Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Uz 51. Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu
Objavljeno: 07.07.2017. 10:50  
U zagrebačkom Etnografskom muzeju otvorenje izložbe Fragmenti života Banovine i Pounja 12. srpnja, u 12 sati
U zagrebačkom Etnografskom muzeju otvorenje izložbe Fragmenti života Banovine i Pounja 12. srpnja, u 12 sati

Fotografija:  Sajam u Petrinji – Snimio Vladimir Tkalčić, 10.08.1923. godine

 

Ovogodišnji tematski program Međunarodne smotre posvećen je etnografskoj baštini Banovine i Pounja. To je područje sa specifičnim načinima pjevanja i plesa, običaja te rukotvorstva, vrlo raznolikim i bogatim, a dosad premalo poznatim hrvatskoj javnosti. Izložba obuhvaća različita područja nekadašnjeg, tradicijskog života tamošnjeg stanovništva: narodne nošnje, nakit, torbe, platneno posoblje, glazbala, manje drvene i glinene predmete za kućnu uporabu, dječje igračke i drugo.

 

Predmeti, odabrani iz više bogatih zbirki Etnografskog muzeja, potječu uglavnom s početka 20. st., nerijetko iz mjesta koja su danas rijetko naseljena. Muzejskim primjercima ženskih i muških narodnih nošnji pridruženo je nekoliko vrijednih kompleta iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji. Posebno je za izložbu posuđena oko stotinu godina stara ženska nošnja iz sela Prnjavora Čuntićkog, vlasnice Ankice Radošević, koja je kao članica KUD-a 'Seljačka sloga' iz Prnjavora, bila sudionica prve Smotre folklora u Zagrebu 1966. godine. Pridodane su i fotografije iz obiteljskog albuma.

 

Pokupska ekspedicija u kajacima

Stručnjaci Etnografskog muzeja višekratno su tijekom 20 st. istraživali područje Banovine i Pounja. Godine 1923. kustosi muzeja organizirali su jedinstveni istraživački pothvat – "Pokupsku ekspediciju" kajacima, kojom je bio obuhvaćen i dio Banovine. Sustavnija istraživanja tijekom druge polovice 20 st., u suradnji s konzervatorima tadašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture, obuhvaćala su različite teme: tradicijsku arhitekturu i gospodarstvo, kućne zadruge, kućni inventar, tekstilno rukotvorstvo, nošnje, običaje, priče i pjesme, zanate, nadgrobne spomenike… Dio terenskih zapisa, izvještaja, fotografija i skica čuvana u dokumentaciji Muzeja, također je izložen ovom prigodom.

Izložbom "Fragmenti života Banovine i Pounja" Etnografski muzej nastavlja dugogodišnju suradnju sa zagrebačkom Međunarodnom smotrom folklore.

 

Izložba ostaje otvorena do 3. rujna 2017.g.

 

  isprintaj članak