Krvava kiša u Indiji
Postoje mnoge pretpostavke koje objašnjavaju ovo čudo, uključujući vulkanske materijale i svemirska podrijetla koje tek treba dokazati.
...
Naočale čuvaju našu najveću dragocjenost - vid
Sunčane naočale trebaju zaštititi vaše oči od štetnih sunčevih UV, kao i prašine i zagađenja oko nas ...
U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
111 godina hotela Palace - prvog zagrebačkog profesionalnog hotela
Objavljeno: 11.04.2018. 20:05  
U temeljima hotela Palace pronađena 111 godina stara vremenska kapsula
U temeljima hotela Palace pronađena 111 godina stara vremenska kapsula
  • U temeljima hotela Palace pronađena 111 godina stara vremenska kapsula
  • U temeljima hotela Palace pronađena 111 godina stara vremenska kapsula

Prilikom radova na obnovi zagrebačkog hotela Palace otkrivena je jedinstvena vremenska kapsula s kraja 19. stoljeća. Stakleno-bakrena kapsula velika 40 centimetara, stavljena u temelje tadašnje palače Schlessinger, sadrži tekst na hrvatskom i njemačkom jeziku u kojem se daje dragocjen presjek toga vremena – povelja koja svjedoči o vladavini cara Franje Josipa i bana Khuena-Hédervàryja, cjenik robe i usluga te informacije o ulagaču i izvođačima radova, ali i blagoslov za zgradu te sve osobe koje će obitavati u njoj. Uz tekst, u kapsuli su pronađene i izvorne novine “Obzor” i „Agramer Zeitung“, tiskane 30. svibnja 1891., te krajcari cara Franje Josipa I.  

A da je to bio češći običaj objasnila je dr. sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda, riječima: ”Sa željom da potomstvu ostave vrijedne podatke o važnim događajima, kroz stoljeća su na skrovitim mjestima ostavljane vremenske kapsule, poput ove. Ovi krhki dijelovi prošlosti su zaštićeni i obnovljeni u Hrvatskom restauratorskom zavodu te tako sačuvani za buduće generacije."

Palaču je projektirao arhitektonski studio “Hönigsberg & Deutsch”, čiji su arhitekti Leo Hönigsberg i Julio Deutsch sa suradnicima projektirali više od 90 zgrada. Izgrađena je 1891. godine za Karla Schlesingera, a od 1907. započinje s radom kao prvi organizirani hotel u Zagrebu. Svojim izgledom i stilom gradnje predstavlja jedan od rijetkih primjera neorokoko stila.

Prvi profesionalni hotel u gradu Zagrebu, Palace Hotel Zagreb, ove godine obilježava 111 godina poslovanja i ugošćavanja gostiju raznih profila i nacija, među kojima je bilo i svjetskih zvijezda poput Sophie Loren ili Roberte Fischera, a na kavicu su, između ostalih, svraćali Miroslav Krleža, Gustav Krklec i čuveni Orson Welles kada je snimao film «Proces»“.

Upravo je pronađena vremenska kapsula bio povod konferenciji za medije na kojoj je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, prva čestitala upravi hotela rekavši kako: “…je davne 1907. godine malo tko promišljao turizam u našem gradu na način kako se to čini danas.”

 

U svrhu usmjeravanja prema održivom poslovanju u Palace su hotelu tijekom 2016. i 2017. godine puno uradili na području energetske učinkovitosti i održivosti primjenom tehnologija temeljenim na obnovljivim izvorima energije (polivalentne dizalice topline, sustav ventilacije s povratom topline, rasvjeta s niskim utroškom električne energije, smart regulacija).

  isprintaj članak