Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Grupa s kultnim statusom među publikom i strukom
Objavljeno: 22.02.2018. 10:39  
Večer Krautrocka uz Embryo (Njemačka) u srijedu, 11. travnja u Rijeci
Večer Krautrocka uz Embryo (Njemačka) u srijedu, 11. travnja u Rijeci

Christian Burchard i Edgar Hoffman 1969. pokreću jedan od najoriginalnijih i najinovativnijih krautrock bendova ikad - Embryo. Spojivši tradicionalnu glazbu sa svojim jazzy rock stilom vrlo brzo su stekli kultni status među publikom i strukom.

Od 2016. kći Christiana Burcharda: Marja, koja je odrasla s bendom, sa svojom novom energijom, ali istim duhom predvodi novu epohu stvaranja u bendu.

Jazz, rock, etno melodije, ritmovi i improvizacije spojili su se u novi zvuk koji se prije nikada nije čuo. To je čista glazba. Riječka klupska premijera na palubi botela Marina zakazan je za srijedu, 11. travnja od 20 sati.

 

Embryo (Njemačka)

Christian Burchard i Edgar Hoffman osnovali su grupu prije više od pola stoljeća u Münchenu kao jedan od najzanimljivijih krautrock bendova, kojeg čini fuzija tradicionalne etno glazbe  sa svojstvenim stilom jazza unutar space rocka. Od njegova osnutka do danas kroz Embryo je prošlo više od stotinu glazbenika od kojih je donedavno samo Buchard ostao kstalan član originalne postave, putujući diljem svijeta, skupljajući različite glazbene utjecaje, izdavši preko 20 albuma.

Već nakon godinu dana postojanja (1970.) bend je izdao album ‘’Opal’’ kojeg mnogi smatraju jednim od remek djela rane psihodelije. Za vrijeme održavanja ljetnih olimpijskih igara 1972., u Münchenu, (na kojem je grupa nastupala) na prijedlog Goethe institute, Embryo odlazi na prvu turneju po Sjevernoj Africi i Portugalu. U Maroku, očarani drukčijim glazbenim ljestvicama koje koriste tamošnji glazbenici, počinju snažnije oblikovati zvuk po kojem će biti prepoznatljivi. U svemu tome najviše im pomažu saksofonist Charlie Mariano i guitarist Roman Bunka, koji dodatno povezuju spomenutu fuziju. Rezultat ove suradnje je ‘’We Keep On’’, izdan iste godine, a se smatra njihovim najuspješnijim albumom.

Pa ipak nakon ‘’Surfin’-a’’ iz 1974.  i ‘’Bad Heads and Bad Catsa’’ iz 1975. Burchard je počeo uviđati da se Embryo sve više upušta u komercijalnije vode, pa je odlučio odvesti grupu na osmomjesečni izlet po Indiji, u kojoj se upoznaje s novim lokalnim glazbenicima i stilovima. Jedan od njih, pjevač Shoba Gurtu, kasnije (točnije 1979.) snimit će album s Embryom pod nazivom ‘’Apo Calypso’’. Istovremeno u suradnji sa rock grupom Checkpoint Charlie, pokreću vlastitu etiketu pod imenom Schneball. Između 1979. I 1981. putuju i sviraju najviše po Srednjem istoku (Indija, Pakistan, Afganistan), a zbog kvara na autobusu, kojim su putovali, bili su zatečeni usred građanskog rata u Teheranu. Poslije su tim povodom izdali dvostruki album Embryo Reise, pritom snimivši i dokumentarac pod nazivom Vagabunden – Karawane.

Nakon ove azijske i kasnije egipatske (rane osamdesete) turneje, 1984. izdaju svoj prvi studijski album nakon 7 godina lutanja, ‘’Zack Gluck’’. To je ujedno bio početak i kraj razdora unutar banda, pa su oni koji su napustili originalni Buchardov projekt osnovali novu grupu pod nazivom Embroys Disidenten. Embryo je nastavio sa radom i objavljivanjem materijala i u 21 st., a Bucharda je ove godine na čelu bgrupe naslijedila njegova kćerka Maria, nakon što je umro od posljedica srčanog udara u 71. godini života.

 

  isprintaj članak