Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Kršćani alkoholna pića smatraju darom od Boga
Objavljeno: 05.05.2019. 15:09  
Vjera i alkohol
Vjera i alkohol

Harare (Zimbabve)

 

Iako islam brani vjernicima pijenje alkoholnih pića budući da muslimani vjeruju kako sva potiču od Sotone i slabe savjest vjernika, ipak ga u mnogima proizvode. Tako je u Turskoj nacionalno piće raki (rakija od anisa) ili, na primjer, boukha (rakija od smokava) u Tunisu. Naravno, uz svu ostalu proizvodnju alkoholnih pića poput višestoljetne tradicije proizvodnje piva u Egiptu u kojem su 90 posto stanovništva muslimani, a tisućljećima je bilo glavna hrana siromašnih.

Kršćani alkoholna pića smatraju darom od Boga, ali pretjerano pijenje, odnosno opijanje, smatraju grijehom. I židovi imaju isto mišljenje. Uostalom, nije li kršćanstvo proisteklo iz židovske vjere?!

No ima i kršćana koji su protiv alkoholnih pića, posebno metodisti i evanđeoske skupine, dok je u nekim protestanskim skupinama vino ipak simbol Kristove krvi čime su prihvatljiva za pijenje.

Pivo je, svakako, najočigledniji primjer tolerancije raznih vjera prema alkoholnim pićima budući da ga tradicionalne rade monasi različitih vjera.

 

I mali podsjetnik

Šest velikih svjetskih religija su: budizam, hinduizam, islam, judaizam, kršćanstvo i taoizam, uz mnoštvo drugih manjih religija, raznih kultova i osobnih ili grupnih sustava vjerovanja.

  isprintaj članak