Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Svjetski dan tune - bitne vrste koja zaslužuje to priznanje
Ribolov tune na Tihom oceanu nedvojbeno najbolji i najodrživiji na svijetu ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Devet obaveznih stvari koje svaki putnik mora imati
Objavljeno: 23.01.2019. 11:14  
Umanjite stres prilikom dugog letenja zrakoplovom
Umanjite stres prilikom dugog letenja zrakoplovom

Postoje brojni čimbenici koje jednostavno ne možete kontrolirati tijekom leta, ali jedina stvar koju možete upravljati jest koliko ste dobro pripremljeni za najgore. Pakiranje ručne torbe koja je opskrbljena korisnim wellness proizvodima - kako za vaš let, tako i izvan njega - ključna je vještina. Na prvom mjestu vam trebaju biti vaše zdravlje i blagostanje, jer ako dođete na svoje odredište s prehladom, ukočenim vratom, uništenim bioritmom, uništit ćete si putovanje. 

 

Donosimo 10 obaveznih predmeta za ručnu prtljagu, kako bi ste izbjegli obolijevanje, smanjili vrijeme oporavka od jet laga i osjetili udobnosti tijekom putovanja.

 

1. Tablete protiv dehidracije

Kada letite, jedan od najčešćih zdravstvenih opasnosti je dehidracija. Ponesite elektrolite i pijte ih tijekom leta s puno vode. To će vam pomoći spriječiti mnoge poteškoće na letu.

 

2. Kompresijske čarape

Kada sjedite u istom položaju bez mogućnosti ustajanja i protjecanja krvi, nošenjem kompresijskih čarapa smanjit ćete oticanje i opasnost od tromboze dubokih vena. Srećom, mnoge tvrtke počele su dizajnirati privlačnije izgledom pa se nećete sramiti nositi ih.

 

3. Dezinfekcijski rupčići za ruke

Lako ih je ubaciti u ručnu prtljagu. Obavezno ih koristite prije ulaska i nakon korištenja zahoda, prije i poslije obroka te prije negoli, primjerice, protrljate oči.

 

4. Lijekovi protiv mučnine

Ukoliko ste osjetljivi na putovanja zrakoplovom (brodom i slično), ili ste previše popili noć uoči leta, a ne želite povraćati za vrijeme leta, svakako ponesite lijek protiv mučnine. Možda ga i nećete trebati, ali bolje ga je popiti negoli upotrijebiti onu bijelu vrećicu u naslonu sjedala izpred vas.

 

5. Opuštajuća glazbena lista

Nemaju sve zračne luke javni wifi. Stoga još doma preuzmite popis za reprodukciju s opuštajućom glazbom kako biste se osjećali opušteno u slučaju turbulencije (ili da ne slušate dijete koje stalno plače), ili kako bi vam glazba olakšala dremanje. Možete izabrati na primjer Spotify za ovu svrhu.

 

6. Svilena maska

Iako ne letite prvim razredom, ne znači da se ne možete počastiti sa luksuznom maskom za spavanje. Lagani pritisak i mekoća materijala spriječit će prodor svjetla, a istovremeno je svojevrsni znak "nemojte uznemiravati” pričljivihm suputnicima.

 

7. Hidratizirajuća maglica za lice

Postoji niz proizvođača osvježavajući vodenih maglica u raspršivaču kako biste osvježili lice. Ikušajte nekuu od njih i bit ćete zadoovljni.

 

8. Raspršivač (sprej) za nos

Začepljenost nosa radi pomjene tlaka može nastupiti brzo. Tako da začepljeni sinusi mogu uzrokovati bol u ušima, glavi i slično. Najbolje je upotrijebiti raspršivač s morskom vodom.

 

9. Jastuk za putovanja

Dobar san, koliko je to već moguće, bitan je za očuvanje zdravlja tijekom putovanja. Ne kupujte jeftine jastuke po zračnim lukama, a koje ćete daleko skuplje platiti kao i sve ostalo u njima, nego kupite čvrst i kvalitetan jastuk za vrat. kojeg se može stisnuti i koji zauzima previše mjesta kod nekorištenja.


  isprintaj članak