Lobelia – bezbrižna biljka koju je lako uzgajati
Lobelija izvrsno označavaju granice, duž potoka ili ribnjaka, lijepe su kao pokrivači tla ili u spremnicima - posebno visećim košarama. ...
Koje je vaše drvo
Ako vrt nemate, zaputite se u šumu, naslonite se na “svoje drvo” i zatvorite oči! Osjetit ćete veličanstvenost i snagu koja će vas posve obuzeti - kao da u sebe ...
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
U Slovačku bez testa mogu samo Finci, Grci, Kinezi i Japanci
Objavljeno: 14.11.2020. 19:53  
U Slovačku samo s negativnim PCR testom
U Slovačku samo s negativnim PCR testom

Levoča, (slikao: Jasmin Hutinović)

Slovačka, u kojoj su testirali gotovo sve stanovnike starije od 10 godina, pooštrava ulazak u državu pa će od ponedjeljka biti obvezno predati negativni test na korona virus. Umjesto brzog testa na antigene trebat će predočiti rezultat pouzdanijeg PCR testa utvrđenog laboratorijskom analizom brisa nosa. Bris ne smije biti stariji od 72 sata.

Novo pravilo odnosi se na sve države članice Europske unije, osim Finske i Grčke, koje su na slovačkom popisu deset zemalja s niskom opasnošću od zaraze korona virusom. Na ovom su popisu i Kina i Japan. Uz to, bit će određenih iznimaka, uključujući ljude čija su radna mjesta i prebivalište udaljena ne više od 30 kilometara od najbližeg graničnog prijelaza, za studente i profesionalne sportaše.

Prema rezultatima, zaraženost je potvrđena kod 0,66 posto testiranih proteklog vikenda, a oko jedan posto prije vikenda. U zemlji s 5,5 milijuna ljudi potvrđeno je oko 84 000 zaraženih stanovnika, a dnevni porast je nedavno premašio 2000 osoba.

Slovačka vlada je ovaj tjedan produljila izvanredno stanje do 29. prosinca, ali očekuje se da početkom sljedećeg tjedna isteći uredba koja dozvoljava kretanje na otvorenom samo onima koji imaju dokaze o nezaraženosti. Naime, u Slovačkoj će od ponedjeljka otvoriti kazališta, kina i crkve, a fitness centri također će moći nastaviti s radom, ali broj posjetitelja tih objekata bit će najviše 50 posto, napisao je slovački premijer Igor Matović na Facebooku.

Slovačka vlada tvrdi da je stavila širenje korona virusa pod kontrolu nakon sveopćeg testiranja gotovo svih građana, koje su nazvali "uspješnim". Matović je rekao da su "testovi antigena pomogli smanjiti broj zaraženih gotovo za pola".

Od korona virusa je do sada umrla 491 osoba, a u usporedbi s gotovo svim zapadnoeuropskim državama, Slovaci imaju 12 puta manju stopu smrtnosti, posebno u usporedbi sa susjednom Češkom, koja ima gotovo najveću stopu smrtnosti i zaraženih.

  isprintaj članak