Kruh
Za Abrahama Židovi još nisu znali peći u kiselo umiješani kruh, ali ga već Mosije spominje u svom zakonodavstvu. ...
Dio kuhinja snižen za 40% i još nude 20% u Lesnini XXXL
Dio ponude kuhinja trenutačno je sniženo čak 40%, a moguće je ostvariti i dodatnih 20% popusta. ...
Janjetina za prste polizati!
Otkrivamo tajne kakve ni bake ne znaju ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Kršćani alkoholna pića smatraju darom od Boga
Objavljeno: 05.05.2019. 15:09  
Vjera i alkohol
Vjera i alkohol

Harare (Zimbabve)

 

Iako islam brani vjernicima pijenje alkoholnih pića budući da muslimani vjeruju kako sva potiču od Sotone i slabe savjest vjernika, ipak ga u mnogima proizvode. Tako je u Turskoj nacionalno piće raki (rakija od anisa) ili, na primjer, boukha (rakija od smokava) u Tunisu. Naravno, uz svu ostalu proizvodnju alkoholnih pića poput višestoljetne tradicije proizvodnje piva u Egiptu u kojem su 90 posto stanovništva muslimani, a tisućljećima je bilo glavna hrana siromašnih.

Kršćani alkoholna pića smatraju darom od Boga, ali pretjerano pijenje, odnosno opijanje, smatraju grijehom. I židovi imaju isto mišljenje. Uostalom, nije li kršćanstvo proisteklo iz židovske vjere?!

No ima i kršćana koji su protiv alkoholnih pića, posebno metodisti i evanđeoske skupine, dok je u nekim protestanskim skupinama vino ipak simbol Kristove krvi čime su prihvatljiva za pijenje.

Pivo je, svakako, najočigledniji primjer tolerancije raznih vjera prema alkoholnim pićima budući da ga tradicionalne rade monasi različitih vjera.

 

I mali podsjetnik

Šest velikih svjetskih religija su: budizam, hinduizam, islam, judaizam, kršćanstvo i taoizam, uz mnoštvo drugih manjih religija, raznih kultova i osobnih ili grupnih sustava vjerovanja.

  isprintaj članak