Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Ako ste u drevnoj povijesti i prirodnim čudima, Wuhan je grad za vas!
Objavljeno: 04.02.2020. 09:46  
Wuhan – danas kineski najpoznatiji grad
Wuhan – danas kineski najpoznatiji grad

Privlačan glavni grad pokrajine Hubei u središnjoj Kini, smješten na ravnici Jianghan, Wuhan je danas vjerojatno najpoznatiji kneski grad, nažalost, zbog korona virusa. Sastoji se od tri drevna grada i dijeli ga najveća azijska rijeka - rijeka Jangce. Ovaj industrijski i komercijalni centar ima izvrsna mjesta kulture, bujne parkove, spokojna jezera i uspješnu četvrti za zabavu i noćni život!

Wuhanove gusto nabijene ulice prožete su bogatim, aromatičnim mirisom jeftinih domaćih jela. Posebno je omiljen Wuhanov osnovni zajutrak: topli suhi rezanci! A Doupi, omlet ispunjen prženom ljepljivom rižom, s grahom i mljevenom svinjetinom nešto je što treba obavezno kušati!

 

U Wuhanu je ispisano 3500 godina povijesti 

Wuhan je pun bogat kako sunčevim zrakama tako i oborinama. Ljeta su vlažna s najvišom temperaturom od 38° C, dok su zime hladne i vlažne. Vrijeme između ožujka i svibnja je najugodnije. Tada je cvijeće je u punom cvatu, posebno trešnja koja privlači brojne turiste.

 

Glavne zanimljivosti u Wuhanu

Žuti toranjski kran

Na vrhu Snake Hillsa ponosno stoji popularni toranj Žuta dizalica. Izvorno izgrađena kao promatračnica prije 1800 godina u vojne svrhe, sada je vrhunska turistička atrakcija s panoramskim pogledom na grad. U vrijeme dinastije Tang brojni pjesnici su svojom prisutnošću krasili toranj i iza sebe ostavili obilje poznatih pjesama. Klasično pjesništvo koje se isprepliće sa suvremenom ljepotom kule pridonijelo je da kula postane jedno od najupečatljivijih simbola Wuhana!

U u obližnjoj čajdžinici se možete opustiti ili uživati u zabavi poput nastupa tradicionalnih kineskih glazbenika. Ili se možda uputiti do dna brda i istražiti Muzej revolucije.

 

Rijeka Yangtze

Najveće rijeka u Kini, i treća po veličini na svijetu, rijeka Jangce duga je oko 6.300 km. Naravno da je kao najveći vodeni sustav u Kini od velike važnosti za zemlju - povijesno, gospodarski i kulturološki. Jangce vijuga od planina Tanggula i ulijeva se u Istočno kinesko more u Šangaju i vrlo je omiljena za krstarenja.

 

Sveučilište Wuhan

Putnicima je najbolje u Wuhan otputovati u ožujku i neizostavno obići Wuhan University Campus kada cvatu trešnje, šljive i breskve, a ispred studenstskog doma nalazi se avenija Cherry Blossom s oko 200 japanskih rascvjetalih trešanja. Mjesto zai savršen selfie!

 

Planina Mulan 

Ova planina u regiji Hubei dobila je ime po velikom ženskom generalu Mulanu. Visoka je 1900 metara, poznata je kao nacionalni geološki park, a još poznatija kao planina taoizma. Na vrhu planine su drevne vjerske građevine.

  

Čarobno područje Istočnog jezera

Smješteno u središnjem Wuhanu, slikovno Istočnog jezera prostire se na površini od oko 33 četvornih kilometara. Park oko njega podijeljen je na četiri područja s jedinstvenim osobinama.

 

Pokrajinski muzej Hubei

Smješten u okrugu Wuchang, pokrajinski muzej Hubei jedini je sveobuhvatni muzej u toj pokrajini. U njemu se nalazi preko 200.000 povijesnih i kulturnih izložaka, uključujući keramiku, porculan, žad, broncu i drevne glazbene instrumente. Štoviše, od ovih relikvija, njih 812 navedeni su kao prvoklasne relikvije Kine, a 16 ih se smatra nacionalnim blagom.

Posebno je značajna u kojoj je dvorana Chu kulture naglašena regionalnu kulturu države Chu. Nešto što je obavezno za ljubitelje povijesti koji žele naučiti više o tome kako su nekada živjeli drevni Chu ljudi!

 

Hubu Lane

Jedna od najpoznatijih ulica u Wuhanu s više od 400 godina povijesti, Hubu Lane dugačak je 150 metara sa štandovima s hranom, trgovinicama i mjestima za zabavu. Poznata je i kao Ulica snack. Zapravo, Hubu Lane je uglavnom poznata po tome što nudi izvornu hranu za zajutrak - najvažniji obrok dana!

 

Guiyuan hram

Poznat kao Hram izvorne čistoće, budistički hram Guiyuan jedan je od četiri najbolja hrama u Wuhanu. U stvari, riječ Guiyuan znači nadići ograničenje postojanja i umiranja i vratiti se čistoći i spokoju.

Iako je budistički, hram Guiyuan odlikuje prekrasno osmišljen vrt. Ostale značajne građevine u hramu su Depozitar budističkih tekstova  s budističkim relikvijama, budističkim svetim spisima, kipovima Buddhe i još mnogo toga, dvorana Velikog Buddhe i dvorana Arhat s 500 kipova Arhata (ljudi koji su daleko napredovali na putu prosvjetljenja, ali koji možda nisu dostigli punu budizmu). 

 

Pješačka ulica Jianghan

Poznata trgovačka pješačka ulica u Wuhanu, Jianghan Street ima povijest dugu više od stotinu godina. Duga je 1210 metara, a široka od 10 do 25 metara! Simbolizirajući trgovački i suvremeni Wuhan, ulica Jianghan jedna je od glavnih poslovnih ulica u državi! Duž ulice su zgrade različitih arhitektonskih stilova s dosta zanimljiv drevnih europskih zgrada, gostionice s domaćim jelima poput rezanaca s goveđim mesom, začinjene patke i slično, robne kuće i trgovine. Savršeno za one koji žele trošiti novac!

Sve u svemu, sama ulica je građevinski muzej 20. stoljeća! 

 

Kazalište Han Show

Han Show Theatre, kazalište izgrađeno u obliku fenjera nudi zadivljujući kazališni, akrobatski vodeni spektakl - Han Show kao počast suštini Han kulture.

Tri jedinstvene karakteristike ovog kazališta uključuju pomična sjedala za gledalište, bazen od 10 milijuna litara i tri pomična LED ekrana - osmišljena da budu najveća na svijetu! Stoga nije ni čudo što je ovo ikoničko kazalište arhitektonsko čudo opremljeno s inovativnom tehnologijom u cilju stvaranja uzbudljivog spektakla - cilju koji su uspjeli postići!


  isprintaj članak