Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Pokušajte uobičajenim biljkama dodati poneku drugu vrstu cvijeća
Objavljeno: 23.02.2021. 12:18  
Veseli balkoni
Veseli balkoni

Lobelia

Dolaskom toplijih dana, kada prođu svi strahovi od ranojutarnjih mrazeva, počinjemo razmišljati o cvjetnim ukrasima na našim balkonima ili prozorskim daskama. Iznijeli smo posude iz spremišta ili nabavili nove i razmišljamo što u njih posaditi. No, trebamo se prisjetiti nekoliko sitnica kako bi naše biljke bile lijepe i napredovale cijelo ljeto. 

Ako ste se odlučili za glinene posude koje su sada vrlo privlačne, prije sadnje namočite ih nekoliko sati u vodi. Glina će se zasititi vodom i neće oduzimati vodu zemlji u loncu. Na dno posude stavite drenažu (krhotine glinenog lonca, cigle ili glinene kuglice). Na drenažu stavite zemlju u koju ćete posaditi presadnice. 

Kod sadnje pazite da biljke ne budu previsoko posađene jer će oteći sva voda za zalijevanje. Zemlja mora biti 1 do 2 cm niža od ruba posude. Nakon sadnje biljke treba obilno zaliti. Naravno, proljeće je vrijeme kada ćete i sobno bilje koje je preraslo svoje "stare cipele” premjestiti u nove. Morate paziti da lonac ne bude prevelik jer će se tada biljka trošiti na razvoj korijena, pa će zaostajati u rastu.

Najčešće cvatuće biljke na našim balkonima su pelargonije i petunije ili surfinije. Kako biste izbjegli jednoličnost, pokušajte tim biljkama dodati još poneku drugu vrstu cvijeća. Tako za balkone koji su na južnoj strani te time neprestano izloženi jakom suncu, uz pelargoniju možete dodati timijan, petuniju, kadificu, ciniju, lobeliu, karanfil, ljetne ivančice. Sve te biljne vrste dobro će uspijevati na sunčanom mjestu, naravno uz redovno zalijevanje i prihranu.

Polusjenovita mjesta bit će dobra za vodeniku, fuksiju, begoniju, bidensu, lobeliju i dragoljub. Izabrali ste cvijeće koje ćete saditi, a možete birati između mnogih vrsta i sorti različitih boja, visina i građe bilja. S obzirom na sve prije nevedeno počet ćete sa sadnjom. 

Prije negoli posadite cvijeće, razvrstajte ga tako da vam biljke uspravna rasta dođu u zadnji dio posude (središnji dio, ako je riječ o okrugloj posudi). Biljke nižeg i grmolikog rasta idu naprijed zajedno s puzajućim biljkama koje puštamo da se prelijevaju preko ruba posude.

 

Obratite pozornost

Još nekoliko napomena na koje je dobro obratiti pažnju. Prilikom kupovanja presadnica pazite da su zdrave (neoštećena lišća i svijetla korijena). Ako je korijen jako razgranat tada smijete odvojiti malo korijena i zemlje s dna sadnice. Sadnice potopite u vodu prije negoli ih zasadite u posudu. Tek posađene biljke dobro zalijte (najbolje kanticom s ružom), te ih prvih dana zaštitite od prejakog sunca (listom novina), vjetra (stavite ih uz zid), te jake kiše 

  isprintaj članak