Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Voda u 20.000 godina prijeđe pet kilometara
Objavljeno: 23.01.2019. 05:00  
Varaždinske Toplice
Varaždinske Toplice

Jeste li se zapitali kako najstaje ljekovita termalna voda? I koliko joj treba da dođe do nas kako bismo uživali u blagodatima što nam ih pruža? Kako bismo dobili odgovor vodimo vas u Varaždinske Toplice smještene, zahvaljujući autocesti, blizu i Zagreba i Varaždina.

 

Prvo ćemo odgovoriti na gornje pitanje. 

 

Kišnica koja ponire na sjevernim padinama Kalničkog gorja prolazi slojevima trijaskih dolomita i spušta u dubinu od 1.400 metara ispod razine mora. Vjerovali ili ne, ali njeno kretanje prema površini, dugo nekih pet kilometara, traje približno 20.000 godina! Temperatura vode na izvorištu je 58 stupnjeva Celzijevih, a kapacitet do dva milijuna litara dnevno.

 

Ljudi u ovim krajevima žive od pamtivijeka prepoznavši važnost ove ljekovite vode. U spilji Gradišće pronađeni su ostaci pračovjeka stari 100.000 godina, a trećem stoljeću prije naše ere ovdje su živjeli panonski Jasi po kojima su Rimljani, po dolasku u ove krajeve, ovo mjesto nazvali Akve Jase. A upravo dolaskom Rimljana Varaždinske Toplice postaju značajno zdravstveno, kulturno, obredno i gospodarsko središte Gornje Panonije. 

 

Rimljanima su uživanje prekinuli Goti krajem 3. stoljeća kada su opustošili taj kraj, ali se Rimljani ipak nisu dali. Već u četvrtom stoljeću ih obnavlja imperator Konstantin Veliki.

 

U srednjem vijeku zatišja toplice postaju vlasništvo zagrebačkog Kaptola koji će njima upravljati osam stoljeća. A da lječilišna tradicija ni tada nije prekinuta govori i naziv Toplisa što je latinizirani hrvatski naziv. 

 

Istinsko moderno lječilište Varaždinske toplice postaju 1820. godine kada se uvodi stalni liječnički nadzor, a 18 godina kasnije i stalni kupališni liječnik. Početkom 20. stoljeća Varaždinske Toplice pronalaze mjesto među uglednim srednjeeuropskim termalnim lječilištima i iskreno se nadamo da će se vratiti među njih.

 

Većina gostiju dolazi u Varaždinske Toplice radi liječenja, dio radi kupanja, a najmanje radi uživanja u povijesnim ostacima što je velika greška. Naime, veliko antičko termalno kupalište i trg sa svetištem spada među najvrednije antičke arheološke iskopine u Hrvatskoj. Polukružni bazenčići izrađeni od opeke potječu iz drugog stoljeća, kupališna bazilika bila je 22,5 na 11,5 metara, a sjeverno od nje se na zidovima mogu djelomično vidjeti freske i ostaci sustava grijanaj toplim zrakom. 

 

Tu su bila i tri hrama od kojih je najznačajniji Minerve - kćeri boga Jupitera i njegove žene Junone. Nedaleke 1967. godine u njemu je pronađen kip Minerve koji je postao zaštitni znak toplica.

 

U Varaždinskim Toplicama svakako posjetite Zavičajni muzej koji je Zagrebački kaptol dao izgraditi kao utvrdu radi zaštite od Turaka sa kulama, lančanim mostom i opkopom koji se punio, vjerovali ili ne, termalnom vodom. U njemu ćete vidjeti zavjetne žrtvenike nimfama i drugim božanstvima, reljefe Nimfeja iz 2. stoljeća, ploču imperatora Konstantina Velikoga i druge zanimljivosti.

 

  isprintaj članak