Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Um je svojevrstan mišić koji treba vježbati
Objavljeno: 06.06.2020. 07:39  
Vježbe za koncentraciju
Vježbe za koncentraciju

Ako biste otišli u teretanu i pokušali dizati utege samo da ustanovite jesu li vam ruke i noge slabe, odmah biste započeli vježbati da ojačate mišiće. Tako je to i s umom koji je isto svojevrstan mišić koji treba vježbati.

Usredotočite se samo na jednu stvar i osigurajte time puno bolje rezultate. Kada se tako usredotočite svaka vaša misao, dobrovoljna i nedobrovoljna, ide u smjeru postizanja rezultata. Kada usredotočite svoju misao, povećavate njenu snagu. 

Svrha ovih vježbi je steći kontrolu nad nevoljnim mišićnim pokretom.

 

Vježba 1: Sjedenje u stolici

Sjednite u udobnu stolicu i pogledajte koliko dugo možete mirno sjediti. To nije tako lako kao što se čini. Morat ćete usredotočiti svu pozornost na sjedenje. Pripazite da ne radite nikakve nevoljne mišićne pokrete. S malo vježbanja otkrit ćete da možete mirno sjediti bez pokreta mišića petnaestak minuta. 

U početku sjedite u opuštenom položaju pet minuta. Nakon što to uspijete, povećajte vrijeme na deset minuta, a zatim na petnaest. To je onoliko koliko je potrebno. Ali nikada se nemojte naprezati da ostanete mirni. Morate se potpuno opustiti. Otkrit ćete da je ova navika opuštanja vrlo dobra.

 

Vježba 2: Usredotočen pogled prema prstima

Sjednite na stolicu s glavom prema gore, a brada neka bude ispružena, a ramena opuštena. Podignite desnu ruku u ravninu s ramenom, pokazujući prema desnoj strani. Okrenite glavu na desno i usredotočite pogled prema prstima i držite ruku savršeno mirnom jednu minutu. Istu vježbu napravite s lijevom rukom. Kada postignete držati ruku savršeno stabilnom, povećajte vrijeme sve dok ovo ne uspijete punih pet minuta činiti. 

Kada ispružite ruku, okrenite dlan prema dolje budući da je to najlakši položaj. Usredotočenim pogledom na vrhove prstiju moći ćete razaznati držite li ruku potpuno mirnom.

 

Vježba 3: Usredotočite pogled na staklo

Malu čašu napunite do vrha vodom, primite je prstima i ruku ispružite ispred sebe. Usredotočite pogled na čašu i pokušajte držati ruku mirnom, bez primjetnom gibanja.  Učinite to najprije jedan trenutak, a zatim povećajte na pet minuta. Vježbu radite prvo jednom rukom, a zatim drugom.

  isprintaj članak