Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Učinimo sve što možemo da budemo dobri susjedi, preko ograde i oceana
Objavljeno: 01.07.2020. 09:59  
Zaboravite predrasude i službenu diplomaciju i putujte izvan čahure
Zaboravite predrasude i službenu diplomaciju i putujte izvan čahure

Bocvana (snimio: Željko Marušić)


Jedna me, inače draga, pacijentica osupnula izjavom kako joj se gade muslimani, njihov odnos prema ženama i njihov bog. Druga je nadodala pitanje kako se uopće usudim putovati u muslimanske države.

 

Napisao: Željko Marušić

 

Onako osupnut, prvo sam krenuo od boga i objasnio da je to isti bog. Da, bog je bog, naravno, ukoliko ste vjernik. Nije mi vjerovala. A kada sam dodao dubajski običaj da suprug ženi pokloni kilogram zlata godišnje izazvao sam još veću nevjericu. Kruna svega je bila kada sam izjavio kako se upravo u muslimanskim i budističkim državama osjećam najsigurnije.

 

Trst je naš

Moje prvo putovanje u inozemstvo je bila Italija, točnije Trst. S roditeljima sam, a radi čega u ono vrijeme negoli radi traperica, šuškavaca i slično, već sa šest godina prvi puta otputovao u tada potpuno drugačiji grad od današnjeg. Godinu ili dvije kasnije već smo putovali u Veneciju, s devet sam proputovao Mađarsku i Čehoslovačku, a prvo samostalno putovanje u inozemstvo obavio sam s nepunih 17 godina u Austriju.

Moja prva putovnica uskoro je postala puna žigova s graničnih prijelaza. S 19 godina Lichtenstein, Švicarska i Francuska, s 21. godinom Benelux i Njemačka, s s 22 godine starosti slijedio je prvi odlazak na drugi kontinet u SAD, Meksiko na Kubu. Naravno, bili su tu i Turska i Grčka.

 

Danas znam da sam bio mali diplomat

U slijedećem desetljeću preusmjerio sam svoje zanimanje, velikim dijelom unatrag prema vlastitoj polutki. Moja nova putovnica puna je žigova iz europskih država, i Sjeverne i Srednje Amerike (usput rečeno). 

Putovanja i povezivanje s ljudima, posebno u trenucima velikih geopolitičkih preokreta, bilo je otkrivajuće i zanimljivo. Kada ljudi putuju i uranjaju u stvarni život odredišta u koje dođu, najvredniji je način na koji mogu osmišljeno potrošim svoje vrijeme i novac.

Svjestan sam da je putovanje povlastica koju ne mogu svi iskoristiti. Ali takve se veze mogu uspostaviti bilo gdje, a jednako su važne. U konačnici, svi smo zajedno u ovome. Samo treba izaći iz čahure.

Držite slušalice na glavi kada hodate na posao, pozdravite susjede i gospođu iz trgovine s hranom, rijetko zastanete s nekim pričati... Da, većim dijelom ostajete unutar svoje čahure.

Putovanje će vas izbaciti iznje, zahtijevat će od vas da se osjećate neugodno i da tražite vezu u nepoznatom. I tu se događa rad i magija biti čovjeka. Putujte dobro i putujte često. Iz doma u drugi kraj grada. Iz doma u drugo mjesto, Iz doma u drugu državu. Iz doma na drugi kontinent. U najmanju ruku, pozdravite nekoga novog u svakodnevnoj rutini. 

Objavljive na Facebooku ne čine pravu vezu s ljudima i okolinom. Učinimo ono što možemo da budemo dobri susjedi, preko ograde i oceana. Otvorimo oči i poštujmo druge običaje i kulturu. Učimo!

Naučimo od Japanaca s dvije ruke s poštovanjem pružiti i prihvatiti novac, od budista laganim naklonom i sljubljenih dlanova pozdraviti, ili kao muslimani s desnom rukom na srcu zahvaliti, a ne tupavo se dodirivati laktovima (koji li je glupan to izmislio?!), biti nasmijan kao na Tajlandu ili vječno ljubazan kao u mnogim državama Amerike.

 

A putovati? 

Prvo treba otvoriti vlastito srce i um te dozvoliti osjećaje i mozgu da primi nove dobre informacije. 

Zatim treba sjesti i razmisliti koliko smo vremena i novca potrošili za gluposti umjesto da za svega nekoliko stotina kuna nekamo otputujemo na vikend. Koliko samo novaca potrošite na hrpu kolača i hrane za praznike koje vam se poslije gadi jesti? Ili koliko je nepotrebnih piva popijeno u jednoj večeri!

Treba razgovarati, pretraživati internet i otkriti kako se može nevjerojatno jeftino, a savršeno putovati i provesti. Zašto ne biste s nekim zamijenili stan? Oni vama dođu na tjedan dana, a vi ste istovremeno u njihovom?

U Ferijalnom i hostelskom savezu Hrvatske ponudit će već odlične hostele po vrlo povoljnoj cijeni.

I u kampovima možete birati od šatora do vrhunskih kućica za odmor. I šator možete iznajmiti, čemu ga kupovati za jednu upotrebu?

 

Zadovoljstvo životom

Nakon svakog putovanja dolazi zadovoljstvo životom. Osjećate se kao da ste diplomat u diplomaciji neke vrlo uspješne države. Sve ste dobro odradili, utjecali na promjenu vlastitog stava prema okolini i svijetu uopće, postali ste pametniji, sposobniji i s više znanja! 

I neće vas se više dogoditi da mrzite drugačije, da se iščuđavate nekom modnom kriku ili podlegnete slatkorječivosti nekog ništavnog političara.

Putujte! 

  isprintaj članak