Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Svjetski dan tune - bitne vrste koja zaslužuje to priznanje
Ribolov tune na Tihom oceanu nedvojbeno najbolji i najodrživiji na svijetu ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Sigurnost na prvom mjestu
Objavljeno: 07.07.2014. 12:19  
Vlastiti bazen i sigurnost
Vlastiti bazen i sigurnost

Uživanje u suncu i vodi , djeca se praćakaju na vodi i u vodi; jeste li se sada odlučili i nabavili vlastiti bazen? Usred vrta izgrađen je bazen, koji je pred vama i mami vas. Vlastiti bazen sa prekrasnom vodom, opremljen daskom za skakanje, podvodnim osvjetljenjem i prilaznim stubama. Zabava i odmor u svakom su slučaju zajamčeni, ali i sigurnost je također važna. U ovom članku ćete naći nekoliko savjeta kako svoj bazen učiniti pogodnim za upotrebu djeci i kućnim ljubimcima, imajući u prvom redu na umu sigurnost .

 

Sigurnost

Ako gradite bazen a u vašem kućanstvu ima djece i kućih ljubimaca, za vaš bi duševni mir moglo biti korisno znati da se neće dogoditi nikakve neugodne stvari.Veselje, odmor i zabava znače također da vlasnici bezbrižno mogu koristiti svoj bazen bez da stalno moraju paziti na djecu koja se igraju oko njega ili kućne ljubimce koji naokolo trčkaraju.

 

Ne želite utvrdu

Tko ima zatvoreni bazen, lakše mu je jer se u tom slučaju bazen može držati pod ključem, pa je siguran od novlaštenog korištenja. Ali koje mjere predostrožnosti se mogu poduzeti ako se radi o vrtnom bazenu? Pristup vodi može prouzročiti probleme, ako ima nenadziranih prilaza vrtu. Za razliku od prijašnjih vremena, danas više nije uobičajeno strogo ograđivanje zemljišta. Baš u četvrtima pogodnima za djecu, podmladak često radije koristi stražnji ulaz. Kao što svaka pedagoški osvještena obitelj zna, zabranama se postiže malo, jer baš zabranjenja područja imaju naročitu draž za djecu. Mjere kao rešetke ili plotovi otpadaju same od sebe, jer tko želi svoje slobodno vrijeme provoditi u nekoj vrsti utvrde. Bez obzira na to, plotove se ne može podići tako visoko da se preko njih ne bi moglo popeti. Dakle u određenim je slučajevima preporučljivo, ne samo vlastite potomke nego i susjedovu djecu upoznati s bazenom u svrhu prosvjećivanja.

Kao što je već spomenuto na drugom mjestu, gotovo je neizbježno imati prekrivač vrtnog bazena. U prvom redu da se bazen održi čistim, a drugo da se spriječi isparavanje jer se tako sprečava gubitak temperature, a treće iz sigurnosnih razloga. Navlaka se može izvesti na takav način da po njoj mogu hodati djeca, kućni ljubimci pa čak i odrasli.

U tu svrhu postoje stabilne cerade od PVC-a koje su dodatno ojačane aluminijskim cijevima. Jer za čas se dogodi da kod igre na ceradu padne lopta ili igračka koju se treba bez poteškoća dohvatiti. Samo se po sebi razumije da cerada mora biti tako osigurana da niti djeca niti životinje ne mogu niti namjerno niti slučajno dospjeti pod nju.

 

Koliko dubok treba biti bazen?

Često se pita koliko dubok, odnosno koliko velik treba biti ili smije biti bazen u idealnom slučaju. Veličina bazena se u prvom redu ravna prema onome što se od njega traži. Ako u obitelji ima aktivnih plivača koji žele trenirati svoju izdržljivost, bazen treba biti dug između dest i dvanaest metara. Ako se računa sa dva plivača, onda oni trebaju moći plivati u svojim stazama bez da smetaju jedan drugome, a to znači da bi bila dovoljna širina od oko četiri metra.

Pravilo je da se kod dubine ravna prema najmanjem odraslom članu obitelji. Tako je i u slučaju da plivača uhvati grč  sigurno da  može izaći iz bazena bez tuđe pomoći. Zbog sigurnosti može se još dati ugraditi šipke za držanje na kraćoj ili duljoj stranici bazena. Inače se veličina i dubina bazena ravanju prema zahtjevima korisnika. Ako npr. daska za skakanje treba pojačati faktor zabave na bazenu, dubina vode u bazenu bi trebala biti u području oko daske biti dubok 2,5 metra.

 

Sigurnost svakako ima mnogo veze s udobnosti 

Što je bazen udobniji i jednostavniji u svakodnevnoj upotrebi, to bolje.


Ulazi u bazen

Uobičajeno je, a vjerojatno djelomično i zbog jednostvanosti imati ljestve koje su okomito uronjene u vodu. Tome se nema što prigovoriti, međutim stube su udobnije, pogotovo ako imaju i rukohvat. Stube povrh toga imaju i prednost da se u njih može smjestiti razna dodatna oprema - kao mlaznice za masažu, instalacije za protumlaz i podvodni reflektori.

 

Kemikalije pospremiti na sigurno izvan dohvata djece

Korištenje baza podrazumijeva da se povremeno treba koristiti kemikalije, Većinom se prvatne bazene dezinficira proizvodima na bazi klora, a osim toga se rukuje tvarima za korekciju pH-vrijednosti (kiselinama i lužinama), algicidima i po potrebi sredstvima za flokiranje (spojevima metalnih soli).

Jasno je da ta sredstva treba skladištiti na ispravan način, što znači da niti u kojem slučaju ne smiju doći u ruke djeci.


  isprintaj članak