Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Klapska pjesma zapravo je razgovor
Objavljeno: 22.11.2016. 16:00  
'Ususret Novoj uz klape s Kvarnera'', Kastav, 18. prosinca 2016. godine

Treće izdanje manifestacije ''Ususret Novoj uz klape s Kvarnera'' održat će se u Kastvu, na Trgu Matka Laginje ispred Gradske lože, 18. prosinca 2016. s početkom u 11,30 satiu organizaciji Turističke zajednice grada Kastva i pod pokroviteljstvom Grada Kastva i Primorsko – goranske županije.

Susret klapa je revijalnog karaktera i ulaz je slobodan.

 

U gradu Kastvu djeluju dvije klape - muška klapa Kastav od 1992. godine i ženska klapa Kastav od 1994. godine, a sam grad svoju je prepoznatljivost još od davnih vremena gradio kroz priredbe i brojna kulturna događanja. Kako je klapska pjesma iznikla iz kamena, stara Gradska loža u Kastvu prigodna je pozadina za scenografiju susreta ovog izvornog glazbenog izričaja u predbožićnom ozračju.

Klapska pjesma zapravo je razgovor, a forma klape jedna od najidealnijih glazbenih oblika da se taj razgovor ostvari ne samo u pjevačkom već i u duboko ljudskom smislu. Naime, klapa nije puko pjevanje već i način života u kojem, kada se ujedine glasovi i prijateljstvo, nastaju neraskidive veze. Od davnina klapsko se pjevanje razvijalo kroz opuštena pjevačka druženja manjih skupina ljudi koje je, uz prijateljstvo i zajednička zanimanja, vezivala ljubav prema pjesmi i zajedničkom muziciranju.

Nikada izolirani društvena pojava, klapska pjesma danas je organizirana djelatnost koja je stvaralačka, eksperimentalna i popularna. Njene izvedbe obuhvaćaju široki - kako tematski tako i vokalni - opus tradicijske, klasične i popularne glazbe. Mijenja se kroz različita razdoblja, uspješno prihvaćajući i upijajući vanjske utjecaje i promjene. Zato današnje klapsko pjevanje ima zastupljenu publiku svih životnih dobi i nije ograničeno mjestom nastanka.

Neprekidnim radom na manifestaciji ''Ususret Novoj uz klape s Kvarnera'', čiji je pokretačj klapa Skalin iz Matulja, Turistička zajednica grada Kastva kao organizator nastoji razvijati i širiti klapsku priču u više smjerova što je za dinamičan život i opstanak predaje i folklorne pojave od velike važnosti. Otvara se prostor općem prihvačanju klape i klapskog pjevanja kao turističkog proizvoda koji ima velike mogućnosti razvijanja na različitim mjestima u različitim okolnostima, ne napuštajući osnovno baštinsko značenje, ali u suvremenim iskoracima.

 

  isprintaj članak