Pandemija prijeti glađu u zemljama koje se oslanjaju na uvoz
Pandemija koronavirusa prijeti da će dovesti do nestašice hrane stotinama milijuna ljudi, posebno u Africi, upozorili su jučer Ujedinjeni narodi. ...
Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
U većini Sredozemlja prikaz cijene je samo isprika za cjenkanje.
Objavljeno: 29.05.2012. 20:18  
Uspješno cjenkanje
Uspješno cjenkanje

Fotografija: Sidi Bou Said (Tunis) 


U većini Sredozemlja prikaz cijene je samo isprika za cjenkanje. Ono je prihvaćen i očekivan način pronalaženja stvarne cijene koja će zadovoljiti i turista i prodavača. U Europi je cjenkanje uobičajeno samo na jugu, ali možete se boriti oko cijene i na tržnicama i kod uličnih prodavača. I dok je cjenkanje dobro za vaš proračun, može također biti dobra igra.

 

Deset zapovijedi uspješnog cjenkanja

1. Ocijenite jeli cjenkanje prikladno.

Loše je ako dajete „ponudu“ za šešir u londonskoj robnoj kući., a još gluplje ako to ne napravite na grčkoj tržnici. Kako biste saznali jeli cijena stalna, pokažite zanimanje za proizvod koji kupujete i recite „Samo što stoji tako puno“. Time ste stavili trgovca u položaj kada on mora napraviti prvu ponudu. Ako spusti cijenu za dva posto, nema ničeg svetog u postavljenoj cijeni i počnite se cjenkati.


2. Kupujte svugdje i saznajte koliko domaći plaćaju.

Cijene mogu biti dramatično različite već na istoj tržnici, pa čak i na istoj tezgi. Ako cijene nisu vidljive, pretpostavite da postoje dvostruka mjerila. Jedna je cijena za domaće stanovništvo, a druga za turiste. Ako samo turisti kupuju proizvod za koje vam je oko zapelo, pogledajte koliko plaćaju arapski, španjolski i talijanski turisti. Sjećam se slučaja gdje sam bio uvjeren kako sam dobro spustio cijenu na istanbulskom Velikom bazaru, ali tada mi je prijatelj iz Bosne rekao da je istu košulju kupio za 30 posto nižu cijenu kod istog trgovca. Trgovci pretpostavljaju da su turisti iz pojedinih zemalja bogatiji od drugih. Glas bogatih posebno prati Amerikance.


3. Procijenite koji vam je proizvod potreban.

Cijene mogu biti bez značaja i izazivati zbunjenosti kako se ne bi otkrila prava vrijednost predmeta. Trgovci igraju psihološku igru. Mnogi turisti misle da su napravili posao stoljeća kada su spustili cijenu za polovicu. A trgovac zapravo učetverostručuje cijenu i turisti tako plaćaju barem dvostruko više nego što proizvod zaista vrijedi. Najbolje je zato ignorirati naznačenu cijenu. Prije nego uopće vidite cijenu, sami procijenite vrijednost, zajedno s troškovima prijevoza do kuće i mogućeg loma, npr. u zrakoplovu.


4. Procijenite najnižu cijenu trgovca.

Mnogi trgovci će se radije nagoditi za malu dobit nego da izgube priliku za prodaju. Obećajte sami sebi da nećete kupiti proizvod, bez obzira kako cijena nisko padala. Srušite cijenu do kraja. Kad smatrate da ste je spustili na najnižu razinu, otiđite. Cijena koju će prodavač viknuti prije nego zađete iza ugla je najniža koju možete dobiti. Ako je cijena u redu, vratite se i kupite. Cijene najčešće padaju krajem dana kad trgovci planiraju otići kući.


5. Izgledajte neodlučno.

Čim trgovac vidi da nešto želite imati pod svaku cijenu, nikad nećete dobiti najbolju cijenu.


6. Značaj treće osobe.

Upotrijebite prijatelja koji će uvijek biti zabrinut oko visine cijene, ili kojemu će biti dosadno ili koji će htjeti ići nazad u hotel. Ovaj trik će ubrzati cijelu prodaju i pridonijeti sniženju cijene.


7. Opčinite trgovca svojim znanjem.

Time će vas poštovati i dati vam veću kakvoću. Istanbul ima odličnu kožnu galanteriju koja u Europi stoji puno više. Prije puta, još u svom mjetu, popričajte s prijateljima trgovcima koji vas mogu bolje pripremiti za dobru kupovinu u Turskoj.


8. Poštujte pravila.

Ne žurite. Cjenkanje nikad ne traje kratko. Upoznajte trgovca i prihvatite njegovu ponudu za čaj, te pričajte s njim nadaleko i naširoko. Znat će da ste ozbiljni tim pristupom. Cjenkajte se pažljivo. Ako trgovac prihvati vašu cijenu ili obrnuto, morate kupiti proizvod.


9. Pokažite trgovcu novac.

Fizički držite novac, dajući mu „sve što imate“ za kupovinu. Trgovac bi se mogao polakomiti i samo reći „U redu, može!“.


10. Ako je cijena previsoka, otiđite.

Nikad ne kupite neku stvar koja je precijenjena, čak i uz čaj ili kavu. Trgovci su stručnjaci u stvaranju grizodušja kod turista, koji nakon cijele priče i gostoljubljivosti imaju osjećaj da nešto ipak moraju kupiti. Sve je to dio igre.


  isprintaj članak