Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Cvjetni balkoni su raskoš za oči
Nema svaki ljubitelj cvijeća vlastiti vrt. Ali već i cvjetna raskoš u prozorskoj kutiji za cvijeće razveseljava srce i oko! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Približno tri četvrtine stanovnika su stranci
Objavljeno: 14.04.2020. 13:56  
Ujedinjeni Aarapski Emirati - država sutrašnjice
Ujedinjeni Aarapski Emirati - država sutrašnjice

Svjetlucavi sjaj. Lađe kao iz vremena junaka pomorskih arapskih pripovijesti Sindbada i futuristički neboderi, u pustinji deve i džipovi - tako namjernik vidi čarobno bogatstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata. A tko nastavi putovanje do Omana, vidjet će još više od stare Arabije.

Dubai Creek (potok sa slanom vodom) ulazi duboko u središte Dubaija. U tom morskom rukavcu, koji izgleda kao rijeka, sastaje se stara Arabija s veličanstvenom sadašnjicom Emirata. U muzejskom selu na obali djeca vrlo bogatih šeika začuđeno gledaju kako su živjeli njihovi djedovi prije naglog naftnog razvoja: kao trgovci, ribari i ronioci na bisere u kolibama oblijepljenim blatom, s vjetrenjačom umjesto današnjih uređaja za klimatizaciju. 

Odmah nasuprot, na drugoj obali Dubai Creeka, blistaju futuristički neboderi. A između obala još uvijek plove drveni trgovački brodovi s dva ili tri jarbola (dau), građeni kao u vrijeme Sindbada. Kavane na obalnom šetalištu najbolja su mjesta, odakle se mogu lijepo vidjeti sve te suprotnosti - i mješavina gostiju iz svijeta. Tu sjede muškarci u bijeloj odjeći i žene prekrivene crnim koprenama uz pustinjske sinove s bejzbol kapama i dame u suvremenim kostimima. Ljudi iz cijelog svijeta; približno tri četvrtine stanovnika su stranci, mnogo njih iz Azije, koji obavljaju svakodnevne poslove za domaćine. Ovdje se poslužuje pekmez od patlidžana i fina salata od peršina s pogačom, plodovima mora i na kraju još vodena lula.

S vodenim taksijem odlazi se na drugu stranu Dubai Creeka do niza zlatarnica u kojima prodaju zlato na kilograme. Ili na tržnicu začina gdje sve miriši na cimet, šafran i timijan. Najljepši pogled pruža se sa 39. kata Svjetskog trgovačkog centra, sve do kilometrima duge plaže Jumeirah. U blizini se sjaji znamen Dubaija, Burj al Arab: 321 metar visoki hotel oblikovan kao divovsko jedro. To je i jedan od najskupljih hotela na svijetu. Dubai ne računa samo na turizam jednog dana, kad presahnu naftni izvori. Na rubu grada izrasta i "Internet City”. Nekoliko kilometara dalje samo je još pijesak, deve uz rub ceste i ogromne dine, na kojima "jašu” vozači džipova.  

Kroz pustinju i uz plavi gorski lanac put dalje vodi u povijesna utvrđenja kao Hatta i palmama obrasle oaze kao Al Ain, sveučilišni grad sa starom tržnicom deva. Još dalje put u izvornu Arabiju vodi u Oman, zemlju čvorastih stabala tamjana, jakih pustinjskih utvrđenja i veličanstvenih gorskih lanaca.

 

Savjeti i obavijesti

Klima

Najugodnije je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Omanu od studenog do travnja (temperature 20 do 30 stupnjeva Celzijusa), ljeta su veoma vruća, s više od 40 stupnjeva Celzijusa.

Vremenska zona

Dubai je udaljen od srednje Europe približno šest sati leta. Razlika u satnom vremenu iznosi ljeti plus dva i zimi plus tri sata.

Ulazak u zemlju

Za ulazak u UAE i Oman valjanost putovnice mora biti najmanje još šest mjeseci. 

Grupna putovanja nisu uobičajena u vrijeme mjeseca posta ramazana.

  isprintaj članak