Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Zajedničkom svijesti, znanjem i iskustvom pronaći rješenja za održiv turistički rast svjetskih prijestolnica turizma
Objavljeno: 06.05.2019. 17:48  
U Šibeniku je održana konferencija Proceed with Care – Living with Tourism
U Šibeniku je održana konferencija Proceed with Care – Living with Tourism

U tri dana konferencije priznati stručnjaci bavili su se važnim pitanjem rastućeg sukoba između prekomjernog turizma te zaštite kulturnog okruženja, povijesnih gradova, spomenika i lokaliteta, osobito onih koji su uvršteni na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

U šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu, od 2. do 5. svibnja održana je prva Međunarodna stručno – znanstvena konferencija Proceed with Care u organizaciji Nacionalne udruge ta interdisciplinarno djelovanje na području baštine i turizma, a na kojoj su se okupili stručnjaci s područja očuvanja kulturne baštine. Sa sudionicima su znanje i iskustvo podijelili govornici: Yonca Erkan, Michael Turner, Ludwig Thorsten, Antonio Miguel Nogués-Pedregal, Yoel Mansfeld, Benno Albrecht, Juan Manuel Corso Sarmiento, Cristina Jover Fontanals, Mar Santamaria, Dimitri Ioannides, Dejan Verčič te drugi. 

 

Zašto trebamo „nastaviti s pažnjom"?

Jedna od organizatorica konferencije, Jelena Skorup, konferenciju je otvorila s važnim pitanjem „zašto nastaviti s pažnjom?", a mnogi govornici kroz svoja su predavanja pokušali dati odgovor na to pitanje. Misao vodilja konferencije Proceed with Care bila je „Suživot s turizmom", a svi prisutni imali su priliku čuti mnoge prijedloge strategija i tehnika projektiranja i planiranja turističkih mjesta i infrastruktura za održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. Neki od govornika dotaknuli su se i komunikacijskog područja te su govorili o mogućim komunikacijskim strategijama i tehnikama za provedbu održivih planerskih i dizajnerskih rješenja. 

Na konferenciju su održana i tri zanimljiva panela koje su vodile tri organizatorice konferencije Proceed with Care. Prvi panel na temu „Towards SDGs" vodila je Dragana Lucija Ratković Aydemir dok je tema drugog panela bila „Future Sustainability – New Ideas” koji je vodila Jelena Skorup. Treći panel bavio se strategijama smještanja baštinskog turističkog odredišta te određivanjem njegovog brenda arhitekture na temu „Overtourism – Too Much? kojeg je vodila Ankica Mamić. 

Glavni cilj konferencije Proceed with Care bio je okupiti istraživače i stručnjake kako bi zajedničkom svijesti, znanjem i iskustvom pronašli rješenja za održiv turistički rast svjetskih prijestolnica turizma, te na konferenciji predstaviti najnovija akademska i znanstvena istraživanja, istraživanja na terenu, strategije, tehnike i alate koji mogu pomoći u nalaženju rješenja za očuvanje kulturne baštine i održivost turizma. Mnogim mjestima s UNESCO-ve liste, kao što su Dubrovnik, Plitvička jezera, Venecija ili Barcelona, prijete naizgled nepremostivi izazovi koji bi uskoro mogli zahvatiti i ostale obalne gradove Hrvatske. Ulaže se puno napora da se moguće probleme prepozna na vrijeme i spriječi ih se, a za ove koji su postojeći da se nađe najbolje rješenje za odgovarajuće upravljanje posjetiteljima i odredištima. Stoga bi stručno-znanstvena konferencija Proceed with Care – Living with Tourism trebala postati trajno godišnje okupljanje svjetskih autoriteta, priznatih autora i istraživača te ujedno smjestiti Hrvatsku kao pokretača u području očuvanja materijalne i nematerijalne baštine.


 

 

KONTAKT ZA MEDIJE

Ela Ljubić 

t: +385 1 2302 999

m: +385 99 706 0314

ela@imc-agencija.hr 

www.imc-agencija.hr

 

 

ORGANIZATORI KONFERENCIJE

Nacionalna udruga za interdisciplinarno djelovanje na području turizma i baštine, ICOMOS Hrvatska, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Doktorski studij Arhitektonskog fakulteta u Veneciji (Università Iuav di Venezia, Scuola di dottorato), Arhitektonski odjel Politehnike u Barceloni (DPA ETSAB UPC), IPU; Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu, Centar za marketing i odnose s javnostima, Fakulteta društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani (Center za marketing in odnose z javnostmi), Fakultet za družbene vede, Univerza v Ljubljani), IRMO; Institut za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu, Hrvatski odbor ICOMOS-a, ARIES_JURAČIĆ SKORUP ARHITEKTI iz Zagreba, MUZE iz Zagreba, Agencija IMC iz Zagreba. 

 

  isprintaj članak