Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Hasanaginicu je Alberto Fortis prvi put čuo u ovom kraju
Objavljeno: 30.01.2019. 13:49  
Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
  • Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
  • Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
  • Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
  • Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
  • Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
  • Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
  • Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića

Dalmatinska zagora biljež sve veći porast broja turista. Nedirnuta priroda s mnoštvom neobičnosti, prehrana puna ugodnih mirisa i okusa, srdačnost ljudi, te mnogi kulturni sadržaji, priče i legende jamstvo su nezaboravnog uživanja. 

 

Vrgorac je grad koji u sebi povezuje Dalmaciju, Dalmatinsku zagoru i susjednu Hercegovinu. Ovdje su se kroz povijest miješale različite kulture i utjecaji. Ovo je područje bilo naseljeno još u kameno doba, a kasnije su slijedili Iliri, Rimljani, Hrvati. Tragove su ostavili i mnogi osvajači ovih prostora čime je dobivena prekrasna lepeza povijesnih utjecaja.

U ranom srednjem vijeku izgrađena je značajna srednjovjekovna utvrda koja je bila središte Rastočke župe u sastavu glasovite Neretvanske kneževine. Kasnije su ovim krajem gospodarili knezovi Radivojevići-Jurjevići i upravo iz tog razdoblja ostalo je dosta sačuvanih spomenika. Jedan od njih je i srednjovjekovna tvrđava Gradina koja ipak nije odoljela turskoj sili. Turci su ovim gradom gospodarili preko dvjesto godina i za uspomenu su mu ostavili sedam sačuvanih kula koje se postupno obnavlja i dobivaju kulturno-turističke sadržaje. 

 

U jednoj od tih kula - kuli Kapetanović, rodio se pjesnik Tin Ujević, a danas su u njoj sadržaji vezani uz kulturu. Kad smo kod pjesništva spomenimo i pjesmu o Hasanaginici koja se na neki način povezuje s ovim krajem. Nju je Alberto Fortis prvi put čuo u ovom kraju boraveći kao gost u vojvode Pervana i toliko mu se svidjela, da ju je objavio u svojoj knjizi. A iz njegove knjige se proširila cijelom Europom ostavljajući dubok trag na tadašnju pjesničku i književnu europsku elitu. 

 

Nakon Turaka stižu Mlečani koji u podnožju brda Radović pronalaze bitumenoznu mineralnu tvar zvanu „paklina" koja je služila za asfaltiranje ulica, pa su njome bile prekrivane ulice Beča i New Yorka i premazani su stupovi na kojima leži Venecija. Vlasnici su se mijenjali dok je rudnik bio isplativ, a danas se njegove rudarske vrijednosti vidi upravo u turizmu. 

 

Turisti koji dođu u Vrgorac mogu se penjati po obližnjim planinama, spuštati u rudarska okna, voziti biciklističkim stazama ili jednostavno brati ljekovito bilje. Na rijeci Matici se može loviti lijepe primjerke riba ili jednostavno provozati tradicionalnim brodicama - trupicama.

 

„S Tinom u Vrgorcu"

Vrgoračko područje je poznato po proizvodnji najkvalitenijih jagoda u Dalmaciji, ali i po kvalitenim bijelim i crnim vinima i sve više po proizvodnji voća. Kućna radinost nudi sve više originalnih suvenira. U kulturnom životu Vrgorca važno je obilježavanje godišnjice rođenja Tina Ujevića, kada se održava manifestacija „S Tinom u Vrgorcu". 

Nedaleko od Vrgorca nalazi se i druga značajna turistička odredišta. Tako se nakon 36 kilometara vožnje može kupati u Makarskoj, Baćinska jezera su udaljena svega 24 kilometra, a Međugorje 28 kilometara. Nisu daleko ni čuvena imotska jezera do kojih je tek 38 km. 

 

Na kraju spomenimo i  „Biklijade". To su manifestacije na kojima se promovira tzv. bikla koja je tradicionalno piće vrgoračkog kraja, a pije se od davnina. Ona je mješavina mladog, još neprovrelog, crnog vina i kozjeg mlijeka, izvrsnog je okusa, a njena nježna boja ciklame čini je ugodnom i za oči. O njenim afrodizijačkim svojstvima u ovom se kraju zna od davnina.


  isprintaj članak