Opasni osvježivači prosora
Istraživanja su pokazala da bezopasni limonin u dodiru s ozonom iz zraka stvara molekule opasnog formaldehida, poznatog uzročnika najtežih bolesti poput raka. ...
Ne morate platiti sve što dolazi na stol
Novo jelo ili piće ne plaćate, a ako ugostitelj odbije zamjenu naručeno niste dužni platiti. ...
Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Kršćani alkoholna pića smatraju darom od Boga
Objavljeno: 05.05.2019. 15:09  
Vjera i alkohol
Vjera i alkohol

Harare (Zimbabve)

 

Iako islam brani vjernicima pijenje alkoholnih pića budući da muslimani vjeruju kako sva potiču od Sotone i slabe savjest vjernika, ipak ga u mnogima proizvode. Tako je u Turskoj nacionalno piće raki (rakija od anisa) ili, na primjer, boukha (rakija od smokava) u Tunisu. Naravno, uz svu ostalu proizvodnju alkoholnih pića poput višestoljetne tradicije proizvodnje piva u Egiptu u kojem su 90 posto stanovništva muslimani, a tisućljećima je bilo glavna hrana siromašnih.

Kršćani alkoholna pića smatraju darom od Boga, ali pretjerano pijenje, odnosno opijanje, smatraju grijehom. I židovi imaju isto mišljenje. Uostalom, nije li kršćanstvo proisteklo iz židovske vjere?!

No ima i kršćana koji su protiv alkoholnih pića, posebno metodisti i evanđeoske skupine, dok je u nekim protestanskim skupinama vino ipak simbol Kristove krvi čime su prihvatljiva za pijenje.

Pivo je, svakako, najočigledniji primjer tolerancije raznih vjera prema alkoholnim pićima budući da ga tradicionalne rade monasi različitih vjera.

 

I mali podsjetnik

Šest velikih svjetskih religija su: budizam, hinduizam, islam, judaizam, kršćanstvo i taoizam, uz mnoštvo drugih manjih religija, raznih kultova i osobnih ili grupnih sustava vjerovanja.

  isprintaj članak