Kruh
Za Abrahama Židovi još nisu znali peći u kiselo umiješani kruh, ali ga već Mosije spominje u svom zakonodavstvu. ...
Dio kuhinja snižen za 40% i još nude 20% u Lesnini XXXL
Dio ponude kuhinja trenutačno je sniženo čak 40%, a moguće je ostvariti i dodatnih 20% popusta. ...
Janjetina za prste polizati!
Otkrivamo tajne kakve ni bake ne znaju ...
Anketa


NALAZITE SE U
Zapapreni savjeti
Objavljeno: 02.02.2019. 15:43  
Začini
Začini<br>

U vrećici ili u staklenci – na koji način ću najlakše dodati timijan i ostale začine? Mlinčić ili ribež – na koji se način najbolje otkriju miris i aroma začina? Što biste trebali znati kako bi u vašu kuhinju ušli pravi začini? Tek začini svakom pojedinom jelu dodaju onu njegovu posebnu notu. Kako bi vam podarili cijelu svoju aromu, s njima treba postupati pažljivo. Ovdje su nabrojani najvažniji „načini ophođenja" sa začinima...

 

Čuvanje

Aroma začina se najbolje može očuvati u staklenkama koje imaju poklopce na navrtanje ili u malim limenkama od nehrđajućeg čelika. Oboje vrlo zgodno izgleda na nekoj zidnoj polici. Ukrasne staklenke ili limenke se može kupiti zajedno s već gotovom policom ili sa stalkom za začine. 

•          Za očuvanje okusa i mirisa začine bi trebalo čuvati na što je moguće više hladnom i tamnom mjestu. Stoga police i stalke sa začinima nemojte postavljati iznad štednjaka, grijanja ili izravno uz prozor.

 

Prah chilija – kako bi ljutina bila na pravome mjestu i u pravoj količini pripazite prilikom doziranja!

 

•          Staklenke je prije punjenja svježim začinima uvijek potrebno dobro oprati i osušiti iz razloga što zaostale stare mrvice začina mogu imati užegli okus i sadržavati bakterije.

•          Vrećice s raznovrsnim začinima ne bi trebalo čuvati zajedno u ladici. U tom bi se slučaju njihovi mirisi ispremiješali. Najbolje je začine odmah staviti u pripadajuće staklenke.

•          Važan je također i datum trajanja koji se uobičajeno nalazi na pakiranju/vrećici. Ukoliko je datum istekao, začini naravno gube svojstva, ali ih se i dalje može koristiti. 

Savjet: Datum trajanja prepišite na mali papirić koji ćete zalijepiti na vama vidljivo mjesto na dno staklenke ili limenke.

 

Mljevenje i ribanje

Većina začina posebno veliku količinu svoje arome daje upravo svježe sameljena, npr. muškatni oraščić, sjemenke crnog papra, osušeno začinsko bilje kao što su timijan ili mažuran.

•          Mlinčići za začine su vrlo praktični za osušeno bilje: jednostavno okrenite i začinite. Mlinci istovremeno služe za čuvanje začina – unutar njih su arome sačuvane.

•          Crveni papar nemojte puniti u mlinac. Tu se radi o osušenim bobicama koje bi uzrokovale sljepljivanje mlinca.

•          Mlinci za mljevenje muškatnog oraščića su namjenjeni samo za tu svrhu. Time se postiže nježno doziranje začina. Kao zamjena može poslužiti i mali ribež.

•          U mužaru se začine u grubo usitnjava ili se radi začinske paste. Površina za ribanje bi trebala biti ogrubjela kako sjemenke ne bi "bježale” u stranu.

 

Dobro je znati...

•          Začin u prahu umiješati u vruće jelo tek po završetku pripreme. Na taj način eterična ulja, a samim time i okus, neće ishlapiti.

•          Ne papriti jelo iznad lonca u kojem se priprema jelo. Para će izvući aromu. Bolje je prije posluživanja po samom jelu svježe samljeti malo papra.

•          Papriku u prahu, češnjak u prahu ili kajenski papar ne posipati u vruće ulje ili masnoću jer će postati gorko.

•          Za potrebe egzotične kuhinje: kumin i korijander daju snažniji okus ukoliko se kratko preprže u tavi bez dodatka masnoće. Tek ih tada usitnite u mužaru.

•          Praktično: Postoje kuglice za začine koje se po potrebi i ukusu napune začinskim biljem i objese u željeno jelo za vrijeme pripreme. Na kraju pripreme kuglicu jednostavno opet izvadite.

 

 

Rok trajanja

•          Samljeveni začini imaju rok trajanja godinu dana. Ukoliko ih se čuva duže izgube svoju aromu.

•          Neusitnjeni začini (npr. sjemenke papra ili muškatni oraščići) imaju dulji rok trajanja. Preporučuje se da se začine melje tek prilikom upotrebe. Ono što rjeđe koristite kupite u manjim količinama.

•          Provjera mirisa: Tu i tamo kušajte ima li pojedini začin još uvijek svoj svojstveni miris. Ukoliko nema, to znači da je također izgubio i svoju začinsku aromu.

  isprintaj članak