Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


Za zainteresirane biciklistički i pješački obilasci Parka prirode Lonjsko polje
Objavljeno: 24.09.2020. 16:22  
Velika izložba gljiva Slavonije i Moslavine 26. i 27. rujna u Lonjskom polju
Velika izložba gljiva Slavonije i Moslavine 26. i 27. rujna u Lonjskom polju

Snimio: Tomislav Koran

Fungi vikend, festival gljiva u Parku prirode Lonjsko polje, održat će se u subotu i nedjelju, 26. i 27. rujna, u Posjetiteljskom centru Repušnica u istoimenom mjestu kraj Kutine.

Bogat program pripremaju Turistička zajednica grada Kutine, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Centar za istraživanje gljiva Russula, Novska.

Posjetitelje očekuju velika izložba gljiva Slavonije i Moslavine, poučni sadržaji o biološkoj raznolikosti Lonjskog polja i važnosti njezina očuvanja te ugostiteljska ponuda.

Zainteresirani će pod vodstvom stručnih vodiča moći krenuti u biciklističke te pješačke obilaske Parka prirode Lonjsko polje, a moći će se voziti i kanuom. Zbog pridržavanja razmaka svaka će skupina moći imati do 10 sudionika.

U dvorani Posjetiteljskog centra moći će se razgledati multimedijsku poučnu izložbu Diverterra namijenjenu djeci predškolske i školske dobi. Izložba djecu poučava zaštiti okoliša, klimatskim promjenama te potrebi očuvanja prirode i bioraznolikosti. Posjetitelje kroz izložbu vode avatari sedam životinja: jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela. Obilazak izložbe bit će organiziran u četiri navrata.

Posjetitelji Fungi vikenda moći će upoznati i projekt SavaTIES povezan s borbom protiv invazivnih vrsta u zaštićenim područjima u slivu rijeke Save. Prisutnost invazivnih vrsta značajno utječe na promjene u staništima, pa tako i na bioraznolikost gljiva.

U subotu će program trajati od 9 do 18, a u nedjelju od 10 do 15 sati.


Kako do Parka prirode

Repušnica se nalazi kraj Kutine i udaljena je samo sat vremena vožnje osobnim vozilom autocestom iz Zagreba. Zbog toga na tamošnji festival gljiva, utemeljen prije pet godina, uz posjetitelje iz Sisačko-moslavačke, rado dolaze i oni iz Zagrebačke županije te Zagreba. 

  isprintaj članak