Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Nadaleko poznatiji muzej Šaleške doline, jedinstven u svijetu, je Muzej rudarstva Slovenije
Objavljeno: 24.05.2019. 11:59  
Velenje - grad festivala
Velenje - grad festivala
  • Velenje - grad festivala
  • Velenje - grad festivala

Svega dva sata vožnje od Zagreba, u srcu Šaleške doline, smjestilo se Velenje, nekoć rudarsko mjestašce, danas suvremeni grad. Iskopavanja ugljena i tvornica Gorenje, sada u kineskom vlasništvu, već dugo nisu jedina obilježja grada.

 

Napisala: Željka Sruk

 

S više od 30.000 stanovnika Velenje je središte Šaleške doline, jedne od rijetkih koja u Sloveniji nosi naziv po gradu, a ne po rijeci. Nekad malo rudarsko mjesto desetljećima nakon Drugog svjetskog rata preraslo je u suvremeni grad, peti po veličini u Sloveniji, kojem su pečat dali najvažniji slovenski arhitekti. Jedinstveno je uređen i odlikuje ga suvremena arhitektura, dok iznad njega još uvijek ponosno stoji Velenjska tvrđava. Iskopavanja ugljena, čuveno Gorenje i gostoljubivo stanovništvo svojim različitim porijeklom pridonosi osjećaju udobnosti i opuštenosti.

 

Na ulazu u Šalešku dolinu pozdravit će vas Velenjska tvrđava, specifična po tlocrtu u obliku trokuta, s koje je prekrasan pogled na Velenje. Preživjela je ratove, turske napade, seljačke bune i požare, a danas je sjedište Velenjskog muzeja u kojem se skriva devet stalnih muzejskih i galerijskih zbirki. Nadaleko poznatiji muzej Šaleške doline, jedinstven u svijetu, je Muzej rudarstva Slovenije, osnovan 1957. godine, a tu je i Turističko-rekreacijski centar Jezero, jedan od najljepših u Sloveniji. Tu možete trčati, plivati, okušati se u golfu ili odbojci na pijesku, zaigrati tenis ili pogledati koju konjsku utrku. U blizini je i simpatično vrtlarsko naselje „Kinta Kunte", specifič̌no po drvenim kućicama u kojima brojni Velenjci uživaju vikendom.

 

Titov trg – žila kucavica grada

Grad je dugo nosio naziv Titovo Velenje, po svom čestom i cijenjenom gostu. No, devedesetih je statutom odlučeno da naziv grada ostane samo Velenje, dok glavni gradski trg još uvijek nosi Titovo ime. U blizini je i njegov deset metara visok spomenik kojeg je napravio Antun Augustinčić, a postavljen je 1976. godine. Na Titovom trgu održavaju se sva gradska događanja i sajmovi, mladi se tu sastaju i dogovaraju izlaske. Tu je i općina, natkriveno klizalište i nova staklena knjižnica koja pod svojim ravnim krovom, koji su inače sposebnost Velenja, brižno čuva 114.000 knjiga. Na njezinom posljednjem katu, u Gradskoj kavani možete ispijajući kavicu uživati u pogledu na grad. Ne možete ne primijetiti neobičnu zgradu Doma kulture, a ako produžite korak stići ćete i do Trga mladosti gdje je smješten Školski centar Velenje. Kraj drvoreda starih vrba u Gimnazijskom parku i uz rijeku Paku možete nastaviti romantičnu šetnju gradom.

 

Vikendom – uvijek živo

Vikendom je u gradu posebno živo. U Cankarjevoj ulici svakog se vikenda održava sajam antikviteta, a u neobičnom primjerku drvene arhitekture na trgu mladi umjetnici izlažu svoje radove. Nedaleko, uz glavnu gradsku tržnicu, svakog je vikenda otvorena i ekološka tržnica na kojoj se može kupiti razne ekološke proizvode. Osim od industrije, grad živi i od turizma. U blizini su toplice Topolšica, sportsko uzletište Lajše, prekrasna Logarska dolina i skijališta.

 

Tradicija festivala

Najveća velenjska priredba je dječji Pikin festival koji se održava krajem rujna, a godišnje ga posjeti desetak tisuća ljudi. U deset dana trajanja festivala organizira se stotinjak dječjih radionica koje posjećuju brojni školarci i obitelji s djecom. Nizostavno treba posjetiti „Skok preko kože" na Dan rudara. Tradicionalna je i noć na jezeru, vesela zabavno-glazbena priredba, koja završava ogromnim vatrometom. Tu su i tradicionalne revije skijaških skokova, konjaničkih natjecanja te festivali Kunigunda i Dani mladih i kulture. 

  isprintaj članak