Boraks – Počnite ga koristiti u svakodnevnom životu

Boraks je prirodni mineral koji nastaje sezonskim isparavanjem slanih jezera, a sastoji se od vode, natrija, kisika i bora. ...
Svaki peti rimski car rođen je u Srbiji
Jeste li znali da je od 18 rimskih careva, svaki peti rođen na području današnje Republike Srbije? ...
Kada krenemo hvalisavo pričati o tisuću otoka...
I sada zamislite izraz lica prosječnog Šveđanina kad mu neki naši veliki turistički stručnjaci, koji većinom nikada u životu nisu ni ljetovali u inozemstvu, kre ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Velebit je sa 145 kilometara dužine najduža planina u Hrvatskoj
Objavljeno: 11.03.2019. 10:26  
Velebit i njegove zanimljivosti
Velebit i njegove zanimljivosti

Velebit je sa 145 kilometara dužine najduža planina u Hrvatskoj, ali po visini tek četvrta. Sav je zaštićen kao park prirode, a Sjeverni Velebit i Paklenica proglašeni su nacionalnim parkovima.

 

Pa, koje su to posebnosti Velebita?

Velebitska degenija je izuzetno rijetka, nježna niska trajnica. Zaštićena je zakonom 1964. godine. Nalazi se na kovanici od 50 lipa.


Medvjed je krupna i snažna životinja s izrazito razvijenim osjetilom njuha i sluha dok mu je vid znatno slabiji. Međusobno opće putem ogrebotina na kori stabala i raznim mirisnim znakovima. U Hrvatskoj prosječni odrastao medvjed teži između stotinu i 150 kilograma, ali može dosegnuti i 300 kilograma. Smeđi medvjed se nalazi na kovanici od pet kuna.

Više o medvjedima: https://www.turistplus.hr/hr/medvjedi_mravinjak_kao_krevet/1478/

 

Ris je teritorijalna životinja i živi samotno. Najaktivniji su u jutarnjim i večernjim satima, dok se tijekom dana i noći uglavnom odmaraju. Ris je strogo zaštićena vrsta i nalazi se na Crvenom popisu ugroženih sisavaca Hrvatske.

 

Poskok je najveća europska otrovnica. Najčešće živi na suhim kamenitim područjima obraslim niskim grmljem i drvećem, a izbjegava vlažna staništa. Prepoznatljiv je po tamnoj «cik-cak» crti uzduž leđa i po izraslini na glavi sličnoj rogu.

 

Velebitska gušterica obitava na stijenama,liticama i drugim kamenim podlogama. Uglavnom se pojavljuje u vlažnim planinskim područjima između 500 i 2000 metara visine. Odrasle su ženke veće od mužjaka. Strogo je zaštićena.

 

Sivi vuk živi u čoporima od četiri do osam članova, i svaki član ima svoje mjesto unutar zajednice. Izrazito je teritorijalna životinja te žestoko brani područje svoga čopora. Vuk je društvena životinja koja se sporazumijeva lavežom, režanjem i cviljenjem te je aktivan uglavnom noću. Vuk je strogo zaštićena vrsta.

Više o vukovima: https://www.turistplus.hr/hr/vuk/4707/

  isprintaj članak