Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Mirovinu prima već 68 godina!
Više od 500 građana Srbije prima mirovinu duže od pola stoljeća! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Izložba Marine Fernežir u Velikoj galeriji Zaboka od 15. rujna do 13. listopada
Objavljeno: 12.09.2017. 12:23  
Zabok: Otvorenje izložbe Hommage gradovima Europe 15 rujna 2017. u 18 sati
Zabok: Otvorenje izložbe Hommage gradovima Europe 15 rujna 2017. u 18 sati
  • Zabok: Otvorenje izložbe Hommage gradovima Europe 15 rujna 2017. u 18 sati

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaboku i Pučkog otvorenog učilišta Zabok bit će 15. rujna, s početkom u 18 sati, otvorenje izložbe slika Marine Fernežir na kojem će glazbeni gost biti Nikola Vranić (John John Raven August).

 

"Kada sam prvi puta pogledala slike iz ciklusa "Hommage gradovima Europe", pomislila sam: Marina nam prenosi ugođaje gradova. Nevidljivi dio koji ima svaki grad pa i svako naselje – ljudsko obitavalište. Energija utkana u svaki kamen i drvo raste, sazrijeva i mijenja se zajedno s gradom i njegovim stanovnicima.

Na njezinim slikama raznolike su boje, linije, kompozicije i tehnike. Na slikama posvećenima glavnim europskim gradovima nemojte očekivati nizanje prepoznatljivih simbola grada kao na razglednicama. Ljudi nisu sporedni motivi na slikama, već su dio grada i dopunjuju ga, bilo kao veseli plesači u Tallinnu ili kupci na tržnici pod šestinskim suncobranima u Zagrebu.

Putujemo od monokrome crvene Bratislave i plavoga Helsinkija, na kojima Marina imitira grafičke tehnike linijama jednakoga usmjerenja u cijelom formatu slike, do Ljubljane u bojama sepije koja podsjeća na stare fotografije. Ako bira dvije boje kojima gradi sliku, bira jake kontraste ljubičasto-žute ili zeleno-ljubičaste.

Igra boja posebno je zanimljiva na slici koja prikazuje Rigu: zelena, žuta, plava i ljubičasta boje su kojima Marina prikazuje glavni grad Latvije. Riga, zbog svoga geografskog položaja, ima ljeti duge sumrake u kojima Sunce sporo zalazi, zbog čega je doživljaj boja drugačiji, baš onakav kao na Marininoj slici." - napisala je, između ostalog, prof. Vesna Pušelj.

  isprintaj članak