Opasni osvježivači prostora
Istraživanja su pokazala da bezopasni limonin u dodiru s ozonom iz zraka stvara molekule opasnog formaldehida, poznatog uzročnika najtežih bolesti poput raka. ...
Ne morate platiti sve što dolazi na stol
Novo jelo ili piće ne plaćate, a ako ugostitelj odbije zamjenu naručeno niste dužni platiti. ...
Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Hasanaginicu je Alberto Fortis prvi put čuo u ovom kraju
Objavljeno: 30.01.2019. 13:49  
Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
  • Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
  • Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
  • Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
  • Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
  • Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
  • Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića
  • Vrgorac - grad Hasanaginice i Tina Ujevića

Dalmatinska zagora biljež sve veći porast broja turista. Nedirnuta priroda s mnoštvom neobičnosti, prehrana puna ugodnih mirisa i okusa, srdačnost ljudi, te mnogi kulturni sadržaji, priče i legende jamstvo su nezaboravnog uživanja. 

 

Vrgorac je grad koji u sebi povezuje Dalmaciju, Dalmatinsku zagoru i susjednu Hercegovinu. Ovdje su se kroz povijest miješale različite kulture i utjecaji. Ovo je područje bilo naseljeno još u kameno doba, a kasnije su slijedili Iliri, Rimljani, Hrvati. Tragove su ostavili i mnogi osvajači ovih prostora čime je dobivena prekrasna lepeza povijesnih utjecaja.

U ranom srednjem vijeku izgrađena je značajna srednjovjekovna utvrda koja je bila središte Rastočke župe u sastavu glasovite Neretvanske kneževine. Kasnije su ovim krajem gospodarili knezovi Radivojevići-Jurjevići i upravo iz tog razdoblja ostalo je dosta sačuvanih spomenika. Jedan od njih je i srednjovjekovna tvrđava Gradina koja ipak nije odoljela turskoj sili. Turci su ovim gradom gospodarili preko dvjesto godina i za uspomenu su mu ostavili sedam sačuvanih kula koje se postupno obnavlja i dobivaju kulturno-turističke sadržaje. 

 

U jednoj od tih kula - kuli Kapetanović, rodio se pjesnik Tin Ujević, a danas su u njoj sadržaji vezani uz kulturu. Kad smo kod pjesništva spomenimo i pjesmu o Hasanaginici koja se na neki način povezuje s ovim krajem. Nju je Alberto Fortis prvi put čuo u ovom kraju boraveći kao gost u vojvode Pervana i toliko mu se svidjela, da ju je objavio u svojoj knjizi. A iz njegove knjige se proširila cijelom Europom ostavljajući dubok trag na tadašnju pjesničku i književnu europsku elitu. 

 

Nakon Turaka stižu Mlečani koji u podnožju brda Radović pronalaze bitumenoznu mineralnu tvar zvanu „paklina" koja je služila za asfaltiranje ulica, pa su njome bile prekrivane ulice Beča i New Yorka i premazani su stupovi na kojima leži Venecija. Vlasnici su se mijenjali dok je rudnik bio isplativ, a danas se njegove rudarske vrijednosti vidi upravo u turizmu. 

 

Turisti koji dođu u Vrgorac mogu se penjati po obližnjim planinama, spuštati u rudarska okna, voziti biciklističkim stazama ili jednostavno brati ljekovito bilje. Na rijeci Matici se može loviti lijepe primjerke riba ili jednostavno provozati tradicionalnim brodicama - trupicama.

 

„S Tinom u Vrgorcu"

Vrgoračko područje je poznato po proizvodnji najkvalitenijih jagoda u Dalmaciji, ali i po kvalitenim bijelim i crnim vinima i sve više po proizvodnji voća. Kućna radinost nudi sve više originalnih suvenira. U kulturnom životu Vrgorca važno je obilježavanje godišnjice rođenja Tina Ujevića, kada se održava manifestacija „S Tinom u Vrgorcu". 

Nedaleko od Vrgorca nalazi se i druga značajna turistička odredišta. Tako se nakon 36 kilometara vožnje može kupati u Makarskoj, Baćinska jezera su udaljena svega 24 kilometra, a Međugorje 28 kilometara. Nisu daleko ni čuvena imotska jezera do kojih je tek 38 km. 

 

Na kraju spomenimo i  „Biklijade". To su manifestacije na kojima se promovira tzv. bikla koja je tradicionalno piće vrgoračkog kraja, a pije se od davnina. Ona je mješavina mladog, još neprovrelog, crnog vina i kozjeg mlijeka, izvrsnog je okusa, a njena nježna boja ciklame čini je ugodnom i za oči. O njenim afrodizijačkim svojstvima u ovom se kraju zna od davnina.


  isprintaj članak