Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Gledam, čitam i – ne vjerujem!
Objavljeno: 14.01.2021. 08:49  
Za cijepljenje protiv korona virusa
Za cijepljenje protiv korona virusa

Bukchon i novi dio grada, Seoul, Republika Koreja (slikao: Jay Lee)

Krenula medijska hajka, posebno na društvenim mrežama, protiv cjepiva i cijepljenja protiv korona virusa temeljeno na nekoliko loših popratnih pojava kod cijepljenih osoba.

Napominjem: nekoliko!

Zato vas pozivam da ne nasjedate na senzacionalističke objave medija kojima je jedini cilj zaraditi od oglašivača, a to mogu samo ako postignu veliku čitanost, gledanost i slušanost. Uostalom, zašto se ne biste osigurali i sigurnije krenuli na neko lijepo putovanje i vidjeli ljepote i uživali u nevjerojatnim motivima Seoula (na slici)? Da, cijepljene osobe će biti u prednosti.

 

Jesu li strašne te loše popratne pojave?

Svakako jesu neugodne za cijepljene osobe koje su ih doživjele. No, svaki lijek ima popratne pojave (nuspojave), od kojih neke mogu biti vrlo neugodne i čak dovesti do smrti. Naime, svaki lijek liječi, ali i truje. Hoćemo li ga, u slučaju potrebe, piti (koristiti) ili odbaciti? Prirodno je da ćemo ga koristiti. Zato i postoji!

Popratne pojave ima i mlijeko koje ćete popiti, a ukoliko ne podnosite laktozu ubrzo ćete završiti na zahodskoj školjci s proljevom. I ako se prejedete pršuta ili nekog drugog slanijeg suhomesnatog proizvoda koji će dovesti do povišenja tlaka,a možda i moždanog udara!

 

Ne zna se sigurno koliko cjepivo protiv korona virusa štiti, ali pomaže

"Cjepivo nas učinkovito štiti od razvoja simptoma covida-19. Nećemo razviti simptome. Nećemo kašljati, neće nas mučiti glavobolja, niti vrućica.” – izjavila je u razgovoru za radio Val 202 Zarja Mušič, evolucijska antropologinja, biologinja i kognitivna znanstvenica, koji je također uključen u projekt Covid-19 Tracker.

Dodala je: "Koja je neizravna učinkovitost, odnosno koliko je cjepivo uspješno spriječiti zarazu, a time i širenje virusa, još ne znamo...". No, činjenica da oboljeli neće patiti već su dobar znak i poruka.

 

Samo se jednom cijepiti i ostati zaštićen čitav život

Osobno sam cijepljen protiv mnogih bolesti kojima bih se mogao zaraziti na svojim putovanjima budući da me znatiželja vodi na mjesta koja turisti uobičajeno ne obilaze. I protiv bjesnoće iako sa životinjama nemam nikakvih poteškoća. Dapače, vole me, a o čemu svjedoči jedan slučaj sa zmijom koja se omotala oko šake drage prijateljice. Čim sam sjeo na drugi kraj trosjeda, zmija (boa) me osjetila (pretpostavljam moju bioenergiju) i „sretna" dopuzala do moje šake, obmotala se oko nje i žmirkala dok sam je češkao po glavici. 

Dakle, cjepiva su dobra stvar. Možda su najbolji primjer riječi prof. dr. sc. prim. Darka Ropca, dr.med., u mojoj emisiji Željko Marušić i gosti (nalazi se i na Youtube kanalu), o rezultatima cijepljenja protiv gripe i o virusima samima. I kako je dobro odlaziti na bioenergiju (u ovom slučaju radi jačanja imuniteta), odnosno koristiti tzv. alternativnu, odnosno komplementarnu, medicinu, a koju preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija.

  isprintaj članak