Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Možete li otkriti poremećaje prostate?
Objavljeno: 01.05.2020. 16:40  
Većina muškaraca nije svjesna uloge svoje prostate
Većina muškaraca nije svjesna uloge svoje prostate

Neugodne pritužbe na prostatu imaju posebno stariji muškarci i ni u kojem slučaju ih ne treba podcijeniti.

Istraživanje Europskog udruženja za urologiju i Boston Scientific pokazalo je kako samo svaki četvrti muškarac zna koja je glavna uloga predstojne žlijezde. Objavljeno je opsežno izvješće o rezultatima ankete.

 

Što je prostata?

Predstojna žlijezda (prostata) je veličine loptice za stolni tenis. Nalazi se između baze penisa i rektuma. Žlijezda je prvenstveno odgovorna za opskrbu sjemenske tekućine koja se miješa sa sjemenom kako bi se pomoglo u preživljavanju sjemena. Međutim, mnogi muškarci toga nisu svjesni. Niti su svjesni da, kako stare, razni čimbenici mogu utjecati na prostatu, uključujući povećanje predstojne žlijezde i rak na njoj.

 

Samo je svaki četvrti muškarac mogao imenovati glavnu funkciju predstojne žlijezde

U istraživanju među više od 3000 muškaraca starijih od 50 godina u Velikoj Britaniji, postavljeno im je deset pitanja o njihovoj predstojnoj žlijezdi, poput toga koliko su često imali određene simptome i koliko će dugo čekati prije negoli se odluče na posjet liječniku. Pokazalo se da samo jedan od četiri muškarca (26 posto) može točno utvrditi glavnu funkciju prostate. Osim toga, bilo je raznih nesporazuma povezanih sa zdravljem prostate, posebno u pogledu benignog uvećanja prostate i hiperplazije. Tek nešto više od trećine ispitanika bilo je u mogućnosti ispravno objasniti poremećaje nastale zbog toga.

 

Muškarci bi trebali biti bolje obaviješteni o svojoj prostati

"Rezultati su zabrinjavajući, posebno jer je anketa usmjerena na muškarce u dobnoj skupini koji najvjerojatnije obolijevaju od raka prostate i povećane prostate", rekao je urolog profesor Hein Van Poppel u priopćenju za javnost Europskog udruženja za urologiju. Ove bolesti nastavit će se povećavati zbog starenja stanovništva. Stoga se mora osigurati da su muškarci dobro informirani o predstojnoj žlijezdi, tako da mogu brzo prepoznati probleme koji nastanu po potrebi i potom potražiti liječničku pomoć.

 

Predstojna žlijezda raste s godinama

Kako muškarci stare, predstojna žlijezda polako raste, ali nenormalno povećanje može izazvati zdravstvene poteškoće. Međutim, ove je činjenice svjestan samo jedan od šest ispitanika. Uzrok njenog povećanja još uvijek nije poznat, ali vjeruje se da takvo povećanje može biti povezano s hormonskim promjenama povezanim sa starenjem. Uobičajeni simptomi uključuju naglo mokrenje, bolno mokrenje i opetovano noćno mokrenje. Međutim, polovica muškaraca u dobi od 50 do 60 godina nije mogla navesti posljedice povećanja prostate.

 

Muškarci bi trebali otvoreno govoriti o urološkim problemima

Većina muškaraca također je izjavila kako ne voli razgovarati s članovima obitelji ili svojim partnerima o ovom pitanju. To bi se trebalo promijeniti bolje, jer su prethodna istraživanja već pokazala da žene zapravo često znaju više o zdravstvenim problemima muškaraca od muškaraca. Stoga bi muškarce trebalo poticati da razgovaraju o svojim urološkim simptomima i pritužbama s partnerima ili obitelji i da se savjetuju sa stručnjacima i urolozima, predlažu istraživači. Muškarci bi trebali obaviti pregled predstojne žlijezde najkasnije od 50. godine života, još bolje od dobi od 45 godina. Ako obiteljska anamneza sugerira povećanu opasnost od bolesti predstojne žlijezde, pregled treba obaviti u dobi od 40 godina. 

_____________________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak