Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U
Kako uštedjeti na putovanjima u teškim vremenima
Objavljeno: 13.11.2012. 13:50  
Ušteda na putovanju: Nadmudriti recesiju
Ušteda na putovanju: Nadmudriti recesiju

Fotografija: Muenchen

 

Tijekom recesije odmor će postati važniji no ikad. Za one koji moraju posebno paziti na troškove ove godine, donosimo načine kako uštedjeti na putovanjima u teškim vremenima

 

Ozbiljni štediše

1. Izbjegnite Eurozonu

Izbjegavajte zemlje u tzv. Eurozoni, odnosno one kod kojih je novčana jedinica euro. Birajte Tursku, Tunis ili Egipat umjesto Grčke, Maroko umjesto Španjolske, Tajland umjesto Mauricijusa gdje neki hoteli imaju cijene u eurima. I pazite na američki dolar: ojačao je i čini se da će ostati jak.

 

2. Dobro isplanirajte

Uspijete li isplanirati svoj odmor na način da izbjegnete glavne tjedne u sezoni čime ćete znatno uštedjeti. Primjerice, nekoliko dana skijanja u veljači može biti četiri puta skuplje od cijelog tjedna u siječnju; najam vile za dva tjedna u kolovozu, dva puta skuplji nego u lipnju. No, čak i u sezoni možete pronaći dobru vrijednost. Pogledajte u katalog putničke agencije! Dokazat će vam da posljednji tjedan u kolovozu može biti 20 posto jeftiniji od prvog tjedna, a predsezona u svibnju možda je 30 posto niža od bilo kojeg tjedna za vrijeme školskih praznika. Rezervirate li neovisno od putničke agencije, izvan sezone, možete znatno smanjiti troškove, kao i pravovremenom rezervacijom zrakoplovnih karata (cijene karata rastu s približavanjem vremena odlaska), te rezervacijom hotelske sobe što je kasnije moguće (mnogi hoteli nude popuste u tjednu dolaska). Većina zrakoplovnih tvrtki na svojim web stranicama nudi mogućnost slanja tzv. newslettera (novosti putem elektronske pošte) na vašu e-mail adresu s obavijestima o posebnim ponudama. 

 

3. Pazite na kritične datume

Tempiranje je posebno kritično kada je riječ o datumu odlaska na duži let zrakoplovom. Cijene se određuje prema sezoni i datumu odlaska.

 

4. Pitajte za IT cijene

Neki specijalizirani putnički agenti u stanju su se cjenkati pod pravilom "uključen izlet" ili IT cijena za duža putovanja. Takvi paketi uključuju zrakoplovnu kartu i rezervaciju hotela za svega nekoliko noćenja, te cijenu često nižu od cijene zrakoplovne karte.

 

5. Zamjena domova

Jedan od načina za dobivanje besplatnog smještaja je zamjena domova, a najbolje funkcionira ako stanujete u poznatom turističkom odredištu. No, obratite se obavezno agenciji za savjet prije nego pokušate bilo što dogovoriti. Više informacija na: www.homebase-hols.com, www.homelink.org.uk i www.intervac.co.uk.

 

Dovoljno za razliku

6. Budite lukavi

Dodatne naknade koje naplaćuju zrakoplovne tvrtke za, primjerice, prtljagu postale su ozbiljno visoke. Uvijek usporedite najnižu cijenu, s uključenim dodacima. Možda ćete otkriti da je tradicionalna potpuna usluga, poput one u zrakoplovima Maleva, jeftinija, od korištenja niskobudžetne zrakoplovne tvrtke.

 

7. Usporedite web stranice

Usporedba cijena zrakoplovnih karata i hotelskog smještaja na web stranicama možda vam neće dati pravu sliku, ali će vam dati pregled cijena. I za usluge poput unajmljivanja automobila, usporedbom cijena možete puno uštedjeti. Posjetite: www.travelsupermarket.com, www.cheapflights.co.uk i www.ebookers.com.

 

8. Kupujte bez poreza

Mnoge države omogućuju povrat poreza na robu kupljenu u određenim trgovinama. Sustav za prijavu zahtjeva je različit, a koristan pregled osigurava: www.premiertaxfree.com.

 

9. Koristite sporedne ceste

Ozbiljan način za uštedu novca u, primjerice, putovanju Francuskom je korištenje tzv. Bis ruta koje vas usmjeravaju od autocesta s naplatom i tzv. Route Nationales na tihu i slikovitiju "D" cestu. Posjetite www.bison-fute.equipement.gouv.fr za više informacija.

 

10. Odsjednite u gradskom stanu

Imat ćete više prostora, privatnosti i vlastitu kuhinju za manje novca nego u hotelu. Jedini problem je pronaći uistinu dobar stan. Citadines (www.citadines.com) je dobar europski lanac, Interhome (www.interhome.co.uk) ima izbor privatnih stanova. Saco (www.sacoapartments.co.uk), Frasers (www.frasershospitality.com) i Ascott grupa (www.the-ascott.com) nude također velik izbor.

 

11. Pravi udarci

Otiđite do liječnika po putnu "imunizaciju". Neka cijepljena su besplatna, a neka ćete ipak morati doplatiti. Propitajte se za koje zemlje se morate cijepiti protiv tifusa, hepatitisa ili meningitisa. Naravno, za neku zemlju će trebati i cijepljena protiv žute groznice.

 

Pazite na novac

12. Koristite diesel u Francuskoj

Mnoge agencije za iznajmljivanje automobila ističu automobile koji voze na diesel. Kako biste prošli jeftinije, gorivo kupujte na benzinskim stanicama uz supermarkete umjesto na onima uz autoceste. Putujete li u Francusku, na web stranicama francuske vlade (www.prix-carburants.gouv.fr) možete pronaći aktualne cijene goriva na benzinskim stanicama u Francuskoj.

 

13. Pazite kako rezervirate

Većina zrakoplovnih tvrtki i iznajmljivača automobila naplatit će vam dodatno telefonsku rezervaciju. Pa čak i ako platite putem interneta ili kreditnom karticom stajat će vas više od plaćanja tzv. debitnom karticom.

 

14. Izbjegnite precijenjeno automobilsko osiguranje

Jedan od načina na koji si agencija za iznajmljivanje automobila povećava prihod je prodaja izrazito skupih automobilskih osiguranja, za koja ste odgovorni ukoliko doživite nezgodu. To vas može stajati i 50 eura više tjedno kod najma automobila. Iznajmite li automobil na duže od tjedan dana, podjednako, ali jeftinije osiguranje možete pronaći na www.insurance4carhire.com. Polica koja pokriva sva iznajmljivanja automobila u Europi na godinu dana iznosi 49 funti.

 

15. Obroci u hotelu...

Puno je načina putem kojih možete uštedjeti na troškovima prehrane i pića. Već dobro poznati način je nekorištenje minibara u hotelskoj sobi, a jedan od načina je izbjegavanje zajutraka u hotelima u kojima nije uračunat u cijenu. Umjesto toga, radije se na kavu i pecivo ili kolač uputite u kavanu iza ugla.

 

16. ...i restoranima 

Meniji po određenim cijenama, tzv. dnevni meniji u Španjolskoj, Francuskoj, Austriji, Hrvatskoj i Italiji, uglavnom su uvijek jeftiniji od narudžbe po želji. Regionalna vina koja se prodaju otvorena bit će najjeftinija, a uštedjet ćete i s vrčem vode iz slavine, umjesto da pijete vodu iz boce. I na kraju, barem u Europi, napojnice nisu očekivane. U Francuskoj je, primjerice, usluga uvijek uračunata u cijenu na računu, a riječi "servizio incluso" znače da je takav slučaj i u Italiji. No, unatoč tome, trebali biste ostaviti nekoliko eura.

 

17. ... i kafićima

Ispijanje kave uz bar stajat će približno euro i pol, dok bi naručivanje za stol u Italiji i Francuskoj moglo stajati tri ili četiri puta više. Slično, točeno pivo uglavnom je u pola cijene jeftinije od onog iz boce ili limenke.

 

18. Ispravno igrajte karte

Provizija u mjenjačnicama može dosegnuti tri posto i rijetko je niža od 2,25 posto. U mjenjačnici će vam naplatiti i dodatne naknade za korištenje prekomorskog ATM-a. Po pravilu nema nikakvih naknada osim za dizanje gotovine s kartice što svakako izbjegavajte. Putujete li puno, isplatilo bi se otvoriti račun u banci i koristiti putničke čekove. Zapamtite da je najjeftiniji način za kupnju dobara i plaćanje računa u inozemstvu korištenje kreditne kartice, ali samo pod uvjetom ako pristigli račun redovito plaćate vlasniku kartice. U protivnom ćete se sresti s lihvarskim kamatama.

 

19. Kupite godišnje putno osiguranje

Visokokvalitetna obiteljska polica, koja će pokriti roditelje i djecu na različitim putovanjima (uključujući skijanje) bilo gdje u svijetu, za godinu dana stajat će oko tisuću kuna. Odete li na više od tri ili četiri putovanja godišnje, ne samo što će vam uštedjeti novac, već i gnjavažu oko toga da svaki puta radite novu.

 

  isprintaj članak