Znanstvenici upozoravaju na ozbiljne zdravstvene posljedice zbog klimatskih promjena
Kako toplinski valovi postaju sve češći, teži i duži, očekujemo još bolesti povezanih s toplinom i smrti, posebno među djecom, starijim osobama, osobama s kroni ...
Braća hrvatskog zmaja
Još su stari Latini govorili kako narod koji ne poznaje svoju prošlost nema ni svoju budućnost. ...
Lonely Planet proglasio najbolju regiju za putovanja u Srednjoj Aziji 2020.
Lonely Planet, australski turistički vodič, izabrao je Srednju Aziju kao najbolju regiju za putovanje u 2020. godini. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Kineski državljani činili su približno 17% posjetitelja Mijanmara
Objavljeno: 07.02.2020. 10:11  
Vlada Mjanmara suspendirala je vize za dolazak kineskim turistima
Vlada Mjanmara suspendirala je vize za dolazak kineskim turistima

Kineski turist nosi zaštitnu masku za vrijeme posjete pagoda Shwedagon u Yangonu


Sredinom siječnja kineski predsjednik Xi Jinping povijesno je posjetio Mjanmar s džepom punim obećanja. Xi se zavjetovao da će graditi i platiti velike nove infrastrukturne projekte kako bi povezao dva susjeda na dosad neviđene načine promocije trgovine u takozvanom kinesko-mjanmarskom gospodarskom koridoru, koji bi, ako se ostvari zamišljeno, poslužio kao uzor za njegovu širi poticaj za izgradnju puteva, odnosno putnih pravaca, u jugoistočnoj Aziji.

Brzo nakon izbijanja korona virusa, iznenada su dovedeni u pitanje veliki mjanmarski planovi. Naime, kao i druge države, Mijanmar je prestao izdavati vize za kineske turiste, dok je Ministarstvo hotela i turizma zatražilo od putničkih agencija da prestanu pružati usluge svim kineskim državljanima.

Te bi mjere mogle nanijeti težak udarac na rastuću, ali presudnu turističku industriju Mjanmara. Kineski državljani činili su približno 17% posjetitelja Mijanmara.

Za Mjanmar nije čudno što se isključuje od ostatka svijeta, iako je to u prošlosti činio iz političkih, a ne zdravstvenih razloga. Osim neodgovarajuće zdravstvene službe i desetljeća lošeg upravljanja pod vojnom vlašću, Mjanmar ima još problem nasljeđa iz prethodnih atavističkih režima, a to je činjenica da su njegove duge, porozne granice dobrim dijelom nesigurne zbog građanskog rata i akutnog nedostatka sigurnosne preme.

Ukupna dužina granica Mjanmara s različitim susjedima iznosi 6.158 kilometara, od čega je granica Mjanmar-Kina duga više od 2.204 kilometra, Tajland-Mjanmar 2.107 kilometara i Indija-Mjanmar 1.338 kilometara. Tu je i riječna granica s Laosom na Mekongu duga 238 kilometara i kopnena granica duga 271 kilometar s Bangladešom.

Većina graničnih područja su brdska i planinska. Ceste su malobrojne, a postoji ograničeni broj službenih graničnih prijelaza između Mjanmara i njegovih susjeda, uključujući Kinu.

Etnički i politički pobunjenici desetljećima su iskorištavali te otvorene granice kako bi krijumčarili oružje i trgovali krijumčarenim proizvodima. No u posljednjih nekoliko godina ilegalno useljavanje, prije svega iz Kine, postalo je veliki, novi problem središnjih vlasti. Prijev kineskih useljenika, od kojih mnogi imaju pravi Myanmarske identifikacijske iskaznice su demografiju mnogih područja, posebno grada Mandalaya.

Prema lokalnim, neslužbenim procjenama, oko 60% gradskog gospodarstva, uključujući trgovine i ključnu industriju, sada kontroliraju kineski državljani.

  isprintaj članak