Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Kada i zašto cijepiti kućnog ljubimca?
Objavljeno: 11.04.2012. 21:00  
Važnost cijepljenja
Važnost cijepljenja


Proljeće i sve češći izleti u prirodu su pred vratima, a s njima, nažalost, i razni virusi i bakterije koji mogu uzrokovati mnoge zdravstvene probleme kućnim ljubimcima. Stoga ih je izuzetno vžæno pravovremeno i redovito cijepiti i time ih zaštititi od virusnih bolesti kako bi ih bezbrižno mogli šetati, voditi u lov i među druge životinje i ljude. No, kada i zato cijepiti kućnog ljubimca?


Nabava novog ljubimca

Mnogi vlasnici malih, novonabavljenih životinja dolaze veterinaru bez zdravstvene iskaznice životinje i bez ikakvih prethodnih saznanja o njoj, najčešće ne znajući ni točnu starost životinje. Čak se događa da veterinarovi upiti poput starosti životinje, je li čišćena od glista, što i koliko puta dnevno jede, gdje spava i slično vlasnike uzrujavaju, pa veterinare često proglašavaju znatiželjnima. No, nije riječ o znatiželji, kažu veterinari, već o informacijama koje služe orijentaciji kod sljedećeg potrebnog tretmana.

 

Cijepljenje

Sve mlade životinje, štenad i mačiće, neovisno o tome imaju li rodovnicu ili ne, potrebno je cijepiti po određenom programu kako bi se izbjegle bolesti, dugotrajno liječenje ili uginuće. Poznato je i da su mlada tijela sklonija bolestima jer im je otpornost slabo razvijena. Pse se cijepi protiv parvoviroze, štenećaka, leptospiroze, zaraznog hepatitisa i infekcije dišnog sustava (parainfluenca). Sve spomenute bolesti obuhvaćene su u jednom cjepivu. Mačke se cijepi protiv virusnog rinotraheitisa, mačjeg calcivirusa i panleukopenije, a sve je također u jednom cjepivu.

Postoje cjepiva raznih vrsta (ovisno o proizvođaču), sastava i tvorničkih naziva. Osnovno je pravilo štene cijepiti prvi puta u dobi od šest do sedam tjedana i cijepljenje obavezno ponoviti nakon mjesec dana. Mačiće treba cijepiti u dobi od dva mjeseca te nakon mjesec dana ponoviti cijepljenje. Osim cijepljenja protiv bjesnoće, što je obavezno po zakonu, pse i mačke bi trebalo doživotno svake godine docijepiti protiv virusnih bolesti.

 

Protiv bjesnoće

S navršena tri mjeseca života, pse je po zakonskim odredbama potrebno cijepiti protiv bjesnoće. Uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće ugrađuje se i mikročip, koji je također obavezan i koji doživotno identificira psa. Kod mačaka cijepljenje protiv bjesnoće nije obavezno, ali se preporuča vlasnicima mačaka koje lutaju vani.

U novije vrijeme preporuča se cijepiti psa i protiv corona virusa. Od te bolesti obolijevaju najčešće mladi psi u starosti do četiri godine. Bolest je izlječiva i liječenje traje od pet do sedam dana, no bolje je cijepiti nego liječiti! Cijepljenje, ali i pridržavanje rokova, važni su preduvjeti za zdravlje kućnog ljubimca. Kada se bolest pojavi, kasno je za cijepljenje, a rezultat liječenja, koje je dugotrajno i skupo, često je i upitno. Stoga ne zaboravite povre-meno prolistati zdravstvenu knjižicu svog kućnog ljubimca i odvesti ga veterinaru.


  isprintaj članak