Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Približno tri četvrtine stanovnika su stranci
Objavljeno: 14.04.2020. 13:56  
Ujedinjeni Aarapski Emirati - država sutrašnjice
Ujedinjeni Aarapski Emirati - država sutrašnjice

Svjetlucavi sjaj. Lađe kao iz vremena junaka pomorskih arapskih pripovijesti Sindbada i futuristički neboderi, u pustinji deve i džipovi - tako namjernik vidi čarobno bogatstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata. A tko nastavi putovanje do Omana, vidjet će još više od stare Arabije.

Dubai Creek (potok sa slanom vodom) ulazi duboko u središte Dubaija. U tom morskom rukavcu, koji izgleda kao rijeka, sastaje se stara Arabija s veličanstvenom sadašnjicom Emirata. U muzejskom selu na obali djeca vrlo bogatih šeika začuđeno gledaju kako su živjeli njihovi djedovi prije naglog naftnog razvoja: kao trgovci, ribari i ronioci na bisere u kolibama oblijepljenim blatom, s vjetrenjačom umjesto današnjih uređaja za klimatizaciju. 

Odmah nasuprot, na drugoj obali Dubai Creeka, blistaju futuristički neboderi. A između obala još uvijek plove drveni trgovački brodovi s dva ili tri jarbola (dau), građeni kao u vrijeme Sindbada. Kavane na obalnom šetalištu najbolja su mjesta, odakle se mogu lijepo vidjeti sve te suprotnosti - i mješavina gostiju iz svijeta. Tu sjede muškarci u bijeloj odjeći i žene prekrivene crnim koprenama uz pustinjske sinove s bejzbol kapama i dame u suvremenim kostimima. Ljudi iz cijelog svijeta; približno tri četvrtine stanovnika su stranci, mnogo njih iz Azije, koji obavljaju svakodnevne poslove za domaćine. Ovdje se poslužuje pekmez od patlidžana i fina salata od peršina s pogačom, plodovima mora i na kraju još vodena lula.

S vodenim taksijem odlazi se na drugu stranu Dubai Creeka do niza zlatarnica u kojima prodaju zlato na kilograme. Ili na tržnicu začina gdje sve miriši na cimet, šafran i timijan. Najljepši pogled pruža se sa 39. kata Svjetskog trgovačkog centra, sve do kilometrima duge plaže Jumeirah. U blizini se sjaji znamen Dubaija, Burj al Arab: 321 metar visoki hotel oblikovan kao divovsko jedro. To je i jedan od najskupljih hotela na svijetu. Dubai ne računa samo na turizam jednog dana, kad presahnu naftni izvori. Na rubu grada izrasta i "Internet City”. Nekoliko kilometara dalje samo je još pijesak, deve uz rub ceste i ogromne dine, na kojima "jašu” vozači džipova.  

Kroz pustinju i uz plavi gorski lanac put dalje vodi u povijesna utvrđenja kao Hatta i palmama obrasle oaze kao Al Ain, sveučilišni grad sa starom tržnicom deva. Još dalje put u izvornu Arabiju vodi u Oman, zemlju čvorastih stabala tamjana, jakih pustinjskih utvrđenja i veličanstvenih gorskih lanaca.

 

Savjeti i obavijesti

Klima

Najugodnije je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Omanu od studenog do travnja (temperature 20 do 30 stupnjeva Celzijusa), ljeta su veoma vruća, s više od 40 stupnjeva Celzijusa.

Vremenska zona

Dubai je udaljen od srednje Europe približno šest sati leta. Razlika u satnom vremenu iznosi ljeti plus dva i zimi plus tri sata.

Ulazak u zemlju

Za ulazak u UAE i Oman valjanost putovnice mora biti najmanje još šest mjeseci. 

Grupna putovanja nisu uobičajena u vrijeme mjeseca posta ramazana.

  isprintaj članak