Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Svjetski dan tune - bitne vrste koja zaslužuje to priznanje
Ribolov tune na Tihom oceanu nedvojbeno najbolji i najodrživiji na svijetu ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Kriške karambole su izvanredno sredstvo za čišćenje predmeta od mesinga.
Objavljeno: 02.12.2016. 16:03  
Voće - ono što niste znali
Voće - ono što niste znali

Pustinjski nomadi često žive tjednima od jedne jedine ruke pune datulja dnevno


Svijetle smokve

Potječu s Bliskog istoka, Sredozemlja  i Izraela. One sadrže vrijedni voćni šećer i bogate su provitaminom A, kalcijem (dobar za kosti), kalijem, magnezijem, željezom i fosforom. Potiču probavu i stvaranje krvi. Suhe smokve sadrže tri puta više kalcija od drugog voća.

 

Kuglice od smokava

Te vrlo ukusne male smokve potječu iz gorja Zagros u Iranu. Zagros - smokve sazrijevaju i suše se na stablu, dok ne počnu od sredine kolovoza do kraja rujna s njega padati. Nema nikakvog umjetnog gnojenja, niti korištenja gnojiva i zaštitnih sredstava. Nasadi Zagros smokava su vrlo stari i već su djelomično bili napušteni. Zanimanjem tržišta za ovu vrstu smokava ta se tradicija uzgoja ipak nastavila. Budući da nemaju odgovarajući certifikat neke službene udruge, prodaju ih se kao divlje plodove.

 

Karambola (voćna zvijezda)

Domovina ploda zvjezdastog oblika su otok Java i jugoistočna Azija. Rebrasto voće nježne i prhke građe, kriške kojega imaju oblik peterokutne zvijezde. Zrela je kad koža postane zlatno-žuta, tanka i poput voska glatka, a rebra po rubovima dobiju smeđu boju. Plodovi karambole dugački do 12 cm rastu na malim grmovima i stablima. Meso ploda varira od hrustavog, sočnog i slatkog pa do pikantno trpkog okusa. Karambole su bogate mineralnim tvarima (kalcij, magnezij, fosfor i željezo) te sadrže provitamin A i vitamine B i C. Prije jedenja karambolu ne morate guliti, ali valja obrezati vrhove rebara pa onda voće narezati na kriške. Karambola je izvrstan appetizer (snack), atraktivni prilog (garnitura) uz jela od riba ili sastavni dio egzotičnih salata s jastogom ili piletinom. 

Savjet: kriške karambole su izvanredno sredstvo za čišćenje predmeta od mesinga. Utrljati, pustiti kratko vrijeme da djeluje i nakon toga ispolirati.

 

Satsumas

Satsumas potječe iz jugoistočne Azije i ono je osobita vrsta nastala križanjem mandarina na koju podsjeća i svojim oblikom. U pravilu nema ni koštice, ali zato ima zaista glatku i tanku kožu koju se lako odvaja od ploda. Meso je boje naranče, vrlo sočno, s malo kiseline. Posebno vrijedan je visok udjel vitamina C: u 100 g satsumas sadrži 40 mg vitamina C. Satsumas sadrži također vitamin A, anorganske elemente u tragovima te mineralne tvari.

 

Banana čips

Čips od banana proizvodi se u zemljama jugoistočne Azije kao grickalica. U tu svrhu se još nesazrele banane reže na kriške i nakon toga prži u kokosovom ulju. Jednokratno ih se prelije glazurom sa sirupom, a potom se kriške suši. Čips od banana sadrži kalcij, željezni natrij, magnezij, kalij i vitamin A.

 

Datulja

Meso je žuto ili zlatno smeđe u obliku izduženog grožđa. Kad sazrije, tanka zlatno-smeđa kožica propušta svjetlo. Ovu pustinjsku voćku se jede cijelu, pritom pazeći na nejestivu košticu. Porijeklom je s Bliskog istoka i spada u prvo kultivirano voće. Bogata je voćnim šećerom, kao i kalcijem, kalijem, željezom, fosforom, vitaminom A i D. Pustinjski nomadi često žive tjednima od jedne jedine ruke pune datulja dnevno.

 

Sušene šljive

Suhe šljive daju u koncentriranom obliku vitamin A, tj. beta-karotin, mineralne tvari te nešto magnezija i balastne tvari. Kod sušenih šljiva valja pojačati oprez jer sadrže posebnu mješavinu voćnih kiselina, koje često prekomjerno potiču probavu. Izvrsne su za proljetnu dijetu i kao prirodna pomoć pri probavi.

 

Jabuke

Ljuske jabuka su iznimno bogate pektinom, a meso ploda sadrži više od 20 mineralnih tvari. Zbog visokog sadržaja voćnih kiselina, jabuku se naziva i "prirodnom četkicom za zube". Pored toga su bogate vitaminima (A, B1, B2, C, E). Jabuke regulirajuće djeluju na aktivnost crijeva i jednostavno važe kao "medicinsko voće". U narodnom nauku o zdravlju uvijek je bila preporučivana protiv skorbuta, protiv krvarenja zubnog mesa i labavljenja zubiju. Posebno značenje imaju mineralne tvari kao što su željezo (protiv slabokrvnosti), fosfor (za umne radnike) i kalcij (za stvaranje i očuvanje kostiju i zubiju).

 

Ananas

Bogat je voćnim kiselinama. Sadrži vitamine A, B1 , B 2 i isto toliko vitamina C kao i limun. Sadrži puno enzima, posebno bronetaina i vrlo dobro djeluje na probavu kod ljudi koji imaju problema za želučanom kiselinom.

 

Papaja

Voće kruškolikog oblika varira veličinom ali obično je velika kao dvije-tri šake. Tvrda je i zelena ako nije dozrela. Raste u obliku grozdova na do 10 m visokim stablima. Papaje obiluju provitaminom A i vitaminom B2 te u dovoljnoj mjeri vitaminom C (60- 70 mg / 100 g). Nadalje sadrže mineralne tvari i elemente kalij, kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zrele su kad koža dobije narančastu ili zlatno-žutu boju i kad popusti pod nježnim pritiskom.

Kad se papaju prereže uzduž, otkrit će se čvrsto i sočno meso ploda narančaste ili losos-crvene boje s malim, crnim, nejestivim sjemenkama u sredini. Okus je poput lubenice; podsjeća na jagode i marelice. Lopaticom izvadite sjemenje, nožem oljuštite kožu i voće narežite na kriške. Poslužite s nekoliko kapljica soka limete.

  isprintaj članak