Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ribolov
Za štuku se nekada vjerovalo da je besmrtna
Objavljeno: 26.12.2014. 20:21  
Vrijeme je za štuku
Vrijeme je za štuku

Jesen i prvi mrazevi na našim vodama navješćuju početak pune sezone ribolova na jednu od najatraktivnijih riba naših voda. Riječ je o štuki, riječnom vuku, koju sportski ribolovci posebno cijene.

 

Naoružana "do zuba"

Kao malo koja riba naših slatkih voda naoružana je “do zuba” oštrim zubima. Jedina je slatkovodna riblja vrsta u našim krajevima za koju je pouzdano zabilježeno da je napala i čovjeka. Kada je gladna juriša na sve, pa i na plijen veći od sebe. Njemački časopis “Blinker” zabilježio je prije desetak godina fotografije nogu kupača koje je u plićaku napala štuka. Zabilježeni su i primjeri napada štuke za gubicu krave koja je u plićaku pila vodu.

 

Za štuku se nekada vjerovalo da je besmrtna

Za štuku se nekada vjerovalo da je besmrtna. U tome ima dosta istine ako se zna da je štuka jedna od najstarijih vrsta riba koje nastanjuju vode zemljine kugle već tisućljećima, gotovo nepromijenjenog izgleda, izgleda i ćudi. Kažu da su, zahvaljujući njenim osobinama, stručnjaci izmislili raketni pogon. Ako ste vidjeli kako štuka napada svoj plijen onda će vam to zazvučati sasvim točno. Strpljivo čeka da plijen naiđe blizu njena obitavališta, pušta ga na daljinu udara i tada - eksplodira. Kažu da se brzina koju razvije u prvih nekoliko sekundi može usporediti samo s onom koju razviju rakete. I ne vidite da je izletjela iz raslinja, a već je ručak završio u njenom ždrijelu. Naravno, ako nije bio veći pa ga štuka okreće i guta “od glave”.

Ima dana kada štuka “neće”. Zauzme karakterističan položaj svojom pačjom gubicom prema dolje i - miruje. Tada možete satima bacati svoje najučinkovitije varalice, žive ribice, a da se ona ne pomakne ni za centimetar. Nema te vibracije na koju će ona tada reagirati. Tada u njenoj blizini bez straha plivaju i ribice koje su inače njen najčešći plijen. Kao da znaju da im štuka neće ništa. Skupina engleskih biologa tvrdi i da znaju. Proučavajući fenomene boja i njihova značenja kod riba, znanstvenici su zaključili da ribe (šarene ribice iz afričkog jezera Malawi) mijenjaju šare i boju prema dobu dana i raspoloženju. Slično je i kod štuke koja mijenja boju pa ostale ribe, kao na velikom ekranu, mogu pročitati: “Sita sam! Trenutno ne uzimam hranu.”

 

Sportska riba broj 1

U svakom slučaju, štuka je za mnoge sportske ribolovce nizinskih voda sportska riba broj jedan. Cijenjen sportski protivnik, bolje reći suparnik. Pravi sportski ribolovac poslije ulova štuku vraća natrag u vodu. “Ulovi i pusti” filozofija je sportskog ribolova koja je osvojila svijet. S razlogom.

Vodeći svjetski štukolovac, čovjek - štuka Jan Eggers, čovjek koji je do sada ublinkao po cijeloj kugli zemaljskoj više od 1000 štuka težih od 10 kg, rekao nam je za jednog zajedničkog ribolova u Finskoj: “Ako ne pustite štuku tešku kilogram, nećete moći uloviti onu od 5 kg. Ako pak ne pustite štuku tešku 5 kg koju ste ulovili, nikada nećete moći uloviti onu tešku 10 kg.”

I tu je tajna u svim onim ulovljenim štukama teškim 10 i više kilograma, koje su vraćene natrag u vodu.

 

U Hrvatskoj je samo sjeverna štuka

U svijetu živi više vrsta štuka. U našima samo jedna - sjeverna štuka. Na žalost, zbog prekomjernog izlovljavanja i slabe zaštite, u nekim se našim vodama prorijedila. Najviše voli nizinske rijeke mirnijeg toka, razne bajere, ribnjake, mrtvice, jame, rukavce, veća jezera, a ima je i u nekim salmonidnim vodama. Najbolje vode za ribolov štuke u Hrvatskoj su: Kupa, Korana, Sava, Drava, Odra, Dunav, šljunčara Ozalj, jezero Rakitje, bajer Šumbar, Švičko jezero, mnogobrojni dunavci, stare dravice i savice. Koliko se zna, na sportski način najveću štuku u Hrvatskoj ulovio je 1986. na Kupi stanoviti gospodin Pelc. Ta je štuka bila teška 19,30 kg. Prema evidencijama koje posljednjih devet godina vodi mjesečnik za sportske ribolovce “Ribiči i ribe”, u svom natjecanju za “Veleulov godine” najveću štuku do sada ulovio je Josip Dasović iz Gornje Švice na žličastu varalicu, blinkeraškim priborom i najlonom promjera 0,35 mm. Štuka je bila teška 14,10 kg (115 cm), a ulovljena je 1995. na Švičkom jezeru. Ove godine vodeća štuka Veleulova je ona Gojka Miletića, koji je 14. svibnja na jezeru Lepenica kod Fužina na kedera (klen) ulovio štuku tešku 10,90 kg (112 cm).

 

Tri načina sportskog ribolova

Kad su u pitanju tehnika i taktika ribolova štuke tri su moguća načina sportskog ribolova. Najrašireniji je svakako ribolov živom ribicom, dubinskim tehnikama (sa ili bez plovka), čekanjem. Iako statična, ova tehnika je iznimno atraktivna, popularna i učinkovita. Dosta čest je ribolov varalicom. Blinkeraška tehnika je atraktivna jer je ribolovac u pokretu, tijekom ribolova može potražiti velike površine vode na kojoj lovi. I konačno, treća tehnika ribolova, najrjeđa kod nas, je ribolov štuke umjetnom muhom. Mušičarskom tehnikom, ali u stvari na imitacije malih riba - streamere.

Za početak jesenskog dijela sezone ribolova na štuku preporučamo krenite s blinkerom na vodu. Za takav način ribolova potreban vam je lak štap, dužine do 2,70 m, akcije B, težine bacanja do 80 grama, kotur kapaciteta kalema 200 m najlona promjera 0,30 mm (preporučamo upotrebu najlona promjera do 0,30 mm i obaveznu upotrebu čelične sajlice), bržeg prijenosa. Od varalica na raspolaganju vam je široka paleta najrazličitijih varalica. S voda stižu vijesti da su najučinkovitiji veći leptiri i žlice (tipa effzzet), te potom vobleri i silikonci.

Odlučite li se za dubinsku tehniku i žive kedere, upotrijebite najlon promjera do 0,40 mm, jače štapove i role većeg kapaciteta kalema. Štapovi mogu biti akcije B, pa i C (mekši, radi lakšeg izbacivanja mekanih mamaca - kedera, na veće daljine), težine bacanja i preko 100 grama. Obavezno montirajte čeličnu sajlicu prije trokuke ili dvokuke udice. Što se sistema tiče, možete odabrati, ovisno o dobu dana i vodi na kojoj lovite neki od ova četiri na crtežu. Na sva četiri su tzv. “balerina montaže”. Na prvom je lagani sistem bez olova. Na drugom je klasična “balerina”. Na trećem je “grund” za dno (za dublje vode s čistim dnom), a ne četvrtom dubinska “balerina” u kombinaciji s klizećim plovkom.


  isprintaj članak