Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Nadaleko poznatiji muzej Šaleške doline, jedinstven u svijetu, je Muzej rudarstva Slovenije
Objavljeno: 24.05.2019. 11:59  
Velenje - grad festivala
Velenje - grad festivala
  • Velenje - grad festivala
  • Velenje - grad festivala

Svega dva sata vožnje od Zagreba, u srcu Šaleške doline, smjestilo se Velenje, nekoć rudarsko mjestašce, danas suvremeni grad. Iskopavanja ugljena i tvornica Gorenje, sada u kineskom vlasništvu, već dugo nisu jedina obilježja grada.

 

Napisala: Željka Sruk

 

S više od 30.000 stanovnika Velenje je središte Šaleške doline, jedne od rijetkih koja u Sloveniji nosi naziv po gradu, a ne po rijeci. Nekad malo rudarsko mjesto desetljećima nakon Drugog svjetskog rata preraslo je u suvremeni grad, peti po veličini u Sloveniji, kojem su pečat dali najvažniji slovenski arhitekti. Jedinstveno je uređen i odlikuje ga suvremena arhitektura, dok iznad njega još uvijek ponosno stoji Velenjska tvrđava. Iskopavanja ugljena, čuveno Gorenje i gostoljubivo stanovništvo svojim različitim porijeklom pridonosi osjećaju udobnosti i opuštenosti.

 

Na ulazu u Šalešku dolinu pozdravit će vas Velenjska tvrđava, specifična po tlocrtu u obliku trokuta, s koje je prekrasan pogled na Velenje. Preživjela je ratove, turske napade, seljačke bune i požare, a danas je sjedište Velenjskog muzeja u kojem se skriva devet stalnih muzejskih i galerijskih zbirki. Nadaleko poznatiji muzej Šaleške doline, jedinstven u svijetu, je Muzej rudarstva Slovenije, osnovan 1957. godine, a tu je i Turističko-rekreacijski centar Jezero, jedan od najljepših u Sloveniji. Tu možete trčati, plivati, okušati se u golfu ili odbojci na pijesku, zaigrati tenis ili pogledati koju konjsku utrku. U blizini je i simpatično vrtlarsko naselje „Kinta Kunte", specifič̌no po drvenim kućicama u kojima brojni Velenjci uživaju vikendom.

 

Titov trg – žila kucavica grada

Grad je dugo nosio naziv Titovo Velenje, po svom čestom i cijenjenom gostu. No, devedesetih je statutom odlučeno da naziv grada ostane samo Velenje, dok glavni gradski trg još uvijek nosi Titovo ime. U blizini je i njegov deset metara visok spomenik kojeg je napravio Antun Augustinčić, a postavljen je 1976. godine. Na Titovom trgu održavaju se sva gradska događanja i sajmovi, mladi se tu sastaju i dogovaraju izlaske. Tu je i općina, natkriveno klizalište i nova staklena knjižnica koja pod svojim ravnim krovom, koji su inače sposebnost Velenja, brižno čuva 114.000 knjiga. Na njezinom posljednjem katu, u Gradskoj kavani možete ispijajući kavicu uživati u pogledu na grad. Ne možete ne primijetiti neobičnu zgradu Doma kulture, a ako produžite korak stići ćete i do Trga mladosti gdje je smješten Školski centar Velenje. Kraj drvoreda starih vrba u Gimnazijskom parku i uz rijeku Paku možete nastaviti romantičnu šetnju gradom.

 

Vikendom – uvijek živo

Vikendom je u gradu posebno živo. U Cankarjevoj ulici svakog se vikenda održava sajam antikviteta, a u neobičnom primjerku drvene arhitekture na trgu mladi umjetnici izlažu svoje radove. Nedaleko, uz glavnu gradsku tržnicu, svakog je vikenda otvorena i ekološka tržnica na kojoj se može kupiti razne ekološke proizvode. Osim od industrije, grad živi i od turizma. U blizini su toplice Topolšica, sportsko uzletište Lajše, prekrasna Logarska dolina i skijališta.

 

Tradicija festivala

Najveća velenjska priredba je dječji Pikin festival koji se održava krajem rujna, a godišnje ga posjeti desetak tisuća ljudi. U deset dana trajanja festivala organizira se stotinjak dječjih radionica koje posjećuju brojni školarci i obitelji s djecom. Nizostavno treba posjetiti „Skok preko kože" na Dan rudara. Tradicionalna je i noć na jezeru, vesela zabavno-glazbena priredba, koja završava ogromnim vatrometom. Tu su i tradicionalne revije skijaških skokova, konjaničkih natjecanja te festivali Kunigunda i Dani mladih i kulture. 

  isprintaj članak