Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Anketa


NALAZITE SE U
Svako putovanje iziskuje dodatne troškove
Objavljeno: 06.07.2012. 10:21  
Uštedjeti na putu
Uštedjeti na putu

Svako putovanje iziskuje dodatne troškove, neovisno o dobro urađenim planovima. Stoga svaka ušteda može dobro doći. Nekoliko naših savjeta trebalo bi tome pridonijeti.

 

Prospekti

 Nikada ne odbijajte ponuđene prospekte na željezničkim ili autobusnim kolodvorima ili u zračnim lukama. Isto tako ih uzmite na recepcijama hotela ili u putničkim agencijama. Iz njih se može saznati i o popustima koji su upravo aktualni.

 

Avionske karte

 Zrakoplovne tvrtke često nude neke letove ispod komercijalnih cijena. Tako su cijene niže ako ste na listi čekanja i letite u vrijeme kada se nađe slobodno mjesto u zrakoplovu, na nekim noćnim letovima i krajem tjedna, osobito za odredišta kamo uglavnom putuju poslovni ljudi.

 Ukoliko se nalazite na mjestu u blizini kojeg su dva ili više aerodroma, izaberite onaj s kojeg je letenje jeftinije. Više se isplati putovati do neke zračne luke sat duže,a  uštedjeti i poveću svotu novca.

 Odmah nazovite agenciju koja nudi „last minute“ letove i karte. Ipak pripazite što sve nije uključeno u nižu cijenu!

 Prilikom kupnje takvog aranžmana ili karte zapamtite da ne možete mijenjati prijevoznika.

 

Hotelske sobe

 Većina nas nazove hotel i pita koja je cijena noćenja. Sigurno ćete dobiti najnepovoljniju cijenu. Stoga pitajte za moguće popuste koji su predviđeni za đake, studente, umirovljenike, za duži boravak, djecu, vikend tarife. Ukoliko ste osoba zaposlena u turizmu ili u nekoj zrakoplovnoj tvrtki, možda ćete dobiti dodatni popust.

 U Hrvatskoj je (u velikom broju jadranskih hotela) nerijetko jeftiniji puni pansion od noćenja s doručkom. Zato ispitajte svaku pojedinost.

 Obavezno provjerite je li zajutrak uračunat u cijenu noćenja. Nadoplata zna biti itekako skupa.

 Provjerite ima li hotel dovoljno parkirališnih mjesta i je li cijena parkiranja uračunata u cijenu sobe. U nekim hotelima cijena parkiranja može doseći i do 160 kuna dnevno, a neki hoteli uopće nemaju osiguran parkirališni prostor.

 Velik broj hotela u inozemstvu prodaje sobu u kojoj može boraviti i više osoba. Provjerite tu mogućnost kako biste prošli jeftinije. U Hrvatskoj se daju popusti za djecu do određene godine starosti, dok dio slovenskih hotela isto nudi besplatno.

 Ukoliko imate mini bar u hotelskoj sobi, izbjegavajte pretjerano pijenje pića. Inače su cijene u mini barovima često više od onih na šanku, ali još uvijek jeftinije od korištenja usluživanja u sobi (room service)

 Boravišna pristojba (turistička taksa) se najčešće obračunava posebno. Računajte s time. U Hrvatskoj je prosjek jedan euro dnevno.

 U nekim državama se PDV obračunava posebno. Obavezno, prije rezerviranja smještaja, upitajte jesu li sve takse uračunate u cijenu hotelske sobe.

 Iako bi od hotelijera bilo pošteno da su svi sadržaji besplatni (fitness, bazen, sauna) provjerite je li to zaista tako. U nekim hotelima je to u najmu trećih osoba pa je potrebna nadoplata.

 Proučite ili saznajte koliko je hotel stvarno udaljen od središta noćnog života ili mjesta vašeg zanimanja. Nešto niža cijena smještaja mogla bi biti poništena troškovima prijevoza taksijem ili sličnim sredstvima do odredišta.

 

Najam automobila

 U svakoj komercijalnoj djelatnosti postoje određeni propusti. To vrijedi i za najam automobila. Zato provjerite koliki su popusti za 3,5 dana ili tjedan dana korištenja, je li u cijenu uračunata kilometraža ili nije, i tome slično.

 Provjerite je li u cijenu uključeno osiguranje osoba i automobila u slučaju nesreće.

 Najam automobila je jeftiniji ukoliko isti vratite u poslovnicu u kojoj ste ga podigli.

 Veće rent a car agencije već imaju uračunatu određenu kilometražu prilikom iznajmljivanja automobila. Manji iznajmljivači to obično nemaju. Stoga pripazite da vam ne zaračunaju dodatno odvožene kilometre.


  isprintaj članak