Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Africi nužno potrebna cjepiva protiv covida-19
Objavljeno: 03.06.2021. 18:04  
U osam država Afrike porastao broj novozaraženih korona virusom čak 30%
U osam država Afrike porastao broj novozaraženih korona virusom čak 30%

Kigali, Ruanda (slikao: Željko Marušić)

Slabo poštivanje zaštitinih mjera, pojačano kretanje stanovništva i njihov međusobni dodir, kao i dolazak zime u južnu Afriku povećali su opasnost od ponovnog oživljavanja covida-19 u mnogim državama.

U posljednja dva tjedna Afrika je zabilježila porast slučajeva od 20% u odnosu na prethodna dva tjedna. Pandemija raste u 14 država, a samo u proteklih tjedan dana osam ih je zabilježilo nagli porast od preko 30%. Republika Južna Afrika bilježi stalni porast slučajeva, dok je Uganda prošli tjedan zabilježila porast od 131% iz tjedna u tjedan, u školama, među zdravstvenim radnicima i izolacijskim centrima i jedinicama intenzivne njege. Angola i Namibija također doživljavaju ponovni rast slučajeva.

Do povećanje broja oboljelih od koron virusa dolazi kako se isporuke cjepiva protiv covida-19 nastavljaju usporavati. Burkina Faso ovaj je tjedan primila samo 115.000 doza iz programa COVAX, dok su Ruanda i Togo primile oko 100.000 doza cjepiva Pfizer. Gotovo 20 afričkih država potrošilo je više od dvije trećine svojih doza. Program COVAX pregovara s nekoliko proizvođača, kao i s državama koje su cijepile svoje visoko rizične skupine radi podjele doza.

„Iako su mnoge izvanafričke države do sada cijepile svoje visoko prioritetne skupine i čak mogu razmotrati cijepljenje svoje djece, afričke zemlje nisu u stanju ni cijepiti drugom dozom rizične skupine. Pozivam zemlje koje su postigle značajan opseg cijepljenja da oslobode dio doza i pomognu najugroženijim Afrikancima" - rekao je dr. Matshidiso Moeti, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Afriku.

Istraživanje SZO-a provedeno u svibnju pokazalo je da u mnogim afričkim državama nedostaju ključna oprema i zdravstvena radna snaga potrebni za rad s teško bolesnim pacijentima s covidom-19. Od 23 države koje su odgovorile na istraživanje, većina ima manje od jednog kreveta na intenzivnoj njezi na 100.000 stanovnika i trebat će povećanje između 2500% i 3000% kako bi se zadovoljile potrebe tijekom naleta epidemije, a samo je trećina kreveta njihovih jedinica za intenzivnu njegu opremljena mehaničkim ventilatorima. Usporedbe radi, države s visokim dohotkom, poput Njemačke, Luksemburga ili Sjedinjenih Američkih Država, imaju preko 25 kreveta na 100.000 stanovnika.

  isprintaj članak