Odlična kuharica „Krk 50 delicija zlatnog otoka“
Turistička zajednica otoka Krka je nakladnik je kuharice pod nazivom „Krk 50 delicija zlatnog otoka“. Iako je iz tiska izašla krajem 2019. godine, predstavljanj ...
Izašla knjiga “Tragovima ruske emigracije po gradovima i mjestima Hrvatske” značajna i za hrvatsku povijest
Jeste li znali koliko su ruski emigranti bili značajni za hrvatsku povijest? Recimo da su osnovali virovitičko kazalište, ili izgradili vodotoranj u Vukovaru?! ...
Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Pilo se neobičan proizvod Vinarije Šafran, prikladnog naziva Summer Wine
Objavljeno: 24.06.2019. 12:02  
Vino uz žlicu u restoranu Miki's
Vino uz žlicu u restoranu Miki's

Za sparivanje s vrhunskim hrvatskim vinima odabrana su zagrebačka variva, a jelovnik od sedam sljedova osmislio je i pripremio kuhar Nino Đurina.

Večer je započela uz osvježavajuće pjenušave koktele TeraGino s Karbun Ginom i Teraninom iz destilerije Aura, pomiješane s tonikom a kušane su i njihove rakije biska i šljivovica.

Iako su tema bili zagrebački "čušpajzi" uz pjenušavi koktel posluženi su pileći ražnjići u panceti. Posebnost koktela Karbun Gina je u aktivnom ugljenu koji se uz njega poslužuje.  Nadahnut je snagom posljednjih karbunara s Ćićarije, područja na kojemu rastu isključivo prirodni sastojci ključni za nastanak tog gina. Pomiješan s Teraninom, likerom od terana čini dobitnu kombinaciju.

Ravioli s rikotom i mrkvom sljubili su se s Poletti Chardonnayem iz 2018. Vino je predstavio je Matteo Poletti, već sedma generacija te poznate vinarske obitelji iz istarskog sela Markovac, nedaleko Višnjana. Značajke tog vina su ugodne kiseline i mineralnost, svježina ga čini vrlo pitkim i moćnim, a u njemu su prisutne i nježne note tropskog voća. 

Krem juhu od buče, ukrašenu s nekoliko kapi bučina ulja pratila je Lectus Graševina 2017, koju je predstavio direktor Vinologa i enolog Saša Zec. Graševina dolazi iz Vinologovih vinograda u Iloku. Toplo je žute boja s mirisima zrelih jabuka i krušaka, začinjenih s primjesama mirisa sijena. Okus je ugodan i trajan, a živahne i uravnotežene kiseline daju joj skladnost.

Gregada s krumpirom od tri vrste ribe (oslić, orada, škarpina) poslužena je uz Agris Malvaziju 2017. Posebnu naklonost osvojili su bračni par Jadranka i Boris Lešić, koji je istaknuo kako su pošteno podijelili obiteljski posao. Supruga se bavi vinima, a on je zadužen za marketing. Boutique vinarija Agris nema svoje vinograde, ali grožđe nabavlja s vrhunskih položaja i od odabranih proizvođača. Malvazija je ubrana na poznatom istarskom vinskom mjestu Santa Lucia a dotjerana je u njihovoj vinariji u Rakovom potoku kod Zagreba, uz stručni enološki nadzor i suvremenu tehnologiju. Vino je bistro, slamnato žute boje, miris je čist, otvoren i snažan. Prevladavaju voćno-biljne note jabuke, breskve i bagrema isprepletene s biljnim mirisima. Na nepcu je suho, svježe, srednjeg tijela, a završnica je u znaku vrlo ugodnog gorkastog završetka.

Teletina s graškom i noklicama sljubljena je s vinom Trapan Revolution 2016 (kupaža cabernet sauvignona, merlota, syraha i terana). Teran, perjanica tog i svih drugih crnih i rose vina vinarije Trapan iz Zapadnog istarskog vinogorja (Cuf pored Šišana, Pula), dominira i bitno određuje i to vino.

Svježina i ljubičica terana, ribiz cabernet sauvignona, višnja syraha i papar jednog i drugog i malinasta finoća merlota isprepliću se dok oko uživa u gustoj mačkastoj viskoznosti rubinsko crvenih kandži ljubičastog odsjaja. Nepce prepoznaje pitkost, svježinu, nježnu taničnost, mineralnost i nježni, široki i dugački naknadni gutljaj

Zlatno varivo spravljeno od boba, slanutka, leće i slanine spareno je s vrhunskim vinom Brzica Merlot barrique 2014. To vino iz Erdutskog vinogorja duboke je crvene boje s aromom bobičastog voća u kojem se posebno ističe ribizl, nezamjetnih tanina, a osobito je bogato iscrpcia i mineralima. Blagog je okusa na drvo, odnjegovano u hrastovim bačvama.

Poslužena je i slastica, Torta od bourbon vanilije s malinama. Uz tortu, pilo se neobičan proizvod Vinarije Šafran, prikladnog naziva Summer Wine. Taj osvježavajući, aromatizirani vinski koktel sa svega 8,9% alkohola dobiven je od kvalitetnih vinskih sorti i obogaćen je prirodnim okusima jagode, breskve, naranče, limuna i jabuke. Poslužen uz tortu te uz dodatak komadića svježih borovnica, breskvi, ananasa i nekoliko kockica leda, pokazao se kao čarobna kombinacija za kraj još jedne gastronomske pustolovine "Vino uz žlicu”.

 

Novo, ljetno izdanje "Vina uz žlicu”, predstavio je eno-gastro stručnjak Domagoj Jakopović Ribafish. Autori projekta "Vina uz žlicu” su novinari portala Fama news, Renata Cisar i Mustafa Topčagić. Restoran Miki's  na zagrebačkom Bundeku (Brodska 1), vodi poznati ugostitelj Miroslav Balent Miki s partnerom Antonijem Brešićem.

(Pripremio Tomislav Radić, snimio: Julio Frangen)

  isprintaj članak