Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Zagrijavanje pomaže da tijelo proizvede više aerobne energije
Objavljeno: 12.01.2014. 14:00  
Važnost zagrijavanja
Važnost zagrijavanja

Ludbreg


Za opći dio zagrijavanja koriste se ritmički i kontinuirani pokreti cijelog tijela. Takve aktivnosti su, npr. vožnja biciklom, hodanje ili aerobic manjeg ili umjerenog intenziteta. Svrha ovog aktivnog dijela je podizanje bazalne temperature i postizanje gore navedenih učinaka.

 

Napisao: Goran Obrovac

 

Iako ste do sada često čuli od aerobic instruktora “Na redu je zagrijavanje”, možda ste se zapitali zašto je to zapravo potrebno. Zagrijavanje je nezaobilazni i vrlo bitni dio treninga koji ima sljedeće korisne učinke:

Povišenje bazalne tjelesne temperature

Za vrijeme postupnog zagrijavanja, temperatura mišića vašeg tijela može se povećati čak za dva stupnja. To povećanje, do kojeg dolazi jer mišići proizvode više energije i otpuštaju više topline nego u stanju mirovanja povezano je s mnogobrojnim korisnim učincima, uključujući povećano sagorijevanje kalorija.

Smanjenje opasnosti od ozljeda

Pravilno zagrijavanje je idealni prijelaz iz “faze mirovanja” u fazu glavnog dijela treninga, jer zagrijavanje povećava elastičnost mišića i vezivnog tkiva, te ih priprema za teže tjelesne napore koji slijede.

Povećanje kontrakcije mišića

Topli mišići se učinkovitije pokreću i imaju sposobnost brže i učinkovitije kontrakcije.

Povećanje opskrbljenosti mišića kisikom

Dotok krvi u mišiće povećava se tijekom zagrijavanja. Kao posljedica, radni mišići dobivaju više kisika i hranjivih tvari i mogu učinkovitije koristiti glukozu i masne kiseline za stvaranje energije potrebne za trening. Pored toga, mišići mogu brže odstranjivati otpadne tvari i ugljični dioksid.

Ubrzanje nervnih podražaja

Za vrijeme zagrijavanja povećava se brzina rada i osjetljivost cjelokupne nervne mreže tijela koja prenosi impulse živaca do mišića. Kao posljedica, osjeća se bolja kontrola i može se brže pratiti trening.

Povećanje sagorijevanja kalorija

Kako se povećava bazalna temperatura, mišićne stanice bolje razgrađuju glukozu i masne kiseline. Zagrijavanje povećava aktivnost enzima koji sudjeluju u sagorijevanju glukoze i masnih kiselina, kao i rad hormona te pospješuje kemijske reakcije. Ta povećana aktivnost nastavlja se, naravno, i za vrijeme treninga.

Smanjenje osjećaja napora

Ako uletite odmah u trening bez zagrijavanja, brže ćete se umoriti. Naime, tijelo se u tom slučaju više oslanja na sustave koji proizvode anaerobnu energiju, što uzrokuje povećanje kiselosti krvi. Postupno zagrijavanje uključuje sve tjelesne energetske sustave, a time smanjuje osjećaj napora i omogućava duže podnošenje napora.

Povećanje otpuštanja topline

Zagrijavanje potiče tjelesne mehanizme za otpuštanje topline, a to je vrlo važan korak u sprečavanju pregrijavanja organizma.

Unapređenje rada srca

Zahvaljujući zagrijavanju, srčani mišić prima više krvi i bolje je opskrbljen kisikom. Na taj način srce je pripremljeno za nadolazeće napore koje će trebati podnositi u daljnjem vježbanju. Pravilno zagrijavanje smanjuje rizik od električnih anomalija koje se događaju u srcu ukoliko se na brzinu započne s treningom.

Povećanje proizvodnje energije

Zagrijavanje pomaže da tijelo proizvede više aerobne energije, tako da se bolje mogu postići ciljevi treninga.

 

Dijelovi zagrijavanja

Za opći dio zagrijavanja koriste se ritmički i kontinuirani pokreti cijelog tijela. Takve aktivnosti su, npr. vožnja biciklom, hodanje ili aerobic manjeg ili umjerenog intenziteta. Svrha ovog aktivnog dijela je podizanje bazalne temperature i postizanje gore navedenih učinaka.

Specifični dio zagrijavanja sastoji se od aktivnosti koje uključuju one pokrete koji će se izvoditi u glavnom dijelu treninga. Tako, na primjer, na satovima step aerobica instruktor u ovom dijelu zagrijavanja pokazuje iste pokrete koji će se kasnije izvoditi većom brzinom, odnosno intenzitetom. Na satu aerobica instruktor treba podesiti zagrijavanje ovisno o sposobnosti većine vježbača. Pri tome treba ponuditi modificirane vježbe osobama koje imaju eventualne fizičke smetnje.


  isprintaj članak