Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Savršeni obrok u roku pola sata
Objavljeno: 26.03.2021. 08:21  
Umak od paprike za makarone
Umak od paprike za makarone

Umak od paprike za makarone

(Recept za osam obroka)

 

Potrebno:

4 crvene paprike,

1 velika glavica luka

3 jušne žlice maslinovog ulja

300 ml povrtnog temeljca (instant)

75 g kikirikija (preprženog i neslanog)

po 1 žuta i zelena paprika

1 korijen komorača (približno 200 g)

4 poriluka

sol

papar

mljevena paprika (slatka)

1-2 čajne žličice soka limuna

može malo rakije od anisa (npr. Pernod) za okus.

 

Priprema:

1. Oprati crvenu papriku, očistiti je i narezati na kockice. Oguliti luk, također ga na sitno narezati i pirjati na 2 jušne žlice ulja. Dodati papriku i kratko je zagrijati. Preliti sa 100 ml juhe, pa papriku još 5 minuta pirjati dok ne omekša. U juhi načiniti ukusni pire od paprike i procijediti kroz cjediljku.

2. Kikiriki sitno samljeti. Ostatak paprike oprati, narezati na osmine, ukloniti bijele sjemenke i bijele vezivne trake. Pomoću noža za guljenje pažljivo oguliti kožicu, a meso paprike zatim narezati na sitne kockice. Oprati komorač, očistiti ga, zeleni dio odložiti sa strane, korijen narezati na sitno. Poriluk oprati i narezati na tanke kolutiće. Zeleni dio komorača narezati srednje sitno.

3. Ostatak ulja zagrijati i na tome kratko pirjati kockice povrća. Dodati kikiriki, pire od paprike i ostatak juhe. Zakuhati umak i dvije minute ga dalje lagano kuhati. Začiniti sa soli, paprom, mljevenom paprikom i sokom limuna.

4. U vrijeme posluživanja podgrijati umak. Umiješati poriluk i zeleni dio komorača, zakuhati i probati. Tko voli, može okus umaka poboljšati s nekoliko kapi rakije od anisa. Vrući umak poslužiti uz špagete.

 

Bitne činjenice

Težina uloženog truda:           * (vrlo mala)

Vrijeme pripreme:                  10 minuta

Vrijeme kuhanja:                     20 minuta

 

Energetska vrijednost po obroku: 185 kcal/780 kJ

  isprintaj članak