Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Za one koji vole piti lijekove, stižu loše vijesti
Objavljeno: 26.08.2020. 23:19  
Uzimanje lijekova protiv bolova s tabletama za spavanje sve je opasnije
Uzimanje lijekova protiv bolova s tabletama za spavanje sve je opasnije

Za one koji vole piti lijekove, stižu loše vijesti. Istraživači sa Stanforda utvrdili su da je uzimanje snažnih lijekova protiv bolova zajedno s tabletama za spavanje povezano s većom opasnošću predoziranja.

Vjerovali ili ne, ali 91 Amerikanac svaki dan umre od predoziranja lijekovima za spavanje u kombinaciji s lijekovima protiv bolova. Riječ je o broju koji se učetverostručio od 1999. godine, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Objavljeno istraživanje ukazuje da gotovo 30 posto kobnih predoziranja tabletama za spavanje zbog istovremenog korištenja lijekova protiv bolova u Sjedinjenim Državama također uključuje benzodiazepine koje se široko koristi za liječenje anksioznosti i problema sa snom.

Iako nema smisla to dvoje - lijekove protiv bolova i tablete za spavanje, kombinirati, liječnici ih sve češće istovremeno propisuju.

Kada bi se izbjeglo istovremeno propisivanje i korištinje te dvije vrste lijekova, za 15 posto bi se smanjila opsanost od pozivanja hitne pomoći ili bolničkog liječenja.

Stoga bi trebalo uvesti dodatne obrazovne programe i provoditi ih među liječnicima opće prakse, u bolnicama i na klinikama. 

____________________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak