Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
BiH Povorka ponosa pripremana je pune dvije godine
Objavljeno: 06.09.2019. 16:53  
U Sarajevu u nedjelju, 8. rujna, prva Parada ponosa BiH i - protuskup
U Sarajevu u nedjelju, 8. rujna, prva Parada ponosa BiH i - protuskup

Prva Parada ponosa u Sarajevu bit će održana u nedjelju, 8. rujna, a sat vremena prije njenog početka bit će održan protuskup protivnika njenog održavanja. Već sada je sveprisutan govor mržnje, tvrde Branko Ćulibrk i Selma Kešetović iz Organizacijskog odbora BiH Povorke ponosa pripremane pune dvije godine.

Ističu da LGBT zajednica u BiH svakodnevno živi u strahu zbog mogućeg nasilja nad njima zbog seksualne orijentacije, a okolnosti u društvu ne pomažu stvaranju ozračja sigurnosti. 

Prema njihovim rečima, ova povorka je prvenstveno organizirana iz LGBTIQ zajednice za LGBTIQ zajednicu iz BiH i sretni su što uživaju veliku podršku građana BiH, veleposlanika i drugih javnih osoba, te što će ih podržati i sudionici iz drugih država regije i svijeta kao i veliki broj osoba koje su, kako kažu, napustile BiH prethodnih godina.

Prva Parada ponosa u BiH bit će u nedjelju od 12 do 14 sati, a očekuje se više od 500 sudionika.

Povodom najavljene Povorke ponosa oglasilo se i Udruženje mladih muslimana proglasom u kojem je ovaj skup nazvan „paradom srama”. U njemu, između ostalog, pozivaju građane BiH da shvate kako se iza ove parade kriju drugi ciljevi, a nikako zaštita i unapređenje ljudskih prava.

U subotu, na istom potezu od Vječne vatre do Parlamentarne skupštine BiH, bit će održana manifestacija pod sloganom „Dan tradicionalne porodice” u organizaciji Udruženja građana Svjetlo.

Iz policije je priopćeno da svaki skup nosi određen stupanj rizika i da će u skladu s tim biti određeno i prisustvo policije na ulicama.

U noći između četvrtka i petka je, prema pisanju Dnevnika, u blizini Veleposlanstva SAD-a i na još nekim mjestima u gradu nalijepljeno više letaka protiv povorke. Na lecima je fotografija „našminkanog ambasadora Erica Nelsona, uz natpis „Gay is not OK” i zastavu duginih boja. Veleposlanik Nelson, inače deklarirani homoseksualac, izjavio je nedavno da podržava Povorku ponosa i pozvao građane da podrže sudionike tog skupa.

 Prema planu, Povorka će krenuti od Vječne vatre, proći središnjom Ulicom maršala Tita, a završit će ispred Parlamentarne skupštine na Trgu BiH.

  isprintaj članak