Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Mirovinu prima već 68 godina!
Više od 500 građana Srbije prima mirovinu duže od pola stoljeća! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Najavljena ulična utrka Xica u sklopu tri dana Visualia Festivala u Puli
Objavljeno: 28.07.2017. 21:10  
Ulična utrka Xica 23. rujna u Puli
Ulična utrka Xica 23. rujna u Puli
  • Ulična utrka Xica 23. rujna u Puli

Danas su u Zagrebu prestavljene manifestacije Visualia Festival i ulična utrka Xica. Visualia je prvi i najveći festival svjetla u Hrvatskoj. Udruga Sonitus iz Pule osmislila je i provodi cjelogodišnji program, a djeluje u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule. Visualia je 2013. godine započela tradiciju održivog prezentiranja suvremenih radova na području audiovizualne umjetnosti i novih tehnologija te se naziva prvim festivalom svjetla u Hrvatskoj. Jedan je to od najbrže rastućih festivala, a ove godine slavi petu obljetnicu.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja Visualia Festivala je održavanje svjetlosne noćne utrke Xice koja će 23. rujna premijerno zatvoriti trodnevno festivalsko događanje.

Utrka kroz grad svjetla uključuje staze duge pet i deset kilometara, čime organizatori žele potaknuti uključivanje što većeg broja rekreativaca. Svim sudionicima Xica će pružiti jedinstven doživljaj trčanja kroz Pulu, upotpunjen noćnim vizurama grada i festivalskim identitetom. Start i cilj trke je u Areni, a obje rute prolaze uz najatraktivnije svjetlosne instalacije.

"Xica se podiže na još privlačniju razinu jer će Pula biti doslovno čarobna, osvijetljena brojnim svjetlosnim instalacijama, a novost je i obilazak osvijetljenog rotora u Šijani", tvrdi Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule. Festival pridonose pomicanju granica, spajajući naizgled nespojivo - sport i umjetnost, otvarajući tako nove prostore za naše mlade kreativce čime se obogaćuje i turistička ponuda grada te privlače gosti i nakon špice turističke sezone.

Ispred Arene prvo će krenuti sudionici utrke na pet kilometara, potom oni koji izaberu dvostruko dužu, desetkilometarsku stazu kroz grad. Potonji idu do svjetlosne instalacije na velikom rotoru na Šijani, nazad preko Rive, uz ACI marinu i ulaz u brodogradilište Uljanik gdje su dizalice - Svjetleći divovi u prvom planu, pa preko Foruma do Pošte i INK-a, skreću na Giardine te se preko podzemnih tunela ispod Kaštela - Zerostrasse vraćaju nazad u Arenu u kojoj se oko 22 sata planira podjela nagrada najbolje plasiranim trkačima.

Utrkom će se zaokružiti cijeli grad, a mjesta ima za tisuću, možda i više sudionika, dvostruko više negoli lani. Odaslana je poruka za sve ljubitelje trčanja: „Neka se nitko ne naljuti među organizatorima utrka, ali ova će biti najspektakularnija trka ikada istrčana na hrvatskim prostorima. Nadam se da će brojni trkači i rekreativci odlučiti taj dan biti u Puli i trčati pulsku Xicu."

  isprintaj članak