U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Paprika
Ostavimo li da plodovi potpuno dozriju na stabljici, paprika će prestati cvjetati. ...
Kako očistiti prijenosno računalo puno mikroba
Za vrijeme dok se suši pametno računalo upotrijebite vrijeme i operite ruke! Na taj način nećete vratiti klice na svoj novo dezinficirani uređaj. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Ne predstavljanjima će domaća jela otoka Hvara pripremati kuhari Kristo Barbić i Pavo Kordić
Objavljeno: 24.02.2020. 19:12  
Vina Dalmacije predstavlja se Švicarskoj 25. i 26. veljače
Vina Dalmacije predstavlja se Švicarskoj 25. i 26. veljače

Slika: Julio Frangen

 

Na predstavljanju vina Dalmacije u Švicarskoj od 25.-26. veljače sudjeluju udruga Hvarski vinari i udruženje Vino Dalmacije uz novčanu pomoć TZ općine Jelsa i Općine Jelsa.

Ne predstavljanjima će se, uz dalmatinska vina, biti prikazana i domaća jela otoka Hvara koja će pripremati kuhari Kristo Barbić i Pavo Kordić (restorani Davor i Moster, Udruga Hvarski ugostitelji) kao i domaći proizvodi poput maslinovog ulja, lavande i slično. 

Dalmacija je pravi riznica bioraznolikosti vinskog svijeta. Putujući od sjevera prema jugu pronalazimo uvijek nove, drugačije sorte. Na sjeveru Dalmacije, u okolici Zadra i Šibenika uzgaja se crna sorta babić. Iz središnjeg dijela dolazi nam crljenak kaštelanski, poznat i pod srednjovjekovnim imenom tribidrag. Ime tribidrag danas je priznato na međunarodnoj razini   kao prvo ime, najstarije ime ove sorte. 

Najpoznatija i gospodarski najvažnija sorta vina je plavac mali, križanac tribidraga i dobričića.

Najbolja vina od plavca malog dolaze s aridnih zemjišta, sa strmih padina na južnim stranama Brača, Hvara i Pelješca, ponekad i s pjeskovitih, a uzgaja se i na obali npr. u Komarni. Diljem Dalmacije nazimo i plavinu, još jednu sortu koja je potomak tribidraga. Najcjenjenije bijelo vino Dalmacije je pošip, porijeklom s otoka Korčule, a danas rasprostrenjen I u drugim dijelovima Dalmacije.  Omiljena je i sorta maraština, pripadnica skupine sorti "malvazije Sredozemlja”. Po bioraznolikosti vinogradarske proizvodnje posebice se ističe otok Hvar, a na predstavljanjima će biti dvije hvarske sorte: bogdanušu i prč, najvećim dijelom uzgajane u Starogradskom polju, prostoru pod UNESCO-vom zaštitom. Putujući dalje, u okolici Imotskog i Vrgorca nalazimo izvorne sorte zlataricu i trnjak. 

Ovo je samo dio ampelografskog bogatstva koje ima Dalmacija. "Ovim predstavljanjima želimo pokazati bogatstvo sorti koje ima Hrvatska. Okupili smo 12 dalmatinskih vinarija, a kušat će se čak 10 dalmatinskih sorti. Turneju smo osmislili u suradnji s TZ Općine Jelsa kako bismo zajedno prezentirali okruženje u kojem naša vina nastaju jer priča o vinu nije samo okus i miris vina, već i niz kulturno-antropoloških elemenata. Kao primjer pokazat ćemo ono što nudi otok Hvar, kroz UNESCO-vu baštinu, proizvode s otoka, poput lavande, maslinovog ulja, tipičnih kolača pa i čokolada koje su zarobile okuse Dalmacije i Sredozemlja. A naravno sve uz zvuke klapske pjesme, jer sve je to dio života naših težaka” – objasnila je Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr, predsjednica udruge Hvarski vinari.

Marija Marjan, direktorica TZ općine Jelsa, dodala je: "Na događanjima će sudjelovati uzvanici iz diplomatskog kruga, distributeri, turoperatori, ljubitelji vina. Očekujemo da će ovo zbivanje potaknuti zanimanje za Hrvatsku, pogotovo za naš otok koji ima odličnu ponudu jela i pića, ali i bogatu povijest i prirodne ljepote. Posljednjih godina zanimanje turista sve više se okreće prema biciklizmu, proučavanju kulturnih znamenitosti i baštine. Posebno možemo istaknuti baštinu koja je pod zaštitom UNESCO-a, a  turistička sezona posljednjih godina se značajno produžila jer više nismo usmjereni samo na "more i sunce.”

  isprintaj članak