkih mogućnosti, kulture i povijesti kroz gastronomiju. Projekt je 1995. godine pokrenula prof. Karin Mimica u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. 

Tijekom studenog i prosinca prošle godine, za restorane su u prvom dijelu izbora preko portala www.gastronaut.hr glasali gosti između preko 2400 restorana, a u drugom ugostitelji. Završnu riječ je dao Časni odbor projekta provjerom podataka koji se odnose na ponudu i uslugu restorana te utvrdivši listu restorana s kojom se možemo ponositi na razini države i koja je temelj za vodič kroz 100 vodećih hrvatskih restorana i njihove specijalitete. 

Izabrani restorani postaju i nositelji naslova Restaurant Croatica 2019., a uz plaketu, dodjeljuje im se i naljepnica koja preko QR koda vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

U novom izdanju moguće je, između ostalih, pronaći i recepte restorana:

San Rocco, Brtonigla: Marinirani filet švoje s majonezom od vlasca 

Domino, Dramalj: Cesta plave ribe 

Marina, Krk: Zapečeni ovčji sir

Marina, Punat: Janjeća kruna

Aratore, Mali Lošnj: Pijani kvarnerski škampi

Vinko, Konjevrate: Janjeće tripice

Kadena, Split: Pšenica s dimljenim plodovima mora

Knez, Omiš:  Poljički soparnik

Porto Rosso, Lastovo:  File ribe u umaku od konjaka

Villa Neretva, Metković: Dalmatinska pašticada

Frankopan, Ogulin: Krem juha od koprive

Gradina, Josipdol: Sarma od ogulinskog kiselog kupusa i mesa divljači

Karlo, Plešivica: Krem juha od medvjeđeg luka

Potkova, Zagreb: Juneći obrazi u portu

Mala hiža, Mačkovec:  Meso iz tiblice

Academia, Marija Bistrica: Teleći file s pireom od buče i ciklom 

Bernarda, Varaždinske toplice: Obrazi mladog vola na kremi od krumpira i celera

Podravska klet, Koprivnica: Guščja jetra

Schön Blick, Vetovo:  Šaran na rašljama

Zlatni lug, Donji Emovci: Podolac ispod peke

 

Tiskano izdanje će biti distribuirano u knjižare, na veće kioske i u poštanskim uredima početkom kolovoza. 

Dodjela plaketa Restaurant Croatica je ove godine odgođena za 6. listopada, kako bi se na njoj mogli pridružiti i ugostitelji koji trenutačno odrađuju glavnu sezonu. 

  isprintaj članak