Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Kušanje vina Poletti pratili su zalogaji iz radionica tvrtke Buretić Bregi i sirane Špin
Objavljeno: 04.12.2019. 16:32  
Vinari Poletti u Zagrebu na "Vinskim razgovorima s novinarom Tomislavom Stiplošekom"
Vinari Poletti u Zagrebu na

Otac i sin, Peter i Matteo Poletti došli su u Zagreb u History club u Tkalčićevoj ulici na broju 16 kako bi sudjelovali na "Vinskim razgovorima s novinarom Tomislavom Stiplošekom".

Predstavili su svoju vinariju koja je u istarskom selu Markovac, nedaleko Višnjana. Njihova vinska priča traje već šest naraštaja. Godine 1842. nonno Piero Bernobich je za 113 fiorina, kupio komad zemlje, na njemu sagradio kuću i osnovao obitelj. Zemlja i njezini plodovi, vinova loza i maslina, postali su im jedino bogatstvo i strast. Ljubav prema njima bila je jača od neizvjesnosti koju je život sa sobom nosio. 

Kada je Peter-Piero Poletti, kao šesti naraštaj, kasnih devedesetih godina preuzeo imanje, proširio je nasade vinograda te povećao kapacitet podruma. Danas su vina Poletti rezultat tradicije, najsuvremenije tehnologije i enološkog znanja. Obitelj Poletti ima sedam hektara vinograda. Kapacitet podruma je 50 tisuća litara a sada se godišnje proizvodi 30 tisuća. 

Matteo ide očevim stopama. Nakon završetka ekonomskog fakulteta, aktivan je u podrumu i kaže: "Moje je trenutno da učim i da upijam što više znanja, a to najbolje mogu tijekom stvaranja vina." Naravno, otac Peter Pierro Poletti mu je za to najbolji učitelj.

Na susretu se kušalo Chardonnay, Malvaziju, Rossellu (muškat ruža), Teran i Cabernet Sauvignon Poletti - privlačna i elegantna vina, izražene sortnosti s neprenaglašenim alkoholom. Naravno, kao i kod svih Istriana najveći dio podruma posvećen je Malvaziji istarskoj i Teranu, međutim najbolje njihovo vino, sudeći po mišljenju posjetitelja među kojima su bili i vinski znalci Željko Suhadolnik i Vito Andrić bio je Cabernet Sauvignon.

Kušanje vina Poletti pratili su zalogaji kuhanog pršuta, zarebrnika (žlomprt, ombolo) i suhih istarskih kobasica iz radionica tvrtke Buretić te ovčji sirevi Stancije Špin u blizini Tara. 

 

Novi koncept "Vinskih razgovora" donosi nove programe pa su organizatori tako vinski svijet ovog puta spojili sa svijetom književnosti i glazbe.

Marina Kuleš i Nataša Debeljak autorice su romana "Želja" koji su izdale ove godine pod pseudonimom Mana Pass. Zanimljivost je što su ga napisale tako da je svaka pisala jedan odlomak, a to je tek prvi od pet, koliko će ih imati serijal nazvan "Život". Svaki nastavak na zanimljiv način prikazuje neki od problema u Hrvatskoj ali i ljepote hrvatske tradicije. Glavna junakinja romana "Želja" se, kao i veliki broj mladih ljudi u Hrvatskoj, nosi s problemima zaposlenja i rada na programu stručnog osposobljavanja.  

Tomislav Goluban, blues glazbenik, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike pričao je o bluesu i svojoj karijeri te odsvirao nekoliko skladbi koje su pokazale zašto je on višestruki dobitnik Porina i drugih značajnih nagrada, a njegove izvedbe su nerijetko i na top ljestvicama Amerike i Australije. 

(Pripremio: Tomislav Radić, snimila: Silvija Munda)


  isprintaj članak