Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Statue otkrivene 1894. godine unutar rupe u mrtvačnici hrama piramide kralja Senuserta I.
Objavljeno: 21.05.2020. 07:22  
Veliki egipatski muzej (Grand Egyptian Museum) dobio 346 predmeta iz Starog i Srednjeg kraljevstva
Veliki egipatski muzej (Grand Egyptian Museum) dobio 346 predmeta iz Starog i Srednjeg kraljevstva

Veliki egipatski muzej (GEM) dobio je zbirku 346 predmeta iz Starog i Srednjeg kraljevstva, uključujući 10 kipova kralja Senusreta I. Nalazi su bili smješteni u Egipatskom muzeju na trgu Tahrir.

Atef Moftah,direktor GEM-a, rekao je da su kipovi kralja Senusreta I. pohranjeni u Velikoj dvorani. To je učinjeno radi pripreme za njihovo postavljanje u stalni izložbeni prostor muzeja.

Dr Al-Tayeb Abbas, generalni direktor za arheologiju GEM-a, objasnio je da su statue otkrivene 1894. godine unutar rupe u mrtvačnici hrama piramide kralja Senuserta I. u Fayoumu.

Kipovi od vapnenca, na kojima je prikazan mladi Senusret I. koji sjedi na prijestolju, preneseni su 1895. godine u Egipatski muzej na trgu Tahrir.

Senusert I. bio je drugi faraon Dvanaeste dinastije Egipta i smatra se jednim od najmoćnijih kraljeva ove dinastije.

Abbas je dodao da je jedan od najvažnijih prenesenih nalaza pravokutna ploča za sedam ulja koja su korištena tijekom obreda sahrane, a sadrži crne natpise i sedam otvora u ovalnog oblika.

  isprintaj članak