Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Kada i zašto cijepiti kućnog ljubimca?
Objavljeno: 11.04.2012. 21:00  
Važnost cijepljenja
Važnost cijepljenja


Proljeće i sve češći izleti u prirodu su pred vratima, a s njima, nažalost, i razni virusi i bakterije koji mogu uzrokovati mnoge zdravstvene probleme kućnim ljubimcima. Stoga ih je izuzetno vžæno pravovremeno i redovito cijepiti i time ih zaštititi od virusnih bolesti kako bi ih bezbrižno mogli šetati, voditi u lov i među druge životinje i ljude. No, kada i zato cijepiti kućnog ljubimca?


Nabava novog ljubimca

Mnogi vlasnici malih, novonabavljenih životinja dolaze veterinaru bez zdravstvene iskaznice životinje i bez ikakvih prethodnih saznanja o njoj, najčešće ne znajući ni točnu starost životinje. Čak se događa da veterinarovi upiti poput starosti životinje, je li čišćena od glista, što i koliko puta dnevno jede, gdje spava i slično vlasnike uzrujavaju, pa veterinare često proglašavaju znatiželjnima. No, nije riječ o znatiželji, kažu veterinari, već o informacijama koje služe orijentaciji kod sljedećeg potrebnog tretmana.

 

Cijepljenje

Sve mlade životinje, štenad i mačiće, neovisno o tome imaju li rodovnicu ili ne, potrebno je cijepiti po određenom programu kako bi se izbjegle bolesti, dugotrajno liječenje ili uginuće. Poznato je i da su mlada tijela sklonija bolestima jer im je otpornost slabo razvijena. Pse se cijepi protiv parvoviroze, štenećaka, leptospiroze, zaraznog hepatitisa i infekcije dišnog sustava (parainfluenca). Sve spomenute bolesti obuhvaćene su u jednom cjepivu. Mačke se cijepi protiv virusnog rinotraheitisa, mačjeg calcivirusa i panleukopenije, a sve je također u jednom cjepivu.

Postoje cjepiva raznih vrsta (ovisno o proizvođaču), sastava i tvorničkih naziva. Osnovno je pravilo štene cijepiti prvi puta u dobi od šest do sedam tjedana i cijepljenje obavezno ponoviti nakon mjesec dana. Mačiće treba cijepiti u dobi od dva mjeseca te nakon mjesec dana ponoviti cijepljenje. Osim cijepljenja protiv bjesnoće, što je obavezno po zakonu, pse i mačke bi trebalo doživotno svake godine docijepiti protiv virusnih bolesti.

 

Protiv bjesnoće

S navršena tri mjeseca života, pse je po zakonskim odredbama potrebno cijepiti protiv bjesnoće. Uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće ugrađuje se i mikročip, koji je također obavezan i koji doživotno identificira psa. Kod mačaka cijepljenje protiv bjesnoće nije obavezno, ali se preporuča vlasnicima mačaka koje lutaju vani.

U novije vrijeme preporuča se cijepiti psa i protiv corona virusa. Od te bolesti obolijevaju najčešće mladi psi u starosti do četiri godine. Bolest je izlječiva i liječenje traje od pet do sedam dana, no bolje je cijepiti nego liječiti! Cijepljenje, ali i pridržavanje rokova, važni su preduvjeti za zdravlje kućnog ljubimca. Kada se bolest pojavi, kasno je za cijepljenje, a rezultat liječenja, koje je dugotrajno i skupo, često je i upitno. Stoga ne zaboravite povre-meno prolistati zdravstvenu knjižicu svog kućnog ljubimca i odvesti ga veterinaru.


  isprintaj članak