Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ribolov
Popularno odredište europskih blinkeraša na krupne štuke
Objavljeno: 17.05.2020. 07:22  
U Švedsku na bijelu ribu
U Švedsku na bijelu ribu

Švedska je, kao i druge skandinavske zemlje, bogom dana za razne vrste ribolova. Posljednjih godina postala je popularno odredište europskih blinkeraša na krupne štuke, koje obitavaju u rijekama, ali i vodama Baltika koje su manje slane. Tu su i salmonidne vode. 

No, Švedska je i popularno odredište ljubitelja ribolova bijele ribe. Južne vode, u okolici Malmea, bogate su krupnim primjercima jeza, deverike, klena i grgeča. U nekoliko sati ribolova može se uloviti i po nekoliko desetaka kilograma ove ribe. Zato ne čudi, što jedno od najprestižnijih profesionalnih natjecanja u lovu ribe udicom na plovak - Scandinavian Masters, početkom svake godine zna okupiti i po stotinjak ribolovaca iz cijele Europe. 

 

Napisao: Siniša Slavinić

 

U Sasnitz, na krajnji sjever Njemačke uz obalu Sjevernog mora, doputovali smo poslije 24 sata vožnje autocestama Slovenije, Austrije i Njemačke. Preostala su još četiri sata vožnje velikim Hansa trajektom. Malo je reći da je to ploveći grad. U najdonji dio svoje utrobe brod na četiri kolosijeka prima gotovo 700 metara željezničkih kompozicija, pa čak i putnički vlak koji od Budimpešte vozi do Malmea. Iznad je paluba s automobilima i kamionima, a na još dvije gornje prostor je za putnike s restoranima, barom, prostorom za igre, trgovinama... Hansa trajekti povezuju Sasnitz sa švedskom lukom Trelleborg, a odatle je do Malmea još nekih tridesetak kilometara. 

 

Na vodi

Umor nas nije spriječio da istog dana obiđemo vode na kojima ćemo već sutra loviti. Riječ je o rijekama Lodde i Sege.

Lodde je kristalno bistra rijeka koja protiče u sjeni gradića kojim dominira vjetrenjača, tridesetak kilometara od Malmea. Bogata je krupnom ribom. Duboka je od dva do četiri metra, a široka oko 30 metara. Za ljubitelje ribolova direkt štapovima i štekama (polagaljkama) zanimljiva je po svojim 30 i više dekagrama teškim bodorkama, te deverikama od 2 do 5 kg težine. 

Posebna priča je ovdje krupni grgeč. Nije problem uloviti primjerke teže od kilograma. Za ribolov na ovoj vodi treba zaboraviti sve one nježne sisteme kojima se lovi u Hrvatskoj. Na čvrsti, jaki šestmetarski direktaš ili „carp šteku” ide sustav napravljen od osnovnog najlona promjera od čak 0,25 mm s plovcima nosivosti 4 do 8 grama. Na tek nešto tanjem predvezu (do 0,22 mm) treba vezati udicu br. 10 do 8. Lodde je poznata i po svojim štukama kapitalkama.

Kada se trska s moje lijeve strane zanjihala, a potom mreža čuvarica izdigla iz vode dobrih tridesetak centimetara, nisam u prvi mah shvatio o čemu se radi. Kad sam tik pod nogama, tek možda pola metra od obale ugledao, kako se ispod čuvarice promalja, štuka duža od metra i tik uz nju jedna manja, mislio sam da sanjam. Ljubavni par se nije obazirao na moje prisustvo i lagano je ušao u trsku s desne strane.

 

Ježevi iz Sege

Druga rijeka na kojoj smo lovili bila je Sege. Protiče rubnim područjem Malmea i ulijeva se u more. Široka je oko 25 m i silno podsjeća na industrijski kanal. Blago je sive boje (očito malo zagađena), ali prebogata ribom. Ovisno o položaju ovdje se lovi krupan jez, bodorka i klen. Godinu dana prije našeg ribolova, upravo ovdje je lokalni majstor, Hakan Johnsson za četiri sata ribolova ulovio 101,47 kg ribe. Sage je prilično plitka, na nekim mjestima ni pola metra, a na najdubljim dijelovima oko metar i pol. Lagano teče, ali i ovdje se koristi težak plovkaroški pribor. Plovci nosivosti od 4 do 8 grama, osnovni najlon 0,22 mm i udice do br. 8. Za razliku od Lodde, ovdje se uz ribolov direktašima i štekama, veoma uspješno može loviti match tehnikom (engleskim štapovima) i izduženim wagler plovcima.

Za uspješan ribolov u vodu treba baciti dosta primame. No, ona može biti i najobičniji kukuraz šećerac, koji je uz crve i gujavice, najbolji mamac za krupnog jeza, deveriku i klena.

U četiri dana ribolova na obje vode lijepo smo se nalovili. Elemir je ukupno ulovio gotovo 50 kg razne ribe, a moja malenkost nešto manje od 40 kg. Klimatski, u četiri dana, osjetili smo toplinu švedskog (zubatog) proljetnog sunca, pa dan pravog „ljeta” od 23 stupnja i nekoliko dana kiše i hladnih 12 stupnjeva. Naime, u ovom dijelu Švedske klimatski je vrijeme slično kao i kod nas. Cijene? Skandinavski visoke! Pogotovo alkoholnih pića. No, smještaj i dozvole, uspjeli smo pokriti s tek nešto skupljim ishodom negoli kod nas.

  isprintaj članak