Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Vegetarijanska ili biljna prehrana odbacuje meso i mesne proizvode
Objavljeno: 21.08.2020. 15:37  
Vegetarijanska dijeta je zdrava ako je provodite pažljivo
Vegetarijanska dijeta je zdrava ako je provodite pažljivo

Snimio: Željko Marušić

Postoji nekoliko inačica dijeta ovisno o tome jede li netko dodatno proizvode životinjskog porijekla. Stoga postoji raspon vegetarijanske prehrane u rasponu od veganskog (izbjegavanje svih proizvoda životinjskog porijekla) do fleksitarnog (meso ili riba koje se povremeno jede). Uz ove iznimke, dopušteni su svi ostali izvori hrane. Mnogi vegetarijanci ograničavaju svoju prehranu bez zdravstvenih razloga zbog etičkih (okrutnost prema životinjama) i razloga zaštite okoliša (radi smanjenja potrošenih zaliha i stvaranja onečišćenja). Općenito, dijetu se kod većine ljudi može poboljšati pomicanjem u smjeru manjeg unosa mesa.

 

Dijete na bazi biljaka zdravije su od dijeta u kojima se jede meso

Brojna su istraživanja pokazala da je vegetarijanska prehrana jedna od najučinkovitijih za održavanje zdravlja. Dijete na bazi biljaka zdravije su od dijeta u kojima se jede meso, bilo da se to mjeri pojavom bolesti srca, raka ili smrti. No, nedostatak jedenja bilo kakve hrane životinjskog porijekla stvara moguću opasnost od nedostatka vitamina B12, pa će možda biti potrebno dopunjavanje ovog mikronutrijenta. Suprotno tome, unatoč uobičajenoj pogrešnom mišljenju, jedenje mesa nije nužno za dobivanje dovoljnog unosa proteina.

 

Kako do proteina

Najvažniji izvori proteina su mahunarke (uključujući proizvode od soje), orašasti plodovi, žitarice. Za ovo-lakto vegetarijance mliječni proizvodi i jaja su dodani izvori proteina.

Najčešće masti su uglavnom mono- i polinezasićene masti (dobre masti).

 

Najčešći ugljikohidrati

Dobri ugljikohidrati se nalaze u vlaknastom povrću, voću, grahu/mahunarkama i žitaricama.

 

Inačice dijeta

Inačice (vrste) dijeta uključuju jaja i mliječne proizvode (ovo-lakto vegetarijanski), uključuju samo ribu (pescetarijanska), uključuju meso povremeno (fleksitarno) ili nejedenje svih životinjskih proizvoda (veganski) mogućnosti su za provođenje raznih vrsta dijete.

 

Lakoća provođenja

Prilično lako se pridržavati vegetarijanske dijete kod kuće, ali ponekad je teže u nekim gostionicama ili u nekim dijelovima države. Najteže je veganima.

 

Da biste bili zdraviji 

Vegetarijanska prehrana s naglaskom na vlaknasto povrće, grah/mahunarke, voće i cjelovite žitarice poboljšava zdravlje. Obrazac prehrane temeljen na biljkama ostat će zdrava prehrana sve dok je visoko prerađena hrana u manjini. Iako su mnogi zabrinuti da dijeta na bazi biljaka neće pružiti dovoljno bjelančevina, to je zapravo netočno. 

 

Ako ćete se varati

Jedenje ribe i/ili peradi može pružiti dodatni izvor bjelančevina i zdraviji su od ostalih vrsta mesa. Za neke, jedenje na čovječan način uzgojenih ili ulovljenih životinja ima manje etičkih i ekoloških nedostataka u usporedbi s mesom kojeg se masovno proizvodi industrijskim uzgojem.

 

Vegetarijanska prehrana može biti odličan izbor 

Vegetarijanska prehrana može biti odličan izbor s obzirom na prednosti mnogih biljnih namirnica. Međutim, nije teško pretvoriti vegetarijansku prehranu u nezdravu prehranu jedući previše prerađenih ugljikohidrata putem deserta, kruha i gotovih namirnica. Općenito, većina nevegetarijanaca mogla bi prijeći na zdraviju prehranu smanjujući jedenje mesa zamijenivši ga vlaknastim povrćem, grahom i ostalim mahunarkama, voćem i cjelovitim žitaricama. 

  isprintaj članak