Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Jel’ Litva ili je Latvija
Objavljeno: 25.12.2018. 08:10  
Vilnius
Vilnius
  • Vilnius
  • Vilnius
  • Vilnius
  • Vilnius
  • Vilnius
  • Vilnius
  • Vilnius

Vjerovatno ovaj grad još dugo neće imati značaj kao za vrijeme unije sa svojim susjedima Poljacima, ali ipak je glavni grad jedne baltičke zemlje, i predstavlja nešto u Europi, barem ako je o košarci riječ. 

 

Napisao i snimio: Marin Stipanić

 

Jedne od one dvije na Baltiku za koju uvijek mnogi kažu, jel’ Litva ili je Latvija. Riječ je o zemlji iz koje dolazi Arvydas Sabonis kojeg sam kao klinac smatrao vanzemaljcem u zelenom dresu, a nešto stariji psovao sam ga jer je zbog njega Hrvatska gubila od Litve. Iz te zemlje dolazi i Šarunas Marčulionis - bilder među košarkašima iz devedesetih, i Rimas Kurtinaitis, izuzetan snajper, a danas trener drugih odličnih košarkaša. Znači, riječ je o Litvi odnosno Vilniusu. 

 

Litva je veća od Hrvatske

Vilnius nije pretjerano velik grad, manji je od Zagreba, s otprilike 500 tisuća stanovnika. Skromno za jedan glavni grad, ali ne treba čuditi uzme li se u obzir kako u Litvi živi manje od tri i pol miljuna stanovnika na području većem od Hrvatske. Koliko god Litva izgledala malena na karti Europe ipak je i takva veća od Hrvatske. Vozeći se kroz ovu zemlju vidi se upravo to - nenaseljenost. Kilometrima samo jezera i livade, tu i tamo koja crkva, a još rjeđe pokoja kuća. Priča je drukčija oko gradskih središta. 

 

Napoleon je želio prenijeti crkvu u Francusku

Litvanci su katolici tek od srednjeg vijeka. Zahvaljujući Poljacima prihvatili su katoličanstvo za vrijeme dinastije Jagelovića. Jedan tip se odlučio oženiti jednom Poljakinjom plave krvi, kako i ne bi, ipak je to slavenska ljepota, a ime joj je bilo Jadviga. Kćer je Ludovika Anžuinca koji je bio u rodu s poljskim kraljem Kazimirom Velikim... Ma, duža je to priča. Uglavnom, brakom Litvanca i Poljakinje nastala je jedna od najjačih sila srednjovjekovne Europe a time su Litvanci postali zagriženi katolici. Što i nije toliko loše jer njihov glavni grad dosta dobiva na izgledu baš zbog tih nekoliko crkvi, npr. sv. Ane. Crkva sv. Ane je gotičko zdanje koje se toliko svidjelo Napoleonu da ju je, taj šašavac iz Francuske, želio cijelu prenijeti u Pariz. Vilnjanci i Vilnjuasanke su vrlo sretni i ponosni zbog te legende. 

 

Vilnius mi nije "sjeo”

Jedan dan u ovom gradu bio mi je dovoljan. Jednostavno nije mi se svidio. Stari grad je koliko-toliko zanimljiv s ukrašenim baroknim pročeljima, lijepim balkonima i sređenim hotelima. Litvanke mogu itekako proći. Svjetlokose djevojke koje šeću gradom na +25 je uvijek zanimljivo vidjeti, ali, što se tiče adrenalina, to je to. Kafići i restorani su poluprazni. Šećem gradom, pokušavam osjetiti nešto, fotografiram, ali ništa se ne događa. U svakoj trgovini prodaju dresove košarkaškog kluba Lietuvos Rytas, mjesnog božanstva, ali i onog nešto poznatijeg kluba Žalgiris što u prijevodu znači zelena šuma. Sve je to povezano s jednom srednjovjekovnom bitkom kod Grunwalda ali neću o tome. Sport i politika ne idu ruku pod ruku kao ni ja i Vilnius. 

Dio grada, tzv. republika Užupius, je već nešto sasvim drugo. Tu se osjeti neka pozitivna vibra, je li to zbog rijeke Vilnie koja protječe tik do nje ili zbog zanimljivih ideja koje nose osnivači ove republike ne znam, ali je zanimljivije od starog grada. Može se popiti pivo ili tri, kao što sam ja učinio, a možda i upoznate nekog litvanskog umjetnika budući da je Užupius umjetnička republika koju su osnovali umjetnici. U njoj se održava festivale, priredbe, ostvaruju razni projekti... Užupius je pun galerija, muzeja a kao i svaka republika koja drži do sebe ima svoje zakone, zastavu, vladu, a i svoj Dan neovisnosti. Užupius slavi Dan neovisnosti prvi travnja, a svaka pomisao na 1. april je namjerna i opravdana. 

 

Sat vremena s Litvankom 100 eura 

Uvečer u gradu ima nešto života. Mnogo zanimljivije bi bilo doći prve subote u svibnju kada se ovdje održava Dan ulične glazbe. Cijene smještaja po hotelima su kao svugdje u Europi, smještaj u hostelima se može naći već za sedam eura pa naviše. Cijena prosječnog ručka je oko 15 eura.  Sat vremena s Litvankom je 100 eura, bar mi je tako govorio student na križanju Didžioji i Bokšto ulice dok je iz susjednog kafića dopirala jazz glazba koja možda i najbolje opisuje ovaj lagano usporeni grad. 

 

  isprintaj članak