Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Za osobe s invaliditetom
Važnost uključivanja osoba s invaliditetom u stvaranju turističke priče
Objavljeno: 06.08.2020. 20:45  
U Zaprešiću snimili turistički film za osobe s invaliditetom
U Zaprešiću snimili turistički film za osobe s invaliditetom

U svijetu gotovo milijardu stanovnika čine osobe s invaliditetom. Stoga su Turistička zajednica grada Zaprešića i mlada ekipa studenata predvođena Anjom Glavaš pokrenuli projekt „Druga perspektiva” kako bi ukazali na važnosti uključivanja u turistička kretanja svih osoba bez obzira na njihova tjelesna ograničenja i invaliditet.

„Ovim projektom želimo osvijestiti javnost o drugačijem pogledu putovanja i stvaranja doživljaja koji moraju biti omogućeni i dostupni svim osobama bez obzira na njihova tjelesna ograničenja i invaliditet” – izjavio je Toni Ganjito, direktor Turističke zajednice grada Zaprešića.

 

Doživljaj putovanja osoba s invaliditetom 

Turistička zajednica grada Zaprešića upravo zato pokreće kampanju o uključivosti u turizmu, ali ne samo o važnosti dostupnosti i opremanja za osobe s invaliditetom, što većina projekata naglašava. Želja im je potaknuti prilagodbu programa, sadržaja i paketa usluga. 

Prvi potez je bilo snimanje promotivnog filma o Zaprešiću kako ga vidi djevojka Laure koja je u invalidskim kolicima posjetila taj grad, a snimljen u suradnji s autoricom Anjom Glavaš kako bi se uklonilo predrasude o osobama s invaliditetom. Ali i njh samih u odnosu na turizam.

 

Iz Zaprešića za cijelu Hrvatsku – drugačiji promidžbeni video Zaprešića

„Na ideju za snimanje videa "Druga perspektiva”, čija je tema turistički obilazak iz kuta gledanja osobe s invaliditetom, došla sam tijekom snimanja svog diplomskog dokumentarnog filma čiji su glavni suionici također osobe s invaliditetom. U Turističkoj zajednici grada Zaprešića prepoznalu su mogućnosti toga filma pa smo odlučili snimiti dvadesetominutnu pilot emisiju. Glavna sudionica je Laura, djevojka u invalidskim kolicima koja posjećuje neke od najzanimljivijih mjesta u Zaprešiću, a na njenom je, naizgled klasičnom turističkom putovanju, prate je i kamere. Tako je nastao promidžbeni film o Zaprešiću viđen očima osobe s invaliditetom” - napomenula je Anja Glavaš.

Prema podacima Europske komisije 300 milijuna osoba s invaliditetom i 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima učestalo putuje, a putovalo bi ih i više u Hrvatsku kada bi naša turistička odredišta prilagodila turističku ponudu.

Iz Turističke zajednice grada Zaprešića pozivaju i druge na suradnju ističući kako će nastaviti nna radu društveno odgovornog turizma za sve.

Promidžbeni video s najljepšim mjestima u gradu bana Josipa Jelačića, a koje je posjetila djevojka Laura u invalidskim kolicima, možete pogledati na sljedećoj poveznici: 

https://www.youtube.com/watch?v=AvsIixg3IzM


  isprintaj članak