Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Ne predstavljanjima će domaća jela otoka Hvara pripremati kuhari Kristo Barbić i Pavo Kordić
Objavljeno: 24.02.2020. 19:12  
Vina Dalmacije predstavlja se Švicarskoj 25. i 26. veljače
Vina Dalmacije predstavlja se Švicarskoj 25. i 26. veljače

Slika: Julio Frangen

 

Na predstavljanju vina Dalmacije u Švicarskoj od 25.-26. veljače sudjeluju udruga Hvarski vinari i udruženje Vino Dalmacije uz novčanu pomoć TZ općine Jelsa i Općine Jelsa.

Ne predstavljanjima će se, uz dalmatinska vina, biti prikazana i domaća jela otoka Hvara koja će pripremati kuhari Kristo Barbić i Pavo Kordić (restorani Davor i Moster, Udruga Hvarski ugostitelji) kao i domaći proizvodi poput maslinovog ulja, lavande i slično. 

Dalmacija je pravi riznica bioraznolikosti vinskog svijeta. Putujući od sjevera prema jugu pronalazimo uvijek nove, drugačije sorte. Na sjeveru Dalmacije, u okolici Zadra i Šibenika uzgaja se crna sorta babić. Iz središnjeg dijela dolazi nam crljenak kaštelanski, poznat i pod srednjovjekovnim imenom tribidrag. Ime tribidrag danas je priznato na međunarodnoj razini   kao prvo ime, najstarije ime ove sorte. 

Najpoznatija i gospodarski najvažnija sorta vina je plavac mali, križanac tribidraga i dobričića.

Najbolja vina od plavca malog dolaze s aridnih zemjišta, sa strmih padina na južnim stranama Brača, Hvara i Pelješca, ponekad i s pjeskovitih, a uzgaja se i na obali npr. u Komarni. Diljem Dalmacije nazimo i plavinu, još jednu sortu koja je potomak tribidraga. Najcjenjenije bijelo vino Dalmacije je pošip, porijeklom s otoka Korčule, a danas rasprostrenjen I u drugim dijelovima Dalmacije.  Omiljena je i sorta maraština, pripadnica skupine sorti "malvazije Sredozemlja”. Po bioraznolikosti vinogradarske proizvodnje posebice se ističe otok Hvar, a na predstavljanjima će biti dvije hvarske sorte: bogdanušu i prč, najvećim dijelom uzgajane u Starogradskom polju, prostoru pod UNESCO-vom zaštitom. Putujući dalje, u okolici Imotskog i Vrgorca nalazimo izvorne sorte zlataricu i trnjak. 

Ovo je samo dio ampelografskog bogatstva koje ima Dalmacija. "Ovim predstavljanjima želimo pokazati bogatstvo sorti koje ima Hrvatska. Okupili smo 12 dalmatinskih vinarija, a kušat će se čak 10 dalmatinskih sorti. Turneju smo osmislili u suradnji s TZ Općine Jelsa kako bismo zajedno prezentirali okruženje u kojem naša vina nastaju jer priča o vinu nije samo okus i miris vina, već i niz kulturno-antropoloških elemenata. Kao primjer pokazat ćemo ono što nudi otok Hvar, kroz UNESCO-vu baštinu, proizvode s otoka, poput lavande, maslinovog ulja, tipičnih kolača pa i čokolada koje su zarobile okuse Dalmacije i Sredozemlja. A naravno sve uz zvuke klapske pjesme, jer sve je to dio života naših težaka” – objasnila je Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr, predsjednica udruge Hvarski vinari.

Marija Marjan, direktorica TZ općine Jelsa, dodala je: "Na događanjima će sudjelovati uzvanici iz diplomatskog kruga, distributeri, turoperatori, ljubitelji vina. Očekujemo da će ovo zbivanje potaknuti zanimanje za Hrvatsku, pogotovo za naš otok koji ima odličnu ponudu jela i pića, ali i bogatu povijest i prirodne ljepote. Posljednjih godina zanimanje turista sve više se okreće prema biciklizmu, proučavanju kulturnih znamenitosti i baštine. Posebno možemo istaknuti baštinu koja je pod zaštitom UNESCO-a, a  turistička sezona posljednjih godina se značajno produžila jer više nismo usmjereni samo na "more i sunce.”

  isprintaj članak