Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Kušanje vina Poletti pratili su zalogaji iz radionica tvrtke Buretić Bregi i sirane Špin
Objavljeno: 04.12.2019. 16:32  
Vinari Poletti u Zagrebu na "Vinskim razgovorima s novinarom Tomislavom Stiplošekom"
Vinari Poletti u Zagrebu na

Otac i sin, Peter i Matteo Poletti došli su u Zagreb u History club u Tkalčićevoj ulici na broju 16 kako bi sudjelovali na "Vinskim razgovorima s novinarom Tomislavom Stiplošekom".

Predstavili su svoju vinariju koja je u istarskom selu Markovac, nedaleko Višnjana. Njihova vinska priča traje već šest naraštaja. Godine 1842. nonno Piero Bernobich je za 113 fiorina, kupio komad zemlje, na njemu sagradio kuću i osnovao obitelj. Zemlja i njezini plodovi, vinova loza i maslina, postali su im jedino bogatstvo i strast. Ljubav prema njima bila je jača od neizvjesnosti koju je život sa sobom nosio. 

Kada je Peter-Piero Poletti, kao šesti naraštaj, kasnih devedesetih godina preuzeo imanje, proširio je nasade vinograda te povećao kapacitet podruma. Danas su vina Poletti rezultat tradicije, najsuvremenije tehnologije i enološkog znanja. Obitelj Poletti ima sedam hektara vinograda. Kapacitet podruma je 50 tisuća litara a sada se godišnje proizvodi 30 tisuća. 

Matteo ide očevim stopama. Nakon završetka ekonomskog fakulteta, aktivan je u podrumu i kaže: "Moje je trenutno da učim i da upijam što više znanja, a to najbolje mogu tijekom stvaranja vina." Naravno, otac Peter Pierro Poletti mu je za to najbolji učitelj.

Na susretu se kušalo Chardonnay, Malvaziju, Rossellu (muškat ruža), Teran i Cabernet Sauvignon Poletti - privlačna i elegantna vina, izražene sortnosti s neprenaglašenim alkoholom. Naravno, kao i kod svih Istriana najveći dio podruma posvećen je Malvaziji istarskoj i Teranu, međutim najbolje njihovo vino, sudeći po mišljenju posjetitelja među kojima su bili i vinski znalci Željko Suhadolnik i Vito Andrić bio je Cabernet Sauvignon.

Kušanje vina Poletti pratili su zalogaji kuhanog pršuta, zarebrnika (žlomprt, ombolo) i suhih istarskih kobasica iz radionica tvrtke Buretić te ovčji sirevi Stancije Špin u blizini Tara. 

 

Novi koncept "Vinskih razgovora" donosi nove programe pa su organizatori tako vinski svijet ovog puta spojili sa svijetom književnosti i glazbe.

Marina Kuleš i Nataša Debeljak autorice su romana "Želja" koji su izdale ove godine pod pseudonimom Mana Pass. Zanimljivost je što su ga napisale tako da je svaka pisala jedan odlomak, a to je tek prvi od pet, koliko će ih imati serijal nazvan "Život". Svaki nastavak na zanimljiv način prikazuje neki od problema u Hrvatskoj ali i ljepote hrvatske tradicije. Glavna junakinja romana "Želja" se, kao i veliki broj mladih ljudi u Hrvatskoj, nosi s problemima zaposlenja i rada na programu stručnog osposobljavanja.  

Tomislav Goluban, blues glazbenik, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike pričao je o bluesu i svojoj karijeri te odsvirao nekoliko skladbi koje su pokazale zašto je on višestruki dobitnik Porina i drugih značajnih nagrada, a njegove izvedbe su nerijetko i na top ljestvicama Amerike i Australije. 

(Pripremio: Tomislav Radić, snimila: Silvija Munda)


  isprintaj članak