Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Otjerajte komarce i držite ih podalje
Objavljeno: 08.07.2020. 11:46  
Uspješno se borite protiv komaraca
Uspješno se borite protiv komaraca

Obični komarac

 Noćno paranje živaca, praćeno neugodnim ubodima na koži i svrbežom, koji nas tjeraju u očaj. Da, to nam komarci isisavaju krv. Otkrijte što biste trebali znati o neugodnim komarcima i kako ih otjerati iz svoje okoline.

Komarce se mogu naći gotovo u cijelom svijetu. Postoji ukupno 3.500 vrsta, a čak 104 od njih može se naći u Europi.

U osnovi, komarci se hrane biljnim sokovima, ali ženkama je potrebna krv za razvoj jajašaca nakon parenja. Stoga samo ženke komaraca isišu krv. Komarac tijekom ugriza ubrizgava izlučevina sline, što utječe na zgrušavanje krvi i omogućuje mu isisavanje. Njihov domaćin, u ovom slučaju i čovjek, privlači ih izdahnutim ugljičnim dioksidom i tjelesnim mirisom.

 

Komarci

Na našem području žive domaće vrste:

Uobičajeni (gradski) komarac (Culex pipiens)

Poplavni komarac (Aedes vexans)

Veliki komarac ili prsten (Culiseta annulata)

Papatični komarac (Phlebotominae)

Crni komarac (Simuliidae)

Komarčići (Ceratopogonidae)

 

Ovi komarci su se doselili iz drugih područja:

Azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus)

Azijski komarac grmova (Aedes japonicus)

Komar žute groznice (Aedes aegypti)

Željeli bismo bliže pogledati nekoliko ovih komaraca ili skupina komaraca.

 

Kućni komarci

Ovi komarci preživljavaju zimi u šupljim stablima, rupama u zemlji ili u sobama bez smrzavanja. Dobro ih poznajemo jer nas ova vrsta komaraca sprečava da spavamo ljeti i u jesen. U proljeće ženke traže vodene površine kako bi položile oko 150 jajašca. Teoretski, te ženke mogu do kraja sezone roditi i do milijardu potomstva.

Klasični kućni komarci su Culex pipiens, Culex hortensis, Culiseta annulata.

 

Poplavni komarci

Poplavni komarci polažu jaja u poplavna područja, gdje njihova jaja čekaju nailazak vode. Ako poplava poplavi ovo područje, daje se početni signal za ogromnu pojavu. Čim se voda povuče, počinje razvoj komaraca. Odrasli komarci žive relativno kratko, ali ženkama je potrebna i krv za odlaganje jaja i stoga mogu biti posebno problematične. Krv traže u vodozemcima i divljim životinjama, ali i u ljudima koji su u blizini. Te komarce vjetar može otpuhati, ali oni obično ne prodiru u kuće. Uobičajene vrste su Aedes vexans, Aedes stiticus ili Aedes rossicus.

 

Invazivni komarci

Već nekoliko godina se u srednjoj Europi povećava broj komaraca iz tropskih i azijskih. Rasprostranjenosti nisu pogodovale samo klimatske promjene, već je razlog njihove pojave na drugim područjima svjetska trgovina. Naime, uvuku se u neki zrakoplov, putnu torbu, pošiljku… - i tako putuju svijetom. Na primjer, azijski komarac grma (Aedes japonicus) već je pronađen u južnoj Austriji.

Ovi komarci su vrlo slični kućnim komarcima i možete ih pronaći u vlažnim sobama i staji. I ovdje ženke mogu prenijeti krvne plazmodije koji pokreću malariju. Da bi to učinio, komarac mora ugristi bolesnu osobu, klica bolesti (patogen) se mora razviti u njemu i tada opet mora ponovno ubosti neku osobu. Tek tada je moguć prijenos malarije.  

 

Neki primjeri komaraca koji mogu prenijeti bolesti

Komarac sa žutom groznicom može se naći u Europi u Turskoj, Grčkoj i južnoj Španjolskoj i može prenijeti dengue groznicu, virus Zika, žutu groznicu i Chikungunya groznicu.

Komarac azijskog grma potječe iz Kine, Koreje i Japana i može prenijeti virus Zapadnog Nila i izazvati upalu mozga.

Azijski tigrasti komarac porijeklom je iz južne Azije, ali već ga se primjećuje u južnoj Njemačkoj i Austriji. Ovi komarci mogu prenijeti virus Zapadnog Nila, denga groznicu, žutu groznicu i Chikungunya groznicu. Pretpostavlja se da može prenijeti i virus Zika.

 

Život i ciklus komaraca

Razvoj komaraca od jajeta do odraslog komaraca traje približno 20 dana. Ženke polažu jaja u stajaću vodu. Mirna površina vrtnih jezerca ili kišnih bačvi idealna je za odlaganje jaja. Stoga ne držite vodu na otvorenom! Ženka može odložiti između 30 i 300 jajašaca. Jaja se lijepe u takozvane brodove za jaja. Zbog mjehurića zraka zarobljenih između jaja, ona lebde na površini.

Nakon tri do pet dana, prve se larve izliježu i razvijaju u vodi. Nemaju organe za disanje pod vodom, već samo cijev za disanje. Većina njihove hrane sastoji se od algi i mikroorganizama. Ličinke se tijekom razvoja preobrazuju četiri puta. Ovisno o opskrbi hranom, larvi treba tjedan do tri kako bi se u potpunosti razvila i postala odrasli komarac.

Veliki rojevi komaraca u sumrak se sastoje od velikog broja mužjaka. Ženke ulijeću u ove rojeve i nalaze mužjake i pare se.

Nakon oplodnje ženka mora unijeti bjelančevine i željezo kako bi joj se mogla razviti jajašca. Te se tvari nalaze u krvi (hemoglobin). Ženke stoga ubode odgovarajućeg domaćina i uzmu otprilike 0,005 ml krvi. Nakon probave, koja može trajati dan do dva, polažu jaja i mogu se ponovo pariti.

 

Otjerajte komarce i držite ih podalje

Kako biste spriječili svrbež, pokušajte spriječiti dolazak komarca u vašu blizinu zahvaljujući sljedećim savjetima. Zaslon protiv kukaca na prozorima toplo preporučamo, posebno onima koji vole spavati s otvorenim prozorom.

 

Privlači li komarce svjetlost?

Zabluda je da komarce privlači svjetlost. U načelu, kukci aktivni noću i u sumrak okrenuti su prema Mjesecu. Naši izvori umjetnog svjetla obično ih zbunjuju i oni gube orijentaciju (snalaženje u prostoru). Međutim, komarci se također mogu naviknuti na naše izvore svjetla i lov na našu krv može početi.

Kao što je već spomenuto, komarci se orijentiraju putem njuha. Ako vidite kako komarci zuji oko izvora svjetlosti, ne morate brinuti. Ti komarci su uglavnom komarci (Chironomidae) koji nas ne grizu.

Komarce privlači naš tjelesni miris i ugljični dioksid koji izdišemo. Stoga nam se noću uvijek vrte oko glave. Ovdje je koncentracija ugljičnog dioksida jednostavno najviša.

 

Odbijanje komaraca

Raspršivači protiv kukaca iz trgovine su takozvani repelenti. Njihovo korištenje ne znači ništa više od odbijanja. Repelenti ili agensi za zastrašivanje sadrže tvari koje "smrde" štetočinama. Većinu vremena miris ih odbija, ali ne ubija! Međutim, često ovi sintetički spojevi nisu prikladni za djecu ili trudnice, koje komarci posebno vole.

 

Naš savjet: domaći raspršivač protiv komaraca

Ulijte 30 ml hidrolata od papričice u bocu s pumpicom.

Dodajte 4 kapi eteričnog ulja metvice i 2 kapi eteričnog ulja čajevca.

Raspršite tu tekućinu na odjeću i tijelo svakih nekoliko sati kako biste odvratili kukce.

Raspršena tekućina ima i rashlađujući i osvježavajući učinak na umorne noge.

Nošenje prave odjeće također je korisno u borbi protiv komaraca. Nosite dugu odjeću koja pokriva tijelo (koja može biti impregnirana repelentima), ali koja nije previše uska. Inače komarci mogu lako ugristi kroz tkaninu.

 

Izbjegavajte stajaću vodu

Kao što je već spomenuto, komarci polažu svoja jaja u stajaćicu. Zato je najbolje da pokrijete svoje bačve za skupljanje kišnice. U vašem vrtnom ribnjaku, žabe i ribe mogu smanjiti broj ličinki. Nažalost, postoji i opasnost da će riba umanjiti prirodne protivnike ličinki komaraca, poput vretenca, na primjer.

Pazite i na skrivene vodene točke poput zaboravljene kante ili praznih lonaca s cvijećem u kojima se sakupljala kišnica. Komarci se vole ovdje razvijati.

 

Uspješno se borite protiv komaraca

Ako ne želite cijelo ljeto prskati pripravcima protiv komaraca, možete upotrijebiti i nekoliko drugih načina. Budući da komarce privlači naš tjelesni miris i ugljični dioksid, mogu ih zbuniti i odvratiti raznim biljkama i tvarima. U ranim vremenima orah se sadilo na poljoprivrednim imanjima - često u blizini gnojišta, području kojim takvi kukci vole lutati. Oslobođena eterična ulja iz oraha odbijaju komarce.

U borbi protiv komaraca korisna je i mirisna svjetiljka u sobi u koju ćete staviti esencijalnih ulja citronele, lavande i mačjeg repa. Koriste i štapići tamjana. 

I zasađena rajčica u vrtu je odlična u borbi protiv komaraca budući da komarci uopće ne vole snažan miris. Ili posadite rajčicu ispred prozora svoje spavaće sobe ili je stavite na svoj balkon. 

 

Upute za hvatanje komaraca

Postoje i zamke protiv komaraca kako biste mirno provodili vrijeme u vrtu. Za ovu zamku su vam potrebni: šećer, voda, kvasac, plastična boca od dvije litre, ljepljiva vrpca.

Izrežite plastičnu bocu na pola. Sredina je obično 10 cm ispod vrata boce.

U donji dio boce ulijte otprilike 200 - 300 ml tople vode i približno 50 g šećera. Sve dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.

Dodajte jedan gram kvasca. Kvasac će razgraditi šećer, oslobađajući ugljični dioksid.

Sada gornji dio plastične boce stavite naopako (poput lijevka) i zalijepite je ljepljivom vrpcom radi sigurnosti.

Sada postavite zamku na mjesto gdje komarci često i sretno lebde okolo.

Uskoro ćete vidjeti kako komarci upadaju u zamku. I puno mrtvih. Učinak se naravno gubi nakon nekog vremena kada je kvasac razgradio sav šećer i zamka je puna. Zatim jednostavno obnovite tekućinu iz vode, šećera i kvasca.

 

Kućni lijekovi protiv uboda komaraca

Ako su komarci bili brži i sve mjere da ih spriječite nisu pomogle, postoje neki kućni lijekovi koji mogu ublažiti svrbež. Prije svega, treba spomenuti da je češanje na mjestu uboda vrlo loša ideja. Teško se oduprijeti ovom nagonu, ali time omogućujete upale i razmazujete komarčevu slinu što samo pojačava svrbež.

Najbolji lijek protiv uboda komaraca je hlađenje. Gel oblozi, hladni oblozi ili kockice leda pomažu protiv svrbeža, a hladnoća također djeluje protiv upale. Imajte na umu da se hladnie obloge ili slično ne stavlja izravno na kožu. Uvijek stavljajte krpu ili ručnik kako biste zaštitili svoju kožu.

Ono što sigurno imate pri ruci je luk. Prepolovite ga i na mjesto ugriza komaraca stavite svježe prerezani luk. Luk tada razvija svoja antibakterijska i dezinfekcijska svojstva ublažava i svrbež.

U vašoj kuhinji sigurno imate ocat kada već, baš sada, nemate luk. Izmiješanje malo octa s hladnom vodom i dobit ćete sjajno rješenje za borbu protiv svrbeža. U tu tekućinu umočite pamučni jastučić (blazinicu) ili krpu i stavite na mjesto uboda. Uskoro ćete osjetiti olakšanje.

Uskolisni trputac (Plantago lanceolata) je insajderski savjet kada ste u prirodi. Tu travu možete pronaći na gotovo svakoj livadi. Pronađite nekoliko listova biljke i trljajte ih među rukama dok ne izađe malo biljnog soka. Stavite lišće na mjesto uboda i pustite da odrade svoj posao. Svrab će uskoro nestati.

_____________________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje niti može može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak