Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Anketa


NALAZITE SE U
Istraživanje erotskih mirisa
Objavljeno: 03.10.2011. 12:25  
Vegetarijanci ljepše mirišu
Vegetarijanci ljepše mirišu


Pavlina Lenochova i Jan Havliček - znanstvenici iz  Odjela za antropologiju Sveučilišta Karlove u Pragu, proveli su studiju o utjecaju prehrane na privlačnost tjelesnog mirisa. Usredotočili su se na miris pazuha koji osim genitalnog prenosi mnoštvo informacija – i navodno ima komunikativnu funkciju.


Miris igra značajnu ulogu pri odabiru spolnog partnera

Mirisni potpis čovjeka čine miris kože, dlaka (kosa), daha, pazuha, stopala, međice, te smegmatski*, vaginalni i menstrualni miris. Glavni izvor tjelesnog mirisa su popratni proizvodi apokrinih i epokrinih žljezda, lojnica i bakterija na koži. Tjelesni miris igra značajnu ulogu pri odabiru spolnog partnera. Žene izgleda radije odabiru muškarce čiji se glavni kompleks histokompatibilnostni (MHC) više razlikuje od njihovog, te si time osiguravaju heterozigotno** potomstvo.


Na privlačnost mirisa značajno utječu prehrambene navike

Na tjelesni miris osim genetike utječu također: reproduktivni status, emocionalno stanje, prehrana i bolesti. Havliček i Lenochova su proučavali utjecaj prehrane, pri čemu su se usredotočili na meso. Iz dostupnih podataka nije vidljivo odakle su izveli pretpostavku, kako je upravo meso glavni prehrambeni čimbenik koji utječe na privlačnost mirisa.

U istraživanje je bilo uključeno 17 muških darovatelja mirisa, koji su 14 dana bili na mesnoj ili bezmesnoj dijeti. Zadnjih 24 sata dijete prikupljeni su pazušni mirisi na jastučiće ispod pazuha, a 30 žena koje nisu uzimale kontracepcijske pilule ih je pomirisalo. Ocjenjivale su privlačnost, ugodu, muškost i snaga mirisa.


Vegetarijanski znoj navodno privlačnije miriše

Pokus je kroz mjesec dana ponovljen, a ovoga su puta muškarci bili na upravo obrnutoj dijeti. Tko je prije bio na mesnoj, sada je bio na vegetarijanskoj i obrnuto.

Nakon ponovljene analize mjerene su inačice i utvrđeno je kako isti darovatelji na bezmesnoj dijeti mirišu osjetno privlačnije, ugodnije i manje snažno. Podatke o muževnosti mirisa vegetarijanaca nismo uspjeli pronaći.

 

Objašnjenja:

*

I žene i muškarci proizvode smegmu. U žena se prikuplja oko klitorisa i naborima malih stidnih usana, a u muškaraca se smegma proizvodi i skuplja pod kožicom glavića spolnog uda s ciljem održavanja glavića vlažnim i radi olakšavanja spolnog odnosa u svojstvu maziva. 

 

**

Nositelj dva različita alela na istom genu.

  isprintaj članak