Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Vino Grk postaje rijetkost i time vredniji
Objavljeno: 26.02.2021. 20:02  
Vinski biseri dubrovačkog kraja
Vinski biseri dubrovačkog kraja

Na samom južnom kraju Hrvatske nalazi se svima poznati Dubrovnik, ali o njegovim vinima, izuzev dingača, ne čuje se baš puno.

 

Napisao: Ivo Ivaniš, vinolog Vinske akademije

Vinogradarstvo pa tako i vinarstvo dubrovačkog kraja ima dugu i zanimljivu povijest. Vinovu su lozu u ova područja donijeli stari Grci. Nastankom Dubrovačke republike vino dobiva ponovno na važnosti budući da se koristilo za čašćenje važnih posjetitelja grada i senata. Ta vremena su posebno poznata i po jednom posebnom vinu koje se koristio za čašćenje posebno važnih gostiju. Vino od sorte malvasije bilo je slatko i služilo se nakon jela. 

Spomenimo i kako je za vrijeme Republike senat određivao cijene za sva vina osim za ona od malvasije. Vino koje je u to vrijeme bilo tako prestižno iz nerazjašnjenih okolnosti je gotovo u potpunosti nestalo s područja Konavala. Tek se zadnjih nekoliko godina marljivo radi na projektu obnove ove sorte. Trebat će pričekati da vidimo što sve ova sorta može postići u konavoskome polju, točnije u okolici samostana u Pridvorju.

Međutim dubrovačko područje nije čuveno samo po malvasiji. Postoji još jedna sorta, i vina od nje, po kojima je okolica Dubrovnika još poznatija i priznatija među poznavateljima vina. To vino dobiveno od sorte plavac mali s položaja smještenih na južnim padinama poluotoka Pelješca, točnije s položaja Dingača, prvo je vino bivše države - Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koje je dobilo naslov vrhunskog vina. To je bilo 1960. godine. 

Položaj Dingač se prostire na oko 60 hektara strmih padina s južne strane Potomja na visini do 400 metara iznad mora. U tim vinogradima se proizvede oko 3000 hl vina godišnje. Uzgaja se isključivo plavac mali. Prinosi su jako mali, tek jedan kilogram po lozi. Vina su vrlo bogata alkoholom - i do 15 %, te taninima, pa ih je potrebno čuvati nekoliko godina u boci prije negoli bi ih se pilo. Mogućnost starenja ovih vina je deset i više godina.

Drugo legendarno vino s Pelješca je dingačev susjed Postup. Naime nekoliko godina kasnije, točnije 1967., Postup postaje drugo vina koje biva proglašeno vrhunskim. Položaj Postupa u odnosu na Dingač je malo manje strm i nalazi se na padinama ispred Orebića. Sastav zemljišta je također drugačiji, ima više crvene zemlje, što mu daje bolju mogućnost starenja. Naime, Postup u odnosu na Dingač tijekom starenja ostaje svježiji i elegantniji. Postup se prostire na približno 50 ha i godišnje daje 2500 hl vina. Od davnina je na cijeni i glasu. Postoje podaci koji govore kako je postizao cijenu koja je bila i do četiri puta veća od ostalih dalmatinskih vina.

Šteta je što danas ima malo vinara koji su se posvetili ovom položaju. Moja vlastita iskustva kod usporednih kušanja govori kako je, iako je manje medijski zastupljen, Postup je mogućnostima zanimljiviji od Dingača. Nadam se da će vrijeme pokazati da sam u pravu i da će se uskoro na tržištu pojaviti više vina s ovom etiketom. 

Pored ova dva položaja na Pelješcu nikako se ne smiju zaobići vinogradi u neposrednoj blizini Ponikava. Ovaj položaj, bolje poznat pod imenom Cmijeva glavica, pravo je malo čudo. Vizionar Frano Miloš je pokrenuo podizanje vinograda na strmim padinama unutrašnjosti poluotoka. Ukoliko ste na Pelješcu ovdje se zaustavite i pogledajte ovu prekrasnu simbiozu rada ruku čovjeka i prirode.

Sljedeće važno vinogorje koje gravitira dubrovačkom kraju je vinogorje otoka Korčule. Korčula je otok koji daje najbolja bijela vina Dalmacije. Sorta Pošip, čija vina su kao prvo bijelo vino 1967. godine proglašeno vrhunskim, glavni je oslonac i sinonim vinarstva ovog otoka. Najbolji vinogradi se nalaze oko mjesta Čare i Smokvice i daju grožđe visoke kvalitete, posebno oni s položaja Čare. Važno je napomenuti da se u okolice Lumbarde može pronaći i vino od sorte Grk. Postalo je rijetkost i time još zanimljivije.

Na kraju priče o vinogorjima dubrovačkog kraja ponovno ćemo vratiti na početak. Naime na najjužnim dijelovima Hrvatske, dvadesetak kilometara od Dubrovnika nalazi se Konavosko polje, koje je također nezaobilazno u povijesti vinogradarstva i vinarstva dubrovačkog kraja. Pored već prije spomenute malvasije u Konavoskom polju se proizvodi puno crvenih vina i to posebno vina od međunarodnih sorti cabernet sauvignona i merlota. Kultura vinogradarstva i vinarstve je duga pa su tako, primjerice, Dubrovački podrumi osnovani još davne 1877. godine. Trenutno je ovdje u tijeku pravi preporod vinogradarstva. Najbolje rezultate daju Cabernet sauvignon i Merlot, a na položajima u blizini Cavtata niču novi nasadi Plavca maloga.

  isprintaj članak