Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Postoji voće koje itekako deblja
Objavljeno: 28.08.2020. 04:39  
Voće s malo šećera
Voće s malo šećera

Malina jedno od plodova koji odlično zasićuje, a dobra je i za probavu

Iako voće sadrži puno drugih zdravih hranjivih sastojaka, neko voće ima više šećera od drugih. Srećom, riječ je o jednostavnim šećerima. Donosimo popis voća s najmanje šećera.

 

Avokado

Iako avokado ne spada u najomiljenije voće, trebalo bi ga više jesti. Ima svega 0,7 grama šećera na 100 grama voća! To je manje od jedan posto šećera, iako je udio ugljikohidrata (čitaj vlakana) čak osam posto. Ima i puno zdravih masti koje će pomoći da se osjetite sitim. Stoga je avokado odličan za dijabetičare i ljude na raznim dijetama.

 

Dinja

Ljeto je i prava sezona dinja koje su ipak manje omiljene od lubenica. Šteta. Vrlo je bogata beta-karotenom o čemu svjedoči njena boja, ima dosta vitamina i minerala, a samo osam posto šećera.

 

Grejp

Grejp je citrusno voće dostupno cijele godine. Ima samo sedam posto šećera i stoga je omiljen kod ljudi na dijeti. Dodatno sadrži enzime koji sagorijevaju masnoću. No, valja biti oprezan budući da može loše utjecati na neke lijekove protiv visokog tlaka, visokog kolesterola i aritmije srca. Ako uzimate lijekove za ove bolesti, obavezno odaberite drugo voće.

 

Jagode

I jagode su ugodno iznenađenje. Uprkos činjenici da su slatke i ukusne imaju svega 4,9 posto šećera, a vlakana upola manje. Sa samo 10 dekagrama jagoda zadovoljit ćete dnevne potrebe tijela za C vitaminom.

 

Kivi

Kao i svo prethodno voće, kivi je bogat vitaminom C, ali sadrži nešto više šećera od njih, devet posto, ili devet grama na 100 g voća. Dobra stvar je što je dostupan tijekom cijele godine i pravo je sredstvo za jačanje imuniteta, posebno u zimskim mjesecima.

 

Kupine

Kupine sadrže oko 4,9 posto šećera pa ih možete bezbrižno jesti. Količina šećera je kao kod jagoda, pa se nemojnmo čuditi što su tako ukusne i slatke, a zdravlju će pridonijeti obilje antioksidanata, dvostruko više vlakana negoli kod jagoda, obilje željeza, kalija, bakra, mangana, vitamina C i B, te provitamina A.

 

Limun i limeta

Zbog velikih količina C vitamina, limun i limeta, kao i ostali citrusi, kiselo su voće koje ne sadrži puno šećera. U limunu ga je 2,5, a u limeti 1,7 posto.

 

Lubenice

Lubenice zu zaštitni znak ljeta i vrlo su bogate šećerom. Sadrže šest posto šećera, malo vlakana i proteina kao i vitamina i minerala. Zato imaju dosta željeza i magnezija, a zahvaljujući činjenici da je osnovni sastojak voda, odlične su za dijetu budući da stvaraju osjećaj sitosti.

 

Maline

Neočekivano, maline sadrže samo 4,4 posto šećera, iako je sadržaj ukupnih ugljikohidrata oko 12 posto. To znači da cijelo pakiranje od 125 grama, koje možete pronaći u trgovinama, ima samo jednu žličicu šećera. Ima dvostruko više vlakana, pa je malina jedno od plodova koji odlično zasićuje, a dobra je i za probavu.

 

Naranče

Naranč su zimsko voće broj jedan po mišljenju mnogih, a bogat sadržaj vitamina i minerala bez pretjerivanja u šećerima vjerojatno je presudan za takav stav. Naranče imaju oko devet posto šećera.

  isprintaj članak